1. Ho ha anunciat a Vilanova i la Geltrú el director executiu d’ACCIÓ, Joan Romero i Circuns, en el marc de l’acte ‘ACCIO ON. Fem avui l’empresa del demà’
  2. El Govern destinarà enguany gairebé 100 milions d'euros en ajuts al creixement de les empreses catalanes, un 4,5% més
  3. Durant la jornada s’han presentat els principals ajuts i serveis d’ACCIÓ per a les empreses

La presència de filials d’empreses estrangeres establertes a la vegueria del Penedès ha crescut un 6% el darrer any, segons dades d’ACCIÓ, l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball. En total, ja són 251 les companyies internacionals que disposen d’una filial operativa a les comarques de l’Alt Penedès, l’Anoia, el Baix Penedès i el Garraf.

Ho ha anunciat aquest divendres el director executiu d’ACCIÓ, Joan Romero i Circuns, en el marc de l’acte ‘ACCIO ON. Fem avui l’empresa del demà’ davant d’una setantena d’empresaris a Vilanova i la Geltrú. Els principals països d’origen d’aquestes empreses són Alemanya (15%), França (15%), Dinamarca (12%), el Regne Unit (10%) i els Estats Units (8%). Per sectors, operen en els àmbits de les infraestructures i construcció (13%), l’energia (12%), la maquinària i béns d’equipament (11%), la química (6%) i les TIC i electrònica (6%).

Durant la seva intervenció, Romero ha explicat que aquestes dades “mostren el creixent atractiu d’unes comarques que combinen fortalesa industrial i en els serveis”. En aquest sentit, ha apuntat “que cal continuar impulsant i acompanyant la competitivitat de la vegueria del Penedès per tal de continuar fent créixer tant el teixit empresarial local, com nous projectes vinguts de fora que s’arrelen al territori per generar llocs de treball de qualitat”, ha subratllat.

Suport al creixement empresarial

Durant l’acte, que ha servit per presentar els principals ajuts i serveis que l’agència posa a disposició de les empreses, Romero ha donat a conèixer que el Govern, per mitjà d’ACCIÓ, destinarà enguany gairebé 100 milions d'euros en ajuts al creixement de les empreses catalanes, un 4,5% més que l’any passat. Ha assegurat que aquest 2024 “serà un any complex, amb disrupcions globals i una situació macroeconòmica que pot impactar en la competitivitat de les empreses catalanes” i que, en aquest context, “des del Govern i des d’ACCIÓ volem ser útils per a l’ecosistema empresarial” i “acompanyar-lo en tot el procés de transformació cap a un model de negoci sostenible, digital, innovador i tecnològicament disruptiu”.

Més suport a l’empresa catalana

Aquest 2024 les empreses catalanes poden accedir a una quinzena de línies d’ajut i més de 50 serveis amb l’objectiu de fomentar la seva reflexió estratègica, innovació, internacionalització, la incorporació de tecnologies digitals avançades i la lluita contra el canvi climàtic.

Durant la jornada s’han presentat els principals ajuts i serveis de l’agència per aquest 2024. En primer lloc, en l’àmbit de l’estratègia empresarial, s’ha destacat el programa Cupons a la competitivitat de l’empresa, mitjançant el qual s’oferiran fins a 20.000 euros per començar un procés de reflexió estratègica i definició d’un full de ruta en els àmbits de la internacionalització, la innovació, la captació de recursos europeus, la sostenibilitat o la digitalització. També s’ha presentat la iniciativa Noves Oportunitats de Negoci, un ajut de fins a 200.000 euros per definir o implementar projectes de canvi estratègic per diversificar-se sectorialment o impulsar nous segments de negoci, i s’ha subratllat la importància de l’Oficina Next Generation d’ACCIÓ per facilitar l’accés de les empreses catalanes als fons de la Unió Europea.

Pel que fa a la innovació destaquen línies com els Nuclis d’R+D, que amb ajuts de fins a 250.000 euros subvencionen projectes de recerca i desenvolupament amb un elevat risc tecnològic, o el servei d’Assessorament en propietat industrial i intel·lectual per protegir i registrar iniciatives innovadores. En paral·lel, les pimes catalanes també poden disposar dels programes ProACCIÓ 4.0 i el ProACCIÓ Green, que incentiven el desenvolupament de projectes tecnològics en els àmbits de la incorporació de tecnologies digitals avançades i la lluita contra el canvi climàtic, respectivament. Durant l’acte també s’han destacat iniciatives com el Programa Innovació Oberta que ofereix suport a iniciatives d’innovació disruptiva (fins a 25.000 €), o l’Startup Capital, un ajut de 100.000 euros per empresa per garantir els primers mesos de vida de les empreses emergents tecnològiques.

En l’àmbit de la internacionalització, les empreses poden rebre assessorament i seguiment personalitzat per part de les 40 Oficines Exteriors de Comerç i d’Inversions de Catalunya al món per començar o accelerar els seus projectes d’expansió internacional. A més, poden accedir a un ajut de fins a 60.000 euros per obrir noves filials a l’estranger o a una subvenció de fins a 15.000 euros per impulsar actuacions de promoció internacional en l’àmbit digital i presencial. A més, ACCIÓ posa a disposició del teixit empresarial català l’Oficina Tècnica de Barreres a la Internacionalització per si les pimes han de superar algun obstacle en el seu procés d’internacionalització.

Finalment, amb l’objectiu de fomentar la inversió productiva a Catalunya, durant la jornada s’ha presentat la línia d’Alt Impacte, un ajut per a tota empresa amb seu a Catalunya o en procés d’establir-s’hi. Subvenciona la contractació de personal qualificat, la inversió en actius fixos o l’adquisició d’equipament per a centres d’R+D, entre d’altres.

Amb l’objectiu d’acostar al teixit empresarial català de tot el territori els ajuts i serveis d’ACCIÓ per aquest 2024, l’agència ha organitzat jornades de presentació a Barcelona, Tortosa, Tremp, Lleida, Manresa, Girona, Tarragona i Vilanova i la Geltrú.

Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________

Twitter:@empresacat | @treballcat|

  1. Linkedin: Empresa | Treball