1. L’Institut Català de Finances repartirà a la Generalitat 25 milions d’euros provinents del benefici obtingut el 2023
  2. L’ICF assignarà una altra part dels seus guanys a obrir, també per primera vegada, oficines d’atenció al públic a les principals ciutats de Catalunya


El Govern ha aprovat destinar 25 milions de dividends provinents de l’Institut Català de Finances (ICF) a habitatge social, el sector primari i el petit comerç. El Consell Executiu ha aprovat avui els comptes anuals del 2023 de la banca pública de promoció, que, per primera vegada en la seva història, repartirà dividends al seu únic propietari, la Generalitat. Aquesta decisió s’ha pres pel caràcter extraordinari dels beneficis del 2023, impulsats —seguint la mateixa tendència de tot el sector bancari— per la pujada del tipus d’interès i la bona marxa del negoci ordinari. En concret, l’entitat va generar 44,8 milions d’euros de beneficis l’any passat.

Aquests recursos es destinaran a bonificar els interessos de les línies noves de préstecs de l’ICF per a l’habitatge social, el sector primari i el petit comerç de proximitat, impulsades conjuntament amb l’Executiu.

L’ICF destinarà la resta dels beneficis a reserves voluntàries i a reserves de capitalització per fomentar el creixement orgànic de l’entitat.

Xarxa d’oficines de l’ICF arreu del territori

En concret, la banca pública de la Generalitat usarà una part d’aquests beneficis a crear, també per primer cop, oficines d’atenció al públic a les principals ciutats de Catalunya, dins el seu pla d’expansió territorial per atendre les necessitats de finançament del teixit empresarial del conjunt del país amb proximitat i eficiència. Així ho va aprovar la Junta de Govern de l’ICF el passat mes de febrer. L’obertura d’oficines s’emmarca en els objectius estratègics del Govern d’equilibri territorial i lluita contra l’exclusió financera per estar més a prop de les empreses d’arreu del país.

La primera oficina pilot s’estrenarà aquest estiu i la previsió és que l’entitat faci el nombre més gran d’obertures al llarg del 2025, any en què celebrarà el 40è aniversari. L’objectiu és tenir oficines obertes al públic a diferents ciutats catalanes.

Aquest fet significa un canvi estratègic per a l’ICF, perquè per primer cop s’aposta per tenir oficines d’atenció al públic, amb la qual cosa es millorarà l’accessibilitat i el tracte directe amb les empreses i entitats d’arreu del país. La presència física ha d’ajudar a fomentar el coneixement de l’existència d’una alternativa addicional i complementària a l’oferta de finançament de la banca privada.

Fins ara, l’ICF ha treballat amb una xarxa de delegacions comercials a tot Catalunya amb l’objectiu d'apropar les solucions de finançament de l'entitat al teixit econòmic del territori. Són 11 delegats i delegades que estan ubicats al Baix Llobregat i al Garraf; Barcelona (2); Vallès Oriental i Maresme; Vallès Occidental; Catalunya Central; Cerdanya i Solsonès; comarques gironines; Penedès i Camp de Tarragona (2); Lleida i Terres de l’Ebre. A partir d’ara, i durant el 2025, aquestes delegacions s’aniran transformant en les oficines obertes al públic.