La portaveu del Govern, Patrícia Plaja

El Govern reclama a l'Estat que compensi la desinversió de més de 5.000 M€ que pateix Catalunya

query_builder   5 març 2024 17:12

thumb_up Acords del Govern

El Govern reclama a l'Estat que compensi la desinversió de més de 5.000 M€ que pateix Catalunya

  1. Magnífica acollida amb més de 165.000 dones adherides durant les primeres hores de la campanya de distribució universal i gratuïta de productes menstruals reutilitzables


La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, durant la roda de premsa. {"name":"2024/03/05/17/14/e8526062-cf5b-4492-8358-27831250e9f4.jpeg","author":"Govern","type":"0","location":"0","weight":157114}

Les dades d’execució de les inversions de l’Estat a Catalunya del 2022 constaten un agreujament de la baixa execució observada en els darrers exercicis. El percentatge d’execució ha estat del 42,6%, el segon més baix de totes les comunitats autònomes. Això significa que s’han deixat d’executar 1.275 M€, als quals cal afegir els 3.754 M€ que no es van executar entre 2015 i 2021.

En conclusió, la xifra acumulada d’inversió que no s’ha executat entre 2015 i 2022 se situa en 5.029 milions d’euros. A tot això cal afegir l’incompliment de la disposició addicional tercera de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya que ja ascendeix a un deute de 2.951 milions d’euros.

Per tot plegat, el Govern ha acordat requerir a l’Estat una transferència per compensar la inexecució del pressupost, amb l’objectiu de garantir que les inversions s’ajustin a la proporció de l’economia de Catalunya en el conjunt de l’Estat segons el PIB.

A més, ha instat a l’Estat que informi de quins han estat els impediments per dur a terme les inversions previstes i que publiqui les dades de les inversions liquidades del sector públic per les comunitats autònomes, d’acord amb els principis de transparència, retiment de comptes i responsabilitat.

També ha demanat al govern espanyol que acceleri les encomanes de gestió de les inversions de l’Estat per part de la Generalitat, per tal de garantir l’execució d’aquestes inversions previstes en els pressupostos generals de l’Estat.

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha dit que “no només s’han de fer públiques les dades de les inversions sinó que cal que l’Estat transfereixi els diners que ens pertoquen per minimitzar els danys que ha provocat la inexecució del pressupost. La justa compensació ja no es podrà produir perquè el retard en aquestes inversions és insalvable, però cal una transferència dels 5.000 milions d’euros que s’han deixat d’executar que serveixi per compensar la desinversió”.

Èxit rotund de la campanya de distribució universal i gratuïta de productes menstruals reutilitzables

Des d’ahir, Catalunya s’ha convertit en el primer país del món en distribuir, de manera universal i gratuïta, productes menstruals reutilitzables acompanyats d’informació de qualitat i assessorament de les farmàcies.

El Govern ha agraït avui la bona entesa i complicitat amb les farmàcies, perquè són un element imprescindible en aquesta iniciativa. No només són els punts de distribució dels productes menstruals gratuïts, sinó que s’encarreguen d’esclarir els dubtes sobre la correcta utilització de cada producte.

Més de 165.000 persones ja s’han descarregat el codi QR necessari per poder fer-se amb els seus productes.

“Això demostra que aquesta era una mesura tan esperada com necessària i que avui ja podem dir que ha estat un èxit rotund amb una resposta massiva per part de les dones arreu del país. Una mesura que ens permetrà avançar cap a la justícia de gènere per poder exercir el dret a l’equitat menstrual”, ha expressat Plaja.

Avui ja hi ha fins a 38.000 dones que han anat a la farmàcia per recollir la copa, les calces menstruals o les compreses reutilitzables. D’aquestes 38.000 dones, 20.776 ja es van endur el producte escollit a casa i 17.218 el van reservar i el podran recollir en les pròximes hores.

El Govern, al costat de la pagesia

D’altra banda, el conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, ha informat al conjunt del Govern de com avancen els compromisos de l’executiu amb el sector agrari. Després de mantenir fins a sis trobades, un 64% dels acords amb el món de la pagesia ja estan garantits o executats.

En el ple monogràfic d’avui al Parlament sobre la pagesia, el Govern arriba amb l’aval d’un nou espai de treball creat amb les organitzacions agràries i amb la plataforma pagesa i confia que serveixi per contribuir a resoldre els desafiaments que té el sector primari del país.

La portaveu Patrícia Plaja ha destacat que “el sector de la pagesia i la ramaderia és vital, referent i imprescindible pel nostre país. I el Govern serà al seu costat. En el ple d’avui deixarà palès, amb dades i accions concretes que som els seus aliats, per obligació i convenciment. I liderarem les reclamacions a l’Estat espanyol, que centralitza les relacions amb Europa o té competències en l’establiment de preus. Per impulsar i ajudar a la pagesia hi ha un esforç compartit, unes responsabilitats globals i el ple ha de ser una oportunitat per treballar plegats per a un objectiu comú”.

De fet, una de les mesures en favor de la pagesia, que el Govern ha acordat és l’ampliació de la línia de préstecs ‘ICF Agroliquiditat’, impulsada conjuntament per l’esmentat Departament i l’Institut Català de Finances (ICF).

4  

Imatges

Reunió Govern 05.03.24 (Rubén Moreno)

Reunió Govern 05.03.24 (Rubén Moreno) 183985

Portaveu Patrícia Plaja durant la roda de premsa d'acords de Govern (Rubén Moreno)

Portaveu Patrícia Plaja durant la roda de premsa d'acords de Govern (Rubén Moreno) 157114

Reunió Govern 05.03.24 (Rubén Moreno)

Reunió Govern 05.03.24 (Rubén Moreno) 215782

Reunió Govern 05.03.24 (Rubén Moreno)

Reunió Govern 05.03.24 (Rubén Moreno) 122036

1  

Fitxers adjunts

Acords Reunió Govern 05.03.24

Acords Reunió Govern 05.03.24
PDF | 290063

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined