1. La sessió ha comptat amb representants de Protecció Civil de la Generalitat, Bombers de la Generalitat, Mossos d’Esquadra i Agents Rurals

Protecció Civil de la Generalitat ha presentat avui les novetats del pla INFOCAT, revisat recentment per adaptar-lo al canvi climàtic, als alcaldes, alcaldesses i diferents responsables municipals de la vegueria del Penedès.

La sessió, que s’ha fet de forma telemàtica, ha estat organitzada per la Delegació del Govern al Penedès i pels Serveis Territorials del Departament d’Interior al Penedès i ha comptat amb la participació d’una seixantena de càrrecs municipals.

La presentació ha anat a càrrec del cap del Servei Territorial de Barcelona de Protecció Civil, Joan Ramon Cabello, i ha comptat també amb la presència del delegat del Govern al Penedès, David Alquézar i del director dels Serveis Territorials d'Interior al Penedès, Àngel Soteras. A la sessió també hi han participat representants dels Bombers de la Generalitat, dels Agents Rurals i dels Mossos d’Esquadra.

El Govern ha aprovat recentment la revisió del Pla especial d'emergències per incendis forestals a Catalunya (INFOCAT) amb l’objectiu de reforçar la capacitat de tot el sistema de protecció civil i emergències davant l’agreujament del risc d’incendi forestal a Catalunya en el marc del canvi climàtic. El nou Pla millora l’estructura interna dels grups operatius en les seves actuacions sobre el terreny, s’han ampliat les mesures d’emergència per la protecció de la població i s’ha millorat el flux de presa de decisions.

A més, s’ha ampliat el nombre de municipis amb obligació de redactar el seu pla municipal per incendis forestals degut a un nou anàlisi de perill que incorpora factors de canvi climàtic. D’aquesta manera, al Penedès hi ha un de 72 municipis, dels quals 63 tenen l’obligació de tenir el pla i 9 tenen la recomanació de fer-lo.

D’aquesta manera, a la vegueria del Penedès hi ha 5 municipis que han passat de no tenir obligació ni recomanació a estar obligats: Pacs del Penedès, el Pla del Penedès, Vilobí del Penedès, Igualada i l'Arboç; 8 municipis que han passat de no tenir obligació ni recomanació a estar recomanats: Banyeres del Penedès, la Granada, les Cabanyes, Llorenç del Penedès, Puigdàlber, Santa Fe del Penedès, Santa Oliva i Vilafranca del Penedès; 1 municipi ha passat d’estar obligat a tenir una recomanació: Sant Cugat Sesgarrigues. Per acabar, al Penedès no hi cap municipi que hagi passat de tenir una recomanació a estar obligats.

Les novetats al pla INFOCAT adapten l’organització i la resposta operativa i directiva per fer front a l’augment del risc d’incendi forestal pels efectes del canvi climàtic, que ha provocat que la temporada d’incendis comenci cada vegada més aviat i que es puguin produir grans incendis també fora dels mesos de major risc.

La revisió del pla INFOCAT s’ha fet per tal de poder fer front als escenaris de risc extrem cada cop més freqüents per efecte del canvi climàtic on és més probable la simultaneïtat d’incendis forestals, l’aparició d’incendis de ràpida evolució i afectació a la població de forma sobtada o l’afectació a grans extensions de territori on la capacitat de resposta dels serveis d’emergència pot quedar condicionada.

Per a més informació sobre el nou pla INFOCAT, podeu consultar el següent enllaç