Delegació al Penedès

Mapa de la Regió Sanitària Penedès

Mig any de desplegament de la Regió Sanitària Penedès

query_builder   18 març 2024 12:31

event_note Nota de premsa

Mig any de desplegament de la Regió Sanitària Penedès

  1. El SEM, l’ICS i l’Agència de Salut Pública ja planifiquen amb visió territorial

Aquest dilluns, 18 de març, es compleixen sis mesos del desplegament de la Regió Sanitària Penedès. La Regió Sanitària Penedès engloba total de 480.296 persones de 76 municipis (comarques del Garraf, l’Alt Penedès, el Baix Penedès i part de l’Anoia, la Conca de Barberà i l’Alt Camp). Prèviament, aquesta població estava atesa a les regions del Camp de Tarragona, de la Catalunya Central i de la Metropolitana Sud.

Durant l’estiu es va començar a treballar en el desplegament de la nova regió sanitària i el 18 de setembre es va iniciar la transferència de competències de les regions prèvies al Penedès. En aquest mig any de vida de la regió s’han treballat múltiples projectes:

·El desplegament del Sistema d’Emergències Mèdiques al Penedès, efectiu des del mes de febrer.

·El desplegament territorial de l’Institut Català de la Salut i de l’Agència de Salut Pública, per apropar la gestió d’aquests ens al territori.

·La coordinació de les campanyes de vacunació.

·L'optimització de les condicions de contractació dels hospitals de la zona, per poder incidir en la reducció de les llistes d’espera.

·La millora de l’accessibilitat als Centres d’Atenció Primària de la Regió, que ha millorat significativament i que actualment es troba, als 5 dies, set punts per sobre de l’objectiu marcat pel Departament.

·S’ha creat el Comitè Regional d’Atenció Integrada Social i Sanitària, per dur a terme projectes que tinguin en compte els dos àmbits, com l’atenció sanitària a les residències de gent gran.

·Es treballa en el desplegament de l’Atenció a Domicili d’Atenció Intermèdia a la comarca del Garraf i en un projecte de millora i homogeneïtzació de l’Atenció Intermèdia a la regió.

·Es treballa en el desenvolupament d’unitats transversals a la regió:

o La primera Unitat de Reproducció Assistida del Penedès.

o L'oficina de Cribratge del Càncer.

o La unitat de Malalties de Transmissió Sexual.

·S’estan constituint els Equips Territorials d’Atenció Pediàtrica, per garantir una atenció sanitària de qualitat en la població infantil.

·Es treballa amb els diferents proveïdors de salut, per a que comparteixin projectes d’èxit que puguin fer-se extensius a tot el territori.

·Es treballa de la mà dels Departaments d’Interior, Drets Socials i Igualtat i Feminismes en la coordinació de campanyes i en l’establiment de protocols per millorar l’atenció a les diferents instal·lacions sanitàries.

·Fem un seguiment de les Unitats d’Atenció a la Ciutadania, per millorar l’experiència pacient a tot el territori. 

·Ens hem reunit amb els ens locals que ho han sol·licitat per abordar diferents aspectes relacionats amb la salut comunitària o amb casuístiques locals. També ens hem ofert per treballar conjuntament alguns aspectes de planificació sanitària a mig termini, com és el cas del compromís d’analitzar conjuntament la necessitat de serveis de salut a la comarca del Garraf en un futur.

Des de les regions sanitàries també es treballa en la planificació de les infraestructures sanitàries. Pel que fa als equipaments d’Atenció Primària, quest estiu està previst que s'iniciïn les obres del nou CAP de l’Arboç, i el nou CAP de Santa Margarida dels Monjos es troba en fase de projecte. Altres actuacions que estan previstes per aquest 2024, supeditades a la cessió de terrenys per part dels diferents ajuntaments a CatSalut, són la redacció dels projectes del nou CAP de Sitges, del de Santa Coloma de Queralt, del de Capellades i d’un edifici per a l’atenció pediàtrica, l’ASSIR, el CSMIJ i l’Hospital de Dia Infanto juvenil a Igualada.

Pel que fa a les estructures hospitalàries, aquest 2024 hi ha actuacions previstes en tots els hospitals de la zona:

·Hospital de l’Alt Penedès: finalització de les obres dels serveis de rehabilitació, endoscòpies, nou edifici per al servei de diàlisi i edifici de docència. 

·Hospital Residència Sant Camil: obres d’urgències. Projecte de l’ampliació del centre (consultes externes i àrees d’hospitalització).

·Hospital de Sant Antoni Abat: obres als quiròfans i ampliació del servei d’urgències. 

·Hospital d’Igualada: obres al bloc obstètric, a la cuina i projecte de les unitats d’urgències, farmàcia i àrea de tractaments amb sedació.

·Hospital del Vendrell: ampliació de l’hospital (hospitalització, consultes externes, bloc quirúrgic, base per a les ambulàncies de suport vital avançat i ressonància magnètica); actualment en fase de projecte. 

Model de Regions Sanitàries

Les regions sanitàries són demarcacions territorials basades en el principi de descentralització del sistema sanitari públic, que tenen com a objectiu l'apropament i l'accessibilitat dels serveis a la població. Aquestes regions estan delimitades atenent factors geogràfics, socioeconòmics, demogràfics, laborals, epidemiològics, culturals, climàtics, de vies de comunicació homogènies, així com d'instal·lacions sanitàries existents, tot tenint en compte l'ordenació territorial de Catalunya.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia