●Han sonat 52 sirenes de risc químic a Terres de l’Ebre i Tarragona i s’ha enviat una alerta als mòbils de la zona
●Uns 12.000 alumnes d’una vintena de centres escolars han participat en la prova fent el confinament
●Un cop acaba la prova, s’ha recomanat a la ciutadania omplir l’enquesta per saber si han sentit correctament les sirenes
●La població censada dins la cobertura teòrica de les sirenes de risc químic de la prova és de 189.918 persones
Aquest migdia s’ha fet la prova de les sirenes de risc químic a Tarragona i Terres de l’Ebre en el marc del PLASEQTA i PLASEQCAT. En total s’han activat 52 sirenes: 49 del PLASEQTA i 3 de les Terres de l’Ebre.
El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha qualificat d'"èxit” el simulacre i també el qüestionari final que “ajuda a millorar el sistema d’emergències”.
“És una bona notícia que es vagin reproduint aquestes proves amb doble objectiu: testar el sistema i donar confiança als ciutadans i; difondre les mesures de seguretat per si algun dia passa algun fet rellevant”, ha explicat Elena.
El telèfon d'emergències 112 ha atès únicament 33 trucades de ciutadania que volia confirmar que es tractava d'una prova, fet que indica que molta població era al cas de la realització del simulacre.
Concretament, la prova ha tingut lloc a les 12 hores als municipis afectats per risc químic de les vegueries del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre. Es tracta de la primera prova de sirenes que es fa enguany. Els pròxims mesos n’hi ha de previstes a la resta del territori on estan instal·lades les sirenes de ris químic: Barcelonès, Baix Llobregat, Vallès, Aran, Bages, Berguedà i la Selva.
Com ja es va fer les proves anteriors, de forma paral·lela a l'activació de les sirenes s’ha fet un enviament d'una alerta als telèfons mòbils de la zona afectada com es faria en una situació real.
Per aquesta prova s’ha treballat específicament i per primer cop les possibles afectacions a les persones amb hipersensibilitat al so, com és el cas de persones amb trastorns mentals, trastorns de l’espectre autista o persones altament sensibles, ja que el so estrident de les alertes al mòbil o el so de les sirenes els pot provocar malestar. D’aquesta manera, s’han definit conjuntament pautes i mesures per reduir aquest impacte.
A més, per poder arribar al màxim de col·lectius, Protecció Civil de la Generalitat ha contactat amb la Federació de persones sordes de Catalunya FESOCA, amb la Organización Nacional de Ciegos Españoles ONCE i amb la Federació autisme de Catalunya, la Federació catalana d’autisme, la Federació de Salut Mental de
Catalunya (SMC) i Associació Catalana de Persones amb Alta Sensibilitat (ACPAS) perquè puguin informar de la prova als seus membres.
Pel que fa a la pràctica de confinament, uns 12.000 alumnes d’una vintena de centres escolars han participat en la prova (17 centres del Camp de Tarragona i 5 centres de les Terres de l’Ebre).
Abast de la prova de sirenes:
Les 52 sirenes estan ubicades als següents municipis:
· 12 municipis del PLASEQTA: Constantí (4), el Morell (1), els Garidells (1), els Pallaresos (2), la Canonja (2), la Pobla de Mafumet (1), Perafort (2), Reus (2), Salou (7), Tarragona (19), Vila-seca (7) i Vilallonga del Camp (1)
· 2 municipis de les Terres de l’Ebre: Flix (2) i Tortosa (1)
La població censada dins de la cobertura teòrica de les sirenes de risc químic de la prova és de 189.918 persones (185.403 al Camp de Tarragona i 4.515 a les Terres de l’Ebre).
Xarxa de sirenes
La xarxa d’alarmes i comunicacions de protecció civil de Catalunya està formada actualment per 114 sirenes de risc químic operatives. El nombre de sirenes de risc químic està en constant ampliació i aquest 2024 està previst instal·lar-ne 7: una a Tarragona, dos a Vila-seca (PLASEQTA); i una a Igualada, Fogars de la Selva, Massanes i Celrà (PLASEQCAT).
Les sirenes de risc químic estan instal·lades en punts concrets del territori en funció de les possibles afectacions per accident químic en les indústries considerades de risc químic per la normativa (Seveso). Aquestes indústries estan recollides en els plans de protecció civil per emergències químiques (PLASEQTA pel sector químic de Tarragona i PLASEQCAT per la resta d’indústria química de Catalunya).
Les sirenes de risc químic estan configurades per avisar a la població de la necessitat de confinar-se en cas d’accident químic per risc imminent per a la seva vida. Els plans PLASEQTA i PLASEQCAT preveuen les zones on caldria el confinament d’acord a la normativa vigent. S’anomenen zones d’intervenció i es faciliten per part de l’òrgan de la Generalitat competent en matèria de seguretat industrial.
Tota la informació sobre el risc químic la trobareu a interior.gencat.cat/provasirenes