Portaveu

El Govern assegura les inversions per fer front a la sequera amb una injecció de crèdit de 145 milions d'euros

query_builder   26 març 2024 15:07

thumb_up Acords del Govern

El Govern assegura les inversions per fer front a la sequera amb una injecció de crèdit de 145 milions d'euros

  1. L’Executiu ha aprovat el Decret Llei de suplement de crèdit i de mesures financeres i de gestió que permetrà dur a terme tant obres d’emergència com accions per garantir el proveïment d’aigua a la població i a les activitats econòmiques
  2. La portaveu Plaja explica que no hi haurà “cap canvi immediat” en les restriccions per la sequera, tot i les darreres pluges, perquè cal tenir en compte “molts factors” a les portes d’un estiu amb previsions de poques precipitacions
  3. El Govern també aprova una inversió d’1,8 milions d’euros per incentivar la recerca i la innovació del personal d’infermeria
Portaveu
La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, durant la roda de premsa posterior a la reunió de l'Executiu (Rubén Moreno).
{"name":"2024/03/26/14/25/8759a2f9-5ee4-408a-b8f5-ab57c429fa1d.jpeg","author":"Rubén Moreno","type":"0","location":"0","weight":"92953"}

Com a resposta a la greu situació de sequera que fa gairebé 40 mesos que castiga Catalunya, el Govern ha aprovat avui un Decret Llei de suplement de crèdit i de mesures financeres i de gestió per pal·liar els efectes de la manca de pluges i l’emergència climàtica. L’import total d’aquesta injecció de crèdit és de 145 milions d’euros.

Així ho ha explicat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, durant la roda de premsa posterior a la reunió de l’Executiu. “Es tracta d’un decret llei prioritari i inajornable per a aquest Govern”, ha destacat la portaveu, ja que, tot i la manca de pressupostos de la Generalitat aquest 2024, “permet assegurar inversions” que es destinaran tant a obres d’emergència com a activació de mesures per assegurar el proveïment d’aigua a la població i a les diverses activitats econòmiques que s’estan veient greument afectades per la sequera.

“La manca d’aigua no entén de contextos polítics, de manca de pressupostos o d’avançaments electorals i és per això que el Govern continuarà centrant tots els esforços a donar la millor de les respostes a la greu situació de sequera que patim”, ha manifestat Plaja.

El suplement de crèdit permetrà garantir obres prioritàries com l’ampliació de l’Estació de Tractament d’Aigua Potable (ETAP) del Besòs, amb un pressupost de 27,5 milions d’euros. Aquest projecte és clau per assegurar la suficiència hídrica de l’abastament d’aigua a la Regió Metropolitana de Barcelona, i està inclòs en el Pla de gestió del districte de conca fluvial de Catalunya per al període 2022-2027. 

Així mateix, l’aprovació d’aquest decret llei permetrà dur a terme tot un seguit d’actuacions d’emergència per assegurar l’abastament d’aigua a la població i a les activitats econòmiques, entre les quals hi ha noves aportacions de recurs hídric al sistema d’abastament de les conques internes de Catalunya a través del transport d’aigua potable en vaixell i altres possibles eines, com per exemple, dessalinitzadores (30 milions d’euros) o obres d’emergència per a la construcció de pous profunds i millores en la xarxa (18,6 milions). 

En aquest paquet d’inversions també s’inclouen 9 milions d’euros per a actuacions en matèria de prevenció d’incendis forestals que s’han de dur a terme de manera extraordinària respecte d’altres campanyes a conseqüència de la situació persistent de sequera. Es tracta sobretot de retirada d’arbres, treballs forestals per a la generació d’aigua blava o l’aplicació de mesures extraordinàries per a reduir danys de la fauna cinegètica, entre altres. 

El Decret llei també preveu mesures específiques de suport al sector primari per garantir-ne la continuïtat. Així, explicita la necessitat inajornable de publicar noves convocatòries d’ajuts als sectors primaris afectats per la sequera. Cal recordar que dins de l’exercici 2023 ja es van convocar diferents línies d’ajuts per als sectors més afectats per aquesta crisi, però, davant la persistència de la situació, s’activarà una partida 50,5 milions d’euros per atendre els ajuts als sectors agraris afectats pels episodis de sequera de 2023 i els de 2024. 

Finalment, també es destinaran 9,5 milions d’euros a la contractació de 209 persones al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural per poder oferir una atenció més directa i personalitzada al sector primari.

Es manté l’estat d’emergència per sequera

Tot i que les darreres pluges han fet pujar les reserves dels embassaments per sobre del 16%, la portaveu Plaja ha explicat que no hi haurà “cap canvi immediat” en les restriccions per la sequera i que la decisió de sortir de la fase d’emergència “s’ha d’estudiar segons el context”.

“No és el mateix disposar d’unes reserves del 16,5% el mes de maig, a les portes d’un estiu amb unes previsions de pluges que no són bones, que el mes de setembre, a les portes d’una estació humida”, ha matisat la portaveu. “S’han de tenir en compte molts factors, i el que no tindria cap sentit és canviar la fase d’emergència per tornar-hi a entrar al cap de quinze dies”, ha afegit.

Per aquest motiu, Plaja ha insistit que les pluges no han de fer perdre la perspectiva que fa falta encara molta més aigua per revertir l’extrema situació de sequera.“No hi ha cap voluntat d’allargar restriccions per allargar-les. En el moment que es puguin flexibilitzar es farà, perquè som conscients dels perjudicis que comporta a la ciutadania i als sectors econòmics”, ha assegurat.

1,8 milions d’euros per fomentar la recerca infermera

Aquest matí, el Govern també ha acordat invertir 1,8 milions d’euros per incentivar la dedicació a la recerca i la innovació del personal d’infermeria. L’objectiu d’aquesta convocatòria és fomentar que infermeres i infermers dediquin la seva jornada a la recerca durant dos anys, mitjançant la contractació o nomenament de persones substitutes que desenvolupin les tasques assistencials de les quals se les allibera.

La finalitat és incrementar la massa crítica de professionals que fan activitats de recerca i garantir que les seves tasques assistencials quedaran cobertes contractant persones substitutes. També traslladar resultats a la pràctica clínica diària i millorar significativament l'assistència als pacients, permetent als professionals prendre decisions més informades i trobar solucions més efectives i eficients.

Les partides previstes són: 630.000 euros enguany, 810.000 euros l’any que ve i 360.000 euros el 2027.

Indicacions per als membres de les meses electorals el 12M

Finalment, el Govern ha aprovat les indicacions que rebran totes les persones que formin part de les meses electorals el pròxim 12 de maig. El document recull aspectes com l’hora de constitució de les meses, l’obertura dels col·legis, el mecanisme per fer l’escrutini i el final de la jornada electoral, entre d’altres

Les persones que actuïn com a membres de les meses electorals tenen dret a una indemnització de 70 euros. Els presidents o presidentes tindran un increment de 10 euros per lliurar la documentació electoral al jutjat de primera instància o de pau i en els municipis de més de 500 meses, l’increment serà de 25 euros. 

Per la seva banda, els representants de l’Administració, hauran de transmetre les dades de constitució, participació i resultats provisionals de la mesa al Centre de Recollida d’Informació (CRI) perquè se’n faci difusió pública. En aquest sentit, han de demanar la confirmació oficial de l’obertura de la mesa, el nombre de votants en les hores establertes i els resultats de la votació un cop finalitzat l’escrutini.

3  

Imatges

La portaveu del Govern durant la roda de premsa

La portaveu del Govern durant la roda de premsa 72279

Reunió del Consell Executiu

Reunió del Consell Executiu 1047533

El president Aragonès ha encapçalat la reunió setmanal del Consell Executiu

El president Aragonès ha encapçalat la reunió setmanal del Consell Executiu 891086

1  

Fitxers adjunts

Acords del Govern

Acords del Govern
PDF | 283208

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined