1. Les subvencions es divideixen en dos blocs, un centrat en projectes en el marc de la gestió de l’aigua i la preservació i millora del medi aquàtic, amb una dotació d’1,2 MEUR
 2. El segon bloc, destinat a projectes vinculats amb l’especialització intel·ligent relativa al risc d’inundació, comptarà amb 400.000 €
 3. El període per a presentar projectes es perllongarà durant dos mesos, concretament fins el 27 de juny d’enguany

L’Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha obert la convocatòria de nous ajuts per al finançament de projectes en el marc de la recerca, el desenvolupament i la innovació (R+D+I), amb una aportació d’1,6 MEUR diferenciada en dues línies: 1,2 MEUR per a projectes que tinguin a veure amb la preservació i millora del medi aquàtic i 400.000 euros per a iniciatives sobre especialització intel·ligent vinculada al risc d’inundació.

Tècnic analitzant mostres en un laboratori.
Tècnic analitzant mostres en un laboratori.
{"name":"2024/04/29/09/54/8411d1c8-d050-498d-a377-56248398a28c.jpg","author":"ACA","type":"0","location":"0","weight":103092}

El període per a presentar ofertes tindrà una durada de dos mesos, concretament fins el 27 de juny d’enguany. Els projectes interessats per acollir-se a la línia d’ajuts tenen a disposició les bases i la presentació de la subvenció.

La dotació d’1,2 MEUR per a la millora del medi aquàtic possibilita un ventall ampli de línies de treball de les quals es concreten alguns exemples escollits d’entre els que apareixen a les bases:

 1. Sequera i adaptació al canvi climàtic: aquesta línia de treball pot englobar projectes que analitzin i prediguin fenòmens externs en relació amb l’estat de les masses d’aigua, amb la finalitat de garantir la disponibilitat del recurs davant possibles episodis de sequera, onades de calor, incendis, etc.; els projectes es poden centrar també en qüestions entorn amb la recàrrega d’aqüífers i els contaminants en aigües subterrànies; o bé focalitzar-se en el canvi climàtic, sempre des del punt de vista de la gestió de l’aigua.
 2. Economia circular i reutilització: es tracta d’una línia de treball centrada en estudis que han d’estar emmarcats en l’àmbit de la reutilització d’aigua i la producció d’aigua regenerada.
 3. Ecosistemes mediterranis i millora de l’estat del medi: els projectes que optin per aquesta línia de treball hauran de consistir en avaluar sistemes d’autodepuració dinàmica de nutrients i contaminants; fer propostes de revegetació i condicionament; definir mètodes per a l’establiment de l’estat ecològic en ecosistemes; gestionar sediments; avaluar sistemes marins, etc.
 4. Sanejament i protecció del medi: en aquesta línia de treball es poden encabir projectes que tinguin a veure amb la implantació de sistemes de traçabilitat de compostos contaminants; els tractaments en sistemes públics de sanejament i abastament; la restitució del medi i descontaminació; l’increment de la qualitat de l’aigua regenerada; la digitalització del cicle de l’aigua, etc.
 5. Serveis ambientals i anàlisi socioeconòmica: aquesta línia de treball consisteix en l’elaboració de projectes entorn a metodologies d’anàlisi i càlcul de costos ambientals; metodologies de valoració de serveis ecosistèmics, eines de suport a la decisió per millorar la gestió i el control tributari de les dades; estudis que permetin incrementar el coneixement dels efectes socials relacionats amb la gestió hídrica, etc.

D’altra banda, la línia de 400.000 euros, específica per a l'especialització intel·ligent relativa al risc d'inundació, podrà comptar amb projectes sobre el desenvolupament i implantació d’eines i instruments per a la generació d’avisos o l’ajuda a la presa de decisions, així com el desenvolupament i implantació d’eines i aplicacions que millorin la interacció de dades i la participació per part de les persones usuàries.

Segona línia d’ajuts en matèria de recerca

Aquesta és la segons línia d’ajuts en l’àmbit de recerca i investigació que l’Agència Catalana de l’Aigua atorga en els darrers anys i que correspon a l’actual cicle de planificació (2022-2027). Ja en l’anterior (2016-2021), es va convocar i atorgar una altra línia d’ajuts en matèria de recerca i investigació, amb una dotació d’1,3 MEUR.

Els projectes finançats en l’anterior cicle de planificació (2016-2021) són els següents:

 1. TRIVERS P: Estat ecològic dels rius temporals, mètodes d’avaluació de les basses desconnectades; amb subvenció de l’ACA al voltant dels 230.000 € (94% del total del cost del projecte).
 2. AGORA: Anàlisi per a la millora de l’alerta primerenca i generació d’un observatori d’inundacions i altres eines participatives; amb subvenció de l’ACA de 180.000 € (100% del cost del projecte).
 3. EESAM: Integració de l’estat ecològic i serveis ambientals per al disseny i priorització de mesures de gestió; amb subvenció de l’ACA de prop de 128.000 € (47% del cost del projecte).
 4. RESTORA: Recàrrega gestionada d’aqüífers i ús de substrats orgànics per accelerar la renaturalització de l’aigua; amb subvenció de l’ACA de més de 210.000 € (94 % del cost total del projecte).
 5. SUGGEREIX: Desenvolupament d’eines per al suport en la implementació i gestió de la reutilització; amb subvenció de l’ACA de gairebé 235.000 € (73% del cost total).
 6. TERRAMAR: Estudi multidisciplinari del litoral per a l’avaluació de recursos hídrics subterranis estratègics i la millora dels ecosistemes costaners; amb subvenció de l’ACA de prop de 200.000 € (94% del cost del projecte).

1  

Imatges

Foto. Tècnic analitzant mostres en un laboratori.

Foto. Tècnic analitzant mostres en un laboratori. 202039