- L’Agència Catalana del Consum va atendre 3.792 consultes i va gestionar 1.076 reclamacions a la vegueria, principalment per incidències relacionades amb el subministrament elèctric, la compra de productes i els serveis financers
El 50,4% de les reclamacions gestionades el 2023 a la vegueria del Penedès per l'Agència Catalana del Consum, del Departament d’Empresa i Treball, s'han resolt per la via de la mediació o l’arbitratge, mecanismes extrajudicials de resolució de conflictes. Aquesta és una de les dades destacades de les actuacions dutes a terme per Consum a les comarques del Penedès durant l’any passat. El director de l’Agència, Albert Melià Roset, ha valorat positivament aquest resultat perquè “la difusió i la potenciació d’aquests mecanismes extrajudicials de resolució de conflictes ha estat un objectiu clar durant la legislatura, ja que considerem que es tracta de la via més adequada per solucionar les controvèrsies de consum”.
Del total de reclamacions gestionades per l’Agència a la vegueria del Penedès (1.076), 520 casos s’han resolt per acord de mediació i 23 per la via del laude arbitral. En aquest sentit, els sectors en què es resolen més reclamacions són els serveis d’electricitat, gas i aigua i els serveis de telefonia i internet.
El director de l'Agència Catalana del Consum s’ha reunit avui amb la coordinadora dels Serveis Territorials d’Empresa i Treball al Penedès, Sofia Moya Pereira, i amb representants dels consells comarcals de l’Alt Penedès, l’Anoia i el Baix Penedès, per analitzar els resultats de les actuacions en matèria de defensa dels drets de les persones consumidores a la vegueria.
De les dades d’actuacions a la vegueria durant el 2023, publicades avui, s’extreu que els motius que han generat més consultes i reclamacions han estat, principalment, les incidències relacionades amb el subministrament elèctric, la compra de productes o els serveis financers.
Melià també ha destacat la tasca educativa que du a terme l’Agència al territori, per mitjà de l’Escola del Consum, i ha explicat que durant el curs passat “un total de 399 alumnes d’Igualada, Sant Llorenç d’Hortons, Torrelles de Foix, Santa Margarida de Montbui, El Vendrell i Vilanova i la Geltrú van participar en els tallers d’educació en consum”. Segons el director, “es tracta d’una oportunitat per educar la joventut i els infants del país en noves maneres de pensar, sentir i actuar, i dotar-los d’eines perquè siguin consumidors crítics, actius i responsables”.
Companyies energètiques i de telefonia destaquen en la llista d’empreses amb més reclamacions
De les 1.400 reclamacions rebudes a Consum l’any passat, el sector dels subministraments de la llar en concentra el 24%, majoritàriament per incidències relacionades amb el subministrament elèctric. Pel que fa a la resta de sectors amb més reclamacions, destaquen les incidències relacionades amb la compra de productes com ara material informàtic, mobiliari, vehicles o productes tèxtils (15%); altres serveis generals de consum (12%), en què destaquen els serveis sanitaris de caire privat; els serveis financers (12%); o els serveis de telecomunicacions i internet (12%).
Empreses subministradores d’energia, operadores de telefonia, companyies aèries i entitats financeres encapçalen la llista de les empreses amb més reclamacions a la vegueria: Endesa, amb 99 reclamacions; Naturgy, amb 60; Vodafone, amb 45; Vueling, amb 38; Orange, amb 35; Energia XXI, amb 33; Telefónica, amb 27; Caixabank, amb 27; Iberdrola, amb 25; i Edistribución, amb 19.
3.792 consultes ateses, principalment sobre els subministrament elèctric, la compra de productes i els serveis financers
Amb relació a les consultes, l’Agència n’ha atès un total de 3.792 a la vegueria, relacionades principalment amb els serveis d’electricitat i el lloguer o la lectura de comptadors (28,4%); la compra de productes (16,5%); els serveis financers (12,9%); la telefonia i internet (12%); d’altres serveis generals de consum (11,7%), en què destaquen els serveis mèdics de caràcter privat; i els transports (8,2%).
Denúncies per incidències amb la qualitat dels productes i serveis i per vulneració dels drets lingüístics
L'any 2023, els consumidors i les consumidores del Penedès van presentar un total de 118 denuncies a l’Agència, per presumptes incompliments de la normativa de consum.
Prop del 24% de les denúncies rebudes són per incidències relacionades amb la qualitat dels productes i serveis oferts, un 16% per casos en què els consumidors han vist vulnerats els seus drets lingüístics en el marc d’una compra o una contractació i un 13,6% per manca de lliurament d’un producte o manca de prestació d’un servei.