1. El Dia d’Europa celebra els 74 anys després de la Declaració de Schuman
  2. El cap de l’Executiu ha reivindicat l’europeisme “com a punt clau per definir el futur del nostre país”
El president de la Generalitat, ha encapçalat aquesta tarda l’acte commemoratiu del Dia d’Europa
El president de la Generalitat, ha encapçalat aquesta tarda l’acte commemoratiu del Dia d’Europa (Fotografia: Jordi Bedmar)
{"name":"2024/05/09/19/33/97c4b391-4b4e-4296-83b2-2ed1b84fc557.jpeg","author":"Jordi Bedmar","type":"0","location":"0","weight":149241}

El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, ha encapçalat aquesta tarda l’acte commemoratiu del Dia d’Europa, que s’ha celebrat al Palau de la Generalitat, acompanyat de la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu. Aragonès ha assegurat que davant dels reptes que afronta Europa, “cal enfortir la màxima vinculació amb les institucions europees”.

Durant la seva intervenció, el cap del Govern ha subratllat la importància de la celebració del Dia d’Europa, que “avui més que mai”, significa els valors de “pau, solidaritat, drets i llibertats i la democràcia”. Així mateix, el president ha ressaltat “l’europeisme de la societat catalana” i “el seu compromís amb el procés de construcció europea”.

En aquesta línia, Aragonès ha assenyalat els reptes que afronta avui en dia Europa, com “el canvi climàtic, en el nostre cas, d'una manera molt clara, amb una sequera i amb una sostenibilitat i sobirania energètica”, però també “fer avançar els drets i les llibertats, la democràcia, la pau i els drets humans”.

En aquest sentit, el cap de l’Executiu ha condemnat la invasió d'Ucraïna per part de Rússia, que ha dit “és la pitjor amenaça dels darrers anys a Europa”, i ha reconegut que “Catalunya ha reaccionat situant-se des del primer dia al costat d'Ucraïna” i, per tant, “també al costat del conjunt de la Unió Europea”.

El president ha alertat de l’amenaça de l'ultradreta “xenòfoba, excloent, autoritària, discriminatòria, racista, masclista, homòfoba”, i ha afegit “és directament hostil al projecte de construcció europea”, assegurant que “sempre ha combatut l'euroscepticisme dins la pròpia societat europea”.

El president Pere Aragonès, davant d'aquests reptes i amenaces, ha refermat el compromís amb la construcció europea, “amb la llibertat i amb la democràcia”, perquè “cal preservar la memòria de per què va néixer el projecte de la Unió Europea”, per “superar segles de guerra i començar a construir segles de pau i prosperitat”.

Façana del Palau de la Generalitat el dia d'Europa
Façana del Palau de la Generalitat el dia d'Europa (Fotografia: Ruben Moreno)
{"name":"2024/05/09/19/35/e0348e9e-691e-4563-a25e-1c39e4d405bd.jpeg","author":"Ruben Moreno","type":"0","location":"0","weight":273269}

Aragonès ha conclòs amb el desig de fer una Europa “encara més propera a la ciutadania, que també posi en valor i reconegui els drets lingüístics dels catalans i catalanes”, “més social i més pròspera, que lluiti de forma decidida contra tota forma de desigualtat”, així com “sigui la vanguarda en la lluita contra el canvi climàtic”.

La consellera d’Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, per la seva banda, ha defensat que “hem de fer valdre els principis fundacionals de la Unió Europea de la pau, la solidaritat i la dignitat humana”. Serret ha assenyalat que “el projecte europeu viu avui sota l’amenaça del règim de Putin, però, també, sota l’amenaça de les forces d’extrema dreta que intenten dinamitar la cohesió social d’Europa”. També ha recordat la importància de participar a les eleccions europees del 9 de juny: “Davant d’aquests comicis, Catalunya reitera el compromís amb les llibertats, la democràcia i els drets humans”.

L’acte ha comptat amb la participació del director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, Manuel Szapiro; el cònsol de Bèlgica, Pierre-Emmanuel Brusselmans, en representació del país que ocupa aquest semestre la presidència del Consell Europeu, i el responsable de l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, Sergi Barrera. Per part del Govern, l’acte ha comptat amb l’assistència de la vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà i Pons i la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix.