- Es tracta d’un espai de confluència entre l’Administració catalana i els agents socials i territorials
- El document incorporarà la visió de l’atenció i les cures, així com la perspectiva de la participació activa del col·lectiu de gent gran
La societat catalana ha esdevingut longeva i ho serà encara més en el futur. Aquesta realitat que cal reivindicar planteja també el repte de donar resposta a les necessitats socials noves d’una població que cada cop es fa gran en millors condicions de salut i que té més ganes de participar activament. Amb aquest objectiu, el Govern ha aprovat avui impulsar l’Estratègia per una societat longeva i una vida plena.
Aquest full de ruta ha de ser un espai de trobada entre l’Administració Pública i la societat civil, en especial els centres de recerca, entitats del tercer sector i consells territorials de gent gran. Així mateix, al document hi confluiran mesures de promoció de la participació i actuacions de l’àmbit de l’atenció a la salut i les cures. En aquest sentit, algunes de les qüestions que abordarà són la soledat no volguda, les comunitats cuidadores, les accions integrades socials i sanitàries o el maltractament i les discriminacions a les persones grans.
L’Estratègia abastarà inicialment el període 2025-2030. Per garantir-ne el compliment, s’elaboraran plans d’accions bianuals que continguin els objectius que s’han d’assolir, les accions que cal executar, el responsable d’executar-les i els recursos que s’hi han de destinar.
Per tal de tirar endavant el disseny i la redacció de l’Estratègia, l’Acord de Govern aprovat avui preveu la creació de tres òrgans: un comitè tècnic, un consell assessor i la Taula de l’Estratègia.
El Comitè Tècnic haurà de garantir la coordinació entre els departaments de la Generalitat de Catalunya. En formaran part representants de Drets Socials, Salut, Presidència i Igualtat i Feminismes.
Pel que fa al Consell Assessor, que serà l’encarregat d’elaborar un document de bases, estarà format per persones expertes de les diferents disciplines, amb l’objectiu de garantir la transversalitat i pluralitat en la definició de l’Estratègia. En aquest sentit, ocuparan les vocalies persones de reconegut prestigi en els àmbits de salut, ocupació, economia, educació, serveis socials, dret, urbanisme, investigació, recerca i coneixement, entre d’altres.
Finalment, la Taula s’encarregarà d’establir les línies generals de l’Estratègia i dels plans d’actuació. A banda dels departaments de la Generalitat de Catalunya, integraran aquest òrgan representants de la Taula del Tercer Sector, el Consell de la Gent Gran de Catalunya, el COCARMI, la Xarxa d’Economia Solidària, el Consell Nacional LGBTI, així com d’altres agents socials i del món local.