Justícia

El Govern destinarà més d'1,6 milions a la reinserció sociolaboral de les persones privades de llibertat a través del CIRE

query_builder   5 març 2024 12:37

event_note Nota de premsa

El Govern destinarà més d'1,6 milions a la reinserció sociolaboral de les persones privades de llibertat a través del CIRE

  1. Les partides aprovades enguany per als contractes programa subscrits entre el CIRE i els departaments d’Economia, Cultura i Educació donaran feina a una trentena de persones privades de llibertat


El Govern ha aprovat una partida d’1.690.613 euros que anirà destinada a la reinserció sociolaboral de les persones internes en centres penitenciaris i de justícia juvenil de tot Catalunya per a l’exercici 2024. El pressupost aprovat s’emmarca dins dels contractes programa subscrits per al període 2022-2025 entre el Departament de Justícia, Drets i Memòria, a través del Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE) i els departaments d’Educació, Cultura i Economia i Hisenda.

Pel que fa al contracte subscrit entre el CIRE i el Departament d’Economia i Hisenda, es destinaran 1.060.613 euros a les tasques de millora i condicionament dels diversos espais d’aquest Departament en les seus següents: Espai Bital (c. Joaquín Goytisolo de l’Hospitalet de Llobregat), carrer Fontanella 6-8 i passeig de Gràcia, 19, de la ciutat de Barcelona, que donaran feina a 12 persones privades de llibertat.

Un total de 400.000 euros seran per a la construcció de mobiliari per als centres educatius del país d’acord amb el contracte programa subscrit entre el CIRE i el Departament d’Educació i que suposarà la contractació de 10 persones internes del taller exterior de Raimat, a Lleida.

Finalment, 230.000 euros és la partida atribuïda a les tasques de logística, manteniment, neteja i petites obres del contracte programa signat amb el Departament de Cultura que preveu la contractació de 9 persones.

Compromís del Govern amb la reinserció sociolaboral

El CIRE és l’empresa pública del Departament de Justícia que ofereix formació, treball i un servei de borsa de treball destinat a la inserció laboral a les persones privades de llibertat per tal de donar-los noves oportunitats, de manera que no reincideixin. Ho fa mitjançant la creació, l'aplicació i el desenvolupament de programes formatius i educatius i la recerca de llocs de treball adaptats a les necessitats d'aquestes persones.

Per mitjà dels contractes programa 2022-2025, el Govern de la Generalitat referma el seu compromís amb la reinserció de les persones internes en els centres penitenciaris així com els i les joves majors de 16 anys dels centres educatius de justícia juvenil. Aquesta fórmula permet que els interns puguin ser donats d’alta a la Seguretat Social, desenvolupar feines remunerades als tallers de producció, serveis interiors i serveis exteriors del CIRE i adquirir hàbits laborals i competències professionals que els capacitin en oficis requerits en el mercat laboral.

Oportunitat laboral per a més de 1000 persones

L’any passat, 1.155 persones en règim obert van aconseguir un contracte laboral gràcies a la tasca dels tècnics d’inserció laboral i a la borsa de treball del CIRE. En el mateix període, també van treballar als tallers dels centres 3.589 interns. Pel que fa a la formació, el passat exercici 2.803 persones van seguir un dels 270 cursos de formació ocupacional que imparteix el CIRE.

El model CIRE és un model integral perquè abasta tot l’espectre de les necessitats que té la persona des del punt de vista laboral: la formació, l’ocupació i la inserció laboral, i és l’únic model al món que incorpora la inserció laboral. La resta de països s’ocupen del treball a dins dels centres i de la formació, però un cop els interns estan en tercer grau o en llibertat condicional ja no hi ha intervenció. El CIRE, en canvi, intervé fins al moment que la persona obté la llibertat definitiva.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined