1. Els Mossos d’Esquadra estrenen 62 nous vehicles 4x4 en una ferma aposta per potenciar el patrullatge, la proximitat i l’atenció al ciutadà en l’àmbit rural
  2. La renovació del parc mòbil, que es va iniciar el mes de febrer i finalitzarà aquest mes de març, suposa una inversió de 4.795.800 milions d’euros
  3. Amb la incorporació d’aquests nous models es fa un pas més en el procés, ja engegat de renovació del parc mòbil de Mossos d’Esquadra amb nous vehicles a les Unitats Regionals de Medi Ambient, Seguretat Ciutadana, Ordre Públic o Trànsit, entre d’altres

La Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra ha incorporat 62 vehicles policials que aniran destinats prioritàriament al patrullatge de seguretat ciutadana en l’àmbit rural i l’atenció al ciutadà en aquests entorns. Des del passat mes de febrer i fins a finals d’aquest mes de març es farà entrega a les diferents regions policials d’aquests vehicles. Concretament, els 4x4 adquirits són de la marca Toyota amb els models Hilux i Land Cruiser, i de la Marca Ineos amb el model Grenadier.

Amb la incorporació d’aquests vehicles es pretén actualitzar i renovar el parc mòbil, precisament en destins on aquests tipus de vehicles són imprescindibles per afrontar amb garanties tots els requisits policials a causa de l’orografia que hi ha en algunes zones de difícil accés. La nova flota de vehicles permetrà potenciar el model de proximitat del cos de Mossos d’Esquadra a qualsevol racó del territori català.

En la presentació dels vehicles el conseller d’interior ha destacat que “aquesta legislatura s’ha fet la major inversió i creixement del cos de Mossos dels darrers 15 anys”, i ha citat l’augment de més de 2.600 nous agents els darrers tres anys, la incorporació de més de 600 nous vehicles, l’arribada de la nova uniformitat del cos després de 40 anys o l’aposta per la Policia Marítima o la Policia Aèria.

En relació amb els nous vehicles, Elena ha assegurat que “donen informació a través dels mitjans audiovisuals amb les càmeres que tenen incorporades.” “Hem de tenir la capacitat d’arribar amb més mitjans i recursos a tot el país, sobretot als municipis que tenen pocs mitjans econòmics i sense policies locals. Aquesta és la vocació dels Mossos”. El titular d’Interior ha afegit que “hem de tenir la capacitat d’arribar amb més mitjans i recursos a tot el país, sobretot als municipis que tenen pocs mitjans econòmics i sense policies locals. Aquesta és la vocació dels mossos”.

Per la seva banda el Cap de la Comissaria Superior Territorial Comissari, David Boneta, ha afirmat que “és un dia molt important pel CME la nova incorporació d'aquests nous vehicles 4x4. És una demanda de fa molt de temps per poder continuar oferint un model de proximitat amb la voluntat d'arribar a qualsevol ciutadà de Catalunya.”

Aquests 4X4 es distribuiran en 2 Toyota Hilux per l’Àrea de Recursos Operatius, tres Toyota Land Cruiser, de cinc portes, per a la Policia Marítima; 56 Toyota Land Cruiser, tres portes destinats a les Unitats de Seguretat Ciutadana i la Unitat Regional de Medi Ambient, i un Ineos Grenadier per al Centre de Comandament Avançat, el qual ha de garantir que el CCA arribi a qualsevol indret de la geografia catalana en cas d’emergència greu.

Aquesta renovació de vehicles impulsada per la Direcció General de la Policia suposarà una inversió econòmica de 4.795.800 milions d’euros i suposa un pas més amb el compromís iniciat de renovar progressivament el parc mòbil del cos de Mossos d’Esquadra amb adquisicions prèvies de nous vehicles per a les unitats de Seguretat Ciutadana, Ordre Públic o Trànsit, entre d’altres.

Nous vehicles 4x4 adaptats als nous temps

La incorporació d’aquests 62 vehicles suposa una important millora en termes mediambientals i d’eficiència, precisament en uns models que desenvoluparan la seva tasca majoritàriament en àmbits rurals. Suposarà una reducció d’entre un 15 i 20% en emissions de CO₂ respecte als vehicles anteriors amb les mateixes característiques. A més, tindran més prestacions i millores pel que fa a la seguretat activa i passiva dels agents.

El fet més rellevant és que aquests nous vehicles són tot terreny pur, i no tot camí, amb reductora per sortir de qualsevol imprevist i poder arribar pràcticament a tot arreu. Són 4x4 amb cabrestant a la part davantera que permet remolcar, retirar i arrossegar. A la part del darrere també disposen d’enganxall, per tal de poder remolcar en cas que fos necessari.

Tots els vehicles porten càmera davantera que permet retransmetre imatges. També hi ha la preinstal·lació per posar un ordinador que es podria gestionar des de la pantalla del multimèdia. Són vehicles que no porten mampara, a diferència dels anteriors 4x4, però venen amb el mateix equipament que tots els cotxes patrulla.

Pel que fa als models de Toyota Land Cruiser tenen una motorització 2800 cc i 204 cv de potència amb tracció a les 4 rodes i reductora. D’aquesta forma es garanteix la resposta policial a qualsevol localització geogràfica de Catalunya. A més, el model cinc portes destinat a la Policia Marítima, permet una important capacitat de càrrega, ja que hauran de portar remolcs amb embarcacions o amb motos d’aigua i han de garantir l’accés a zones costaneres de molt difícil accés.

D’altra banda, els Toyota Hilux són vehicles tipus pick-up, amb doble cabina i la zona de càrrega protegida amb un hard-top. La motorització també és de 2800 cc i 204cv de potència i disposen de tracció 4x4 i reductora.

I finalment, l’Ineos Grenadier que disposa d’un motor de 3.000 cc, dièsel i 249 cv de potència. És un vehicle amb tracció 4x4, amb reductora i amb els millors angles tot terreny del mercat actual (atac, sortida, central i distància lliure a terra). A part de tenir unes aptituds offroad de les millors del mercat, disposa d’unes aptituds en asfalt que permeten ser un vehicle àgil en moments determinats.

Es tracta d’una renovació de vehicles 4x4, que no s’havia actualitzat des del 2006, adaptats als nous temps i a les millores mediambientals. Això permetrà que la policia pugui servir arreu de Catalunya amb un servei de proximitat a qualsevol punt del territori.

Cal destacar que des del 2020 s’han incorporat 1.251 vehicles nous distribuïts pels diferents serveis. I aquest 2024 està previst que s’adjudiquin i es rebin 529 vehicles més. Això suposarà, a finals d’any, una renovació del 50% de la flota total dels vehicles del Cos de Mossos d’Esquadra.