·Amb la creació de la Comissió es completa el desplegament d’aquest òrgan col·legiat a totes les vegueries
Aquest dimarts 19 de març s’ha celebrat a la seu del Vinseum-Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, a Vilafranca del Penedès, la sessió constitutiva de la Comissió Territorial del Patrimoni Cultural del Penedès. La sessió ha estat presidida per la directora general del Patrimoni Cultural, Sònia Hernández, i també ha comptat amb l’assistència del delegat del Govern al Penedès, David Alquézar i el director territorial de Cultura al Penedès, Romà Cano, entre d’altres.
La Comissió Territorial del Patrimoni Cultural del Penedès és un òrgan col·legiat adscrit al Departament de Cultura, amb seu als Serveis Territorials de Cultura al Penedès. Té competències en la protecció i conservació del patrimoni cultural, i en matèria d’autorització d’intervencions en els béns culturals d’interès nacional i d’altres afectacions en el patrimoni cultural.
L’àmbit d’actuació de la Comissió és la vegueria del Penedès, que comprèn 72 municipis de les comarques de l'Alt Penedès, el Baix Penedès, el Garraf i l'Anoia (excepte vuit municipis, que continuen adscrits a l'àmbit de les Comarques Centrals). En total, hi ha gairebé 300 béns culturals d’interès nacional (BCINs) en aquests municipis sobre els quals la Comissió té funcions directes, a més de nombrosos béns culturals d’interès local (BCILs).
Donar veu al Penedès
Amb la creació de la Comissió es completa el desplegament d’aquest òrgan col·legiat a totes les vegueries i es dóna veu al Penedès en aquest àmbit amb especialistes del món del patrimoni. La composició de la Comissió ve marcada pel Decret 276/2005 de comissions territorials del patrimoni cultural i està formada per professionals experts en l’àmbit del patrimoni com: arquitectes, arqueòlegs/es, restauradors/es, representants d’entitats municipalistes, de les Diputacions de Tarragona i Barcelona, del Col·legi d’Arquitectes i del Col·legi d’Aparelladors, i representants de l’àmbit del Patrimoni del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. La comissió és paritària entre homes i dones.
La creació d’aquest òrgan al Penedès es considera de cabdal importància per la riquesa, importància i volum de patrimoni en tots els seus vessants (històric, arqueològic, arquitectònic, paisatgístic i etnològic). A més, es considera rellevant la seva posada en funcionament per situar les decisions de la Comissió de Patrimoni Cultural i la cura del patrimoni al lloc on li pertoca, a la zona de la vegueria del Penedès.
Es tracta d’un pas més per protegir i reivindicar la singularitat de la cultura a les comarques de la Vegueria del Penedès i apropar la gestió del patrimoni cultural al territori, per tal d’aconseguir la vertebració, l’equitat i l’arrelament al territori i cobrir una reivindicació històrica.