- Impulsat pel clúster català de l’aigua (CWP), han creat un consorci que compartirà les dades de les xarxes de les companyies d’aigües de Terrassa, Vic, Manresa, i Mataró, que abasteixen 260.000 llars de Catalunya
- El projecte Fluent compta amb el suport del Govern, per mitjà d’ACCIÓ, que ha concedit un ajut de 65.600 euros de la línia de projectes per a Iniciatives de Reforç de la Competitivitat dels Clústers
- L’objectiu és generar una base de dades que permeti advertir les zones i canonades amb major risc d’avaria, optimitzar-ne el manteniment i reduir el volum i quantitat de fuites d'aigua
Un projecte de ‘big data’, impulsat pel Catalan Water Partnership (CWP), el clúster de l’aigua, permetrà compartir les dades de més de 2.700 km de canonades de Catalunya per generar un sistema de predicció de risc d’avaries i minimitzar el perill de fuites d’aigua als sistemes de quatre de les companyies d’aigües de Catalunya. Per fer-ho, han creat un consorci on hi participen cinc socis: Aigües Manresa, TAIGUA (Aigua Municipal de Terrassa), Aigües de Mataró, AVENTEC i BGEO, les enginyeries i empreses tecnològiques especialitzades en solucions digitals pel cicle urbà de l’aigua.
La iniciativa, anomenada Fluent, compta amb el suport del Govern per mitjà d’ACCIÓ – l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball- a través d’un ajut de 65.600 euros, provinents del programa per a Iniciatives de Reforç de la Competitivitat destinat al desenvolupament de projectes en cooperació, impulsats pels clústers del programa Catalunya Clústers.
El consorci que ha posat en marxa el CWP aglutina les dades del sistema de canonades d’aigua de les quatre companyies participants, que donen servei a pràcticament 260.000 abonats, i que a futur vol permetre adquirir dades de més municipis. A partir del big data, l’objectiu és adquirir el màxim coneixement i dades sobre l’estat de les canonades. D’aquesta manera, el sistema dissenya un algorisme que permet identificar les zones o canonades que tenen un major probabilitat de patir una avaria, a fi i efecte de poder tenir-ho en compte en el moment de planificar les obres de renovació de la xarxa de distribució.
El clúster manager del CWP, Xavier Amores, assegura que “el projecte Fluent és un pas més en la digitalització del cicle de l’aigua, on el Clúster ha liderat una trentena de projectes cooperatius els darrers 8 anys”. En aquest sentit, Amores explica que “aquesta iniciativa d’innovació vol contribuir a la gestió d’un recurs escàs com l’aigua, més avui en un context de sequera. Per això, les solucions digitals poden ajudar a preveure i avançar-nos de manera més clara les possibles avaries i millorar el rendiment de la xarxa”. Per últim, el clúster manager del CWP afegeix que “confiem que la col·laboració de diversos operadors a l’hora de compartir dades amb empreses tecnològiques serveixi d’exemple per compartir bones pràctiques al conjunt del sector”.
L’objectiu principal és reduir el volum d’aigua no registrada (ANR) o el que també s’anomena “usos no mesurats” (subcontatges, usos municipals, pèrdues, captacions il·legals, dipòsits contra incendis), que a dia d’avui voreja el 25% al conjunt de sistemes de canonades de Catalunya, segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua. D’aquest, el clúster calcula que un 10% son fuites, i reduir aquest percentatge és l’objectiu del projecte. En el cas de les empreses d’aigües que cedeixen les seves dades a Fluent, el percentatge d’aigua no registrada és del 12,2% d’Aigües de Mataró i Aigües Vic, el 22%, a Terrassa i el 18,4% d’Aigües Manresa. Són càlculs provinents de les prop de 3.000 avaries detectades en l’últim any per part de les companyies. Pel que fa a la privadesa de les dades de cada companyia d’aigües, el consorci les gestionarà al complet però les empreses únicament tindran accés a les seves.
Ajuts per a millorar les xarxes municipals
El Govern ha ampliat fins als 128 milions d’euros el pressupost per a la línia d'ajuts destinada a millorar l'eficiència de les xarxes municipals d’aigua, que beneficiaran fins a 707 municipis de Catalunya. Es tracta de subvencions per a reduir les pèrdues de la xarxa de canonades, rehabilitació o impermeabilització de dipòsits, digitalització de xarxes en baixa i campanya de recerca i reparació de fuites.
Sobre el CWP
El Catalan Water Partnership és el clúster català de l’aigua, format per empreses i centres de coneixement que des de 2008 operen en el sector de l’ús sostenible de l’aigua i que té la missió de millorar la competitivitat global dels seus associats i la sostenibilitat en l’ús del recurs.
Al CWP hi participen fabricants d’equips, laboratoris, consultories, enginyeries, universitats i altres entitats relacionades amb el sector de l’aigua i les solucions per a l’ús sostenible. El clúster promou projectes i col·laboracions multinivell, orientades a aconseguir solucions innovadores a les necessitats globals d’aigua de qualitat en qualsevol lloc del món i aplicables en múltiples sectors.
Què és un clúster?
Un clúster és una agrupació d’empreses (startups, pimes i multinacionals) i agents de l’entorn (universitats i centres tecnològics) d’un determinat àmbit econòmic que comparteixen recursos, generen sinergies i es projecten internacionalment. Es tracta d’un instrument que permet millorar la competitivitat dels membres que en formen part a partir del desenvolupament de projectes transformadors conjunts i la definició de reptes estratègics per al seu sector.
@empresacat | @treballcat