Els Bombers de la Generalitat han estat alertats, a les 10.15 hores, d’un incendi de vegetació, que afectaria zona boscosa i camps abandonats, a la zona del barranc del Racó de l’Ermita, al Coll de l’Alba, a Tortosa.

El dispositiu d’extinció dels Bombers compta amb més d’una seixantena d’efectius i l’activació de 26 dotacions terrestres, entre les quals hi ha camions d’aigua, vehicles lleugers de comandament i coordinació, efectius del GRAF (Grup d’Actuacions Forestals), dels EPAF (Equips de Prevenció Activa Forestal) i del GROS (Grup Operatiu de Suport) amb personal mèdic del SEM (Sistema d’Emergències Mèdiques), a més de 6 mitjans aeris (dos helicòpters de comandament, dos de bombarders i dos avions de vigilància i atac).

L’incendi continua actiu i el dispositiu de Bombers es desplega en una àrea de treball d’unes 80 hectàrees. L’incendi ha cremat tot el fons del barranc i s’ha desplaçat, empès pel vent de marinada, cap al nord i l’oest. S’ha format un pirocúmul que ha provocat dos accelerades de l’incendi. Les descàrregues dels mitjans aeris han aguantat la cua del flanc esquerre i han donat suport als efectius que treballen amb eines manuals.

L´objectiu és evitar que el foc travessi el barranc de la font de Gràcia.

S’ha demanat que s’aturi l’activitat dels aerogeneradors del parc eòlic, on l’incendi ha carenat la zona dels ventiladors i s’ha evacuat, amb caràcter preventiu, tota la gent que es trobava a la zona.

L’incendi no afecta cap nucli habitat. Tan sols consta alguna masia aïllada, a la zona del flanc dret, però que no estarien habitades.

El cos d'Agents Rurals ha informat que l'incendi a Tortosa (Baix Ebre), afecta una superfície aproximada d'unes 15 hectàrees, segons dades provisionals de les 12 h. Gran part d'aquestes pertanyen a l'Espai d'Interès Natural de la Serra de Cardó-Boix. Efectius del cos treballen en la investigació de la causa.

Fins al lloc s’hi han desplaçat també 2 unitats dels Mossos d’Esquadra, dels Agents Rurals, una ambulància preventiva del SEM i efectius de les ADF.

Per la seva banda, la Direcció General de Protecció Civil ha emès una Prealerta del Pla especial d’emergències per incendis forestals a Catalunya (INFOCAT) per la potencialitat de l’incendi i pel gran nombre d’avisos rebuts a través del telèfon d’emergències CAT112.

En aquest sentit, el telèfon d’emergències CAT112 ha rebut més de 150 trucades de ciutadans alertant d’aquest incendi.

Podeu fer seguiment de totes les informacions relacionades amb incendis forestals a través de la xarxa social X dels Bombers de la Generalitat @bomberscat, al web incendisforestals.gencat.cat i amb el visor d’actuacions dels Bombers.