1. Ho ha anunciat a Tarragona el secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, en el marc de l’acte ‘ACCIO ON. Fem avui l’empresa del demà’
  2. El Govern destinarà enguany gairebé 100 MEUR en ajuts al creixement de les empreses catalanes, un 4,5% més
  3. Durant la jornada s’han presentat els principals ajuts i serveis d’ACCIÓ per a les empreses


Les exportacions de la demarcació de Tarragona han crescut un 56% durant l’última dècada fins a assolir els 11.000 milions d’euros l’any 2023, la xifra més alta de la sèrie històrica i de rècord per 12è any consecutiu. Ho ha anunciat aquest dijous el secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Albert Castellanos i Maduell, en el marc de l’acte ‘ACCIO ON. Fem avui l’empresa del demà’ davant d’un centenar d’empresaris a Tarragona.

Durant la seva intervenció, Castellanos ha explicat que aquest creixement s’ha recolzat sobre les vendes a l’exterior de sectors com la química, l’alimentació i begudes o els productes informàtics i electrònics. “La demarcació de Tarragonaha sabut superar uns anys complexos amb la pandèmia i el trencament de cadenes de subministrament que no han impedit un creixement tan destacat com el del 56% de les exportacions en l’última dècada”, ha subratllat.

El secretari d’Empresa i Competitivitat també ha anunciat que en els darrers 10 anys les empreses exportadores regulars de la demarcació, les que han exportat durant els darrers quatre anys de forma consecutiva, també han crescut un 29% i se situen en 1.123, la xifra més alta de la història.

D’altra banda, Castellanos ha remarcat el fet que “en comarques com el Baix Camp o el Priorat comptem amb un accelerador, els Fons Nuclears, que nodreixen part de les línies d’ajut d’ACCIÓ i que han de servir per generar actuacions de desenvolupament econòmic i transició energètica al territori"

Suport al creixement empresarial

Durant l’acte, que ha servit per presentar els principals ajuts i serveis que l’agència posa a disposició de les empreses, Castellanos ha donat a conèixer que el Govern, per mitjà d’ACCIÓ, destinarà enguany gairebé 100 MEUR en ajuts al creixement de les empreses catalanes, un 4,5% més que l’any passat. Ha assegurat que aquest 2024 “serà un any complex, amb disrupcions globals i una situació macroeconòmica que pot impactar en la competitivitat de les empreses catalanes” i que, en aquest context, “des del Govern i des d’ACCIO volem ser útils per a l’ecosistema empresarial” i “acompanyar-lo en tot el procés de transformació cap a un model de negoci sostenible, digital, innovador i tecnològicament disruptiu”.

Més suport a l’empresa catalana

Aquest 2024 les empreses catalanes poden accedir a una quinzena de línies d’ajut i més de 50 serveis amb l’objectiu de fomentar la seva reflexió estratègica, innovació, internacionalització, la incorporació de tecnologies digitals avançades i la lluita contra el canvi climàtic.

Durant la jornada s’han presentat els principals ajuts i serveis de l’agència per aquest 2024. En primer lloc, en l’àmbit de l’estratègia empresarial, s’ha destacat el programa Cupons a la competitivitat de l’empresa, mitjançant el qual s’oferiran fins a 20.000 euros per començar un procés de reflexió estratègica i definició d’un full de ruta en els àmbits de la internacionalització, la innovació, la captació de recursos europeus, la sostenibilitat o la digitalització. També s’ha presentat la iniciativa Noves Oportunitats de Negoci -un ajut de fins a 200.000 euros per definir o implementar projectes de canvi estratègic per diversificar-se sectorialment o impulsar nous segments de negoci- i s’ha subratllat la importància de l’Oficina Next Generation d’ACCIÓ per facilitar l’accés de les empreses catalanes als fons de la Unió Europea.

Pel que fa a la innovació destaquen línies com els Nuclis d’R+D, que amb ajuts de fins a 250.000 euros subvencionen projectes de recerca i desenvolupament amb un elevat risc tecnològic, o el servei d’Assessorament en propietat industrial i intel·lectual per protegir i registrar iniciatives innovadores. En paral·lel, les pimes catalanes també poden disposar dels programes ProACCIÓ 4.0 i el ProACCIÓ Green, que incentiven el desenvolupament de projectes tecnològics en els àmbits de la incorporació de tecnologies digitals avançades i la lluita contra el canvi climàtic, respectivament. Durant l’acte també s’han destacat iniciatives com el Programa Innovació Oberta que ofereix suport a iniciatives d’innovació disruptiva (fins a 25.000€), o l’Startup Capital, un ajut de 100.000 euros per empresa per garantir els primers mesos de vida de les startups tecnològiques.

En l’àmbit de la internacionalització, les empreses poden rebre assessorament i seguiment personalitzat per part de les 40 Oficines Exteriors de Comerç i d’Inversions de Catalunya al món per començar o accelerar els seus projectes d’expansió internacional. A més, poden accedir a un ajut de fins a 60.000 euros per obrir noves filials a l’estranger o a una subvenció de fins a 15.000 euros per impulsar actuacions de promoció internacional en l’àmbit digital i presencial. A més, ACCIÓ posa a disposició del teixit empresarial català l’Oficina Tècnica de Barreres a la Internacionalització per si les pimes han de superar algun obstacle en el seu procés d’internacionalització.

Per últim, amb l’objectiu de fomentar la inversió productiva a Catalunya, durant la jornada s’ha presentat la línia d’Alt Impacte, un ajut per a tota empresa amb seu a Catalunya o en procés d’establir-s’hi. Subvenciona la contractació de personal qualificat, la inversió en actius fixos o l’adquisició d’equipament per a centres d’R+D, entre d’altres.

Amb l’objectiu d’acostar al teixit empresarial català de tot el territori els ajuts i serveis d’ACCIÓ per aquest 2024, l’agència ha organitzat jornades de presentació a Barcelona, Tortosa, Tremp, Lleida, Manresa, Girona, Tarragona i Vilanova i la Geltrú (17/05).


Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________

@empresacat | @treballcat

►►► més xarxes socials