Inauguració: 16 d’abril, al Palau Robert

A les 17.30h, visita prèvia per als mitjans de comunicació acreditats, amb la presència dels comissaris, Ricard Marco i Víctor Oliva, el documentalista de l’exposició, Enric Comas, i familiars de Rossend Torras. Contacte de premsa: Martí Porter, mporter@gencat.cat, tel. 637 948 341. Demanem confirmació d’assistència.

A les 18.00h, acte d’inauguració: benvinguda a càrrec de la senyora Eva Pomares, directora general de Difusió; parlaments dels senyors Ricard Marco i Víctor Oliva, co-comissaris de l’exposició, i de la senyora Rosa Torras, filla de Rossend Torras; parlament de cloenda a càrrec del senyor Marc Bataller, secretari de Mitjans de Comunicació i Difusió.

AR
Exposició Rossend Torras
{"name":"2024/04/11/12/26/321a31ab-7a54-424f-89ce-3fa6243e90ad.jpg","author":"AR","type":"0","location":"0","weight":202834}

Aquesta exposició ens presenta una mostra de l’obra fotogràfica de Rossend Torras i Mir (Barcelona, 1907-1996), un comerciant d’articles d’òptica i fotografia que va ser un fotògraf aficionat amb ànima de fotoreporter. Amb una mirada molt personal va documentar la realitat social, política i cultural del seu temps. Les seves fotografies ens mostren les imatges d’un període comprès entre les dictadures de Primo de Rivera i de Franco, passant pels anys de la II República i la Guerra Civil espanyoles, principalment a la ciutat de Barcelona.

L’arxiu fotogràfic de Rossend Torras conté unes 25.000 fotografies i 110 pel·lícules de cinema d’aficionat, que daten entre els anys vint i els cinquanta del segle passat, documentació gràfica que guarda i gestiona la seva família. Es tracta d’un fons format per plaques de vidre estereoscòpiques, autocroms i negatius de vidre i de plàstic en blanc i negre de diferents mides.

L’exposició ens permet posar en valor la figura d’un fotògraf poc conegut i recuperar el seu llegat, que és d’un gran d’interès fotogràfic i documental. Presenta i documenta la biografia de Rossend Torras i el seu context històric, les seves dèries i temes fotogràfics predilectes i les seves habilitats i domini tècnics, alhora que ens mostra un bon nombre d’obres de gran qualitat i interès artístic i històric.

L’accés a l’exposició, que es podrà visitar fins l’1 de setembre, és lliure i gratuït.