1. La regularització de les diferents situacions possessòries irregulars és el pas previ a cedir Gallecs al Consorci


El Departament de Territori, mitjançant l’Institut Català del Sòl (INCASÒL), ha iniciat aquesta setmana el procés de regularització dels terrenys de conreu situats en el Parc de l’Espai d’Interès Natural de Gallecs, al Vallès. Es dona compliment així, al requeriment fet pel Consell general del Consorci de Gallecs com a pas previ a assumir la gestió del Parc. La regularització comença per les terres de conreu i posteriorment s’abordarà la resta de situacions possessòries: habitatges amb terres i sense terres.

L’INCASÒL, com a propietari dels terrenys i els habitatges existents, regularitzarà les diferents situacions possessòries dels immobles mitjançant contractes d’arrendament, masoveria urbana o altres tipus de contractes sempre i quan siguin respectuosos amb el medi ambient, el principi d’utilització racional dels recursos naturals i amb les finalitats d’aquest espai d’interès natural.

Regularització de les terres

L’any 1984, la Comissió d’Urbanisme de Barcelona va autoritzar l’atorgament de llicències municipals per a usos agrícoles transitoris en determinades finques de l’ACTUR de Santa Maria de Gallecs. Aquestes llicències eren intransmissibles però aquesta limitació no s’ha respectat i actualment, només 8 dels 38 agricultors que conreen a l’espai EIN de Gallecs la conserven.

Aproximadament el 85 % dels terrenys de conreu de Gallecs, s’estan treballant sense llicència d’explotació, l’INCASÒL no ha rebut cap contraprestació econòmica per l’ús d’aquest bé patrimonial i s’ha detectat que algun dels treballs de conreu que es realitzen afecten greument un espai ambientalment protegit.

Així mateix, la regulació dels ajuts de la PAC per la campanya 2023-2024 estableix la obligatorietat dels agricultors de disposar d’un títol possessori vigent per poder percebre aquets ajuts.

Per tot plegat la regulació de les terres agrícoles es fa necessària. El primer pas serà recuperar la possessió amb la compareixença dels agricultors als que s’informarà sobre el procés de regularització. Cal dir que els agricultors tenen garantida la collita d’aquest any. Tot seguit, i mitjançant la concurrència pública d’ofertes, es formalitzaran contractes d’arrendament o qualsevol altre fórmula jurídica dels lots de terres. La concurrència, prevista pels propers mesos, preveu valorar als agricultors que han mantingut la llicència inicial i aquells que han explotat agrícolament els terrenys de l’EIN amb coherència amb els valors naturals de l’espai protegit així com tenir experiència en agricultura ecològica, ser joves i/o dones agricultores o projectes socials, entre d’altres criteris.

Fa 19 anys, el 2005, el Consorci de Gallecs va iniciar el projecte de transició agroecològica del parc de l’Espai d’Interès Natural (EIN) amb l’objectiu de potenciar els valors econòmics, ecològics, ambientals i socials i com contribueix la natura a la millora de la salut de a les persones. Una tasca duta a terme sota la direcció del Consorci, el suport científic i tècnic del grup de recerca consolidat Ecologia dels sistemes agrícoles de la Universitat de Barcelona i l’activa participació de l’Associació Agroecològica de Gallecs. El 2021, Gallecs ja comptava amb el 35% dels camp de conreu en agricultura ecològica vinculats a les masies del territori. És de gran importància fer les accions necessàries per completar aquesta transformació ecològica del territori i aprovar el Pla de gestió, actualment en redacció.

El Pla Especial Urbanístic del Parc Territorial de Gallecs

El Consorci és qui haurà de gestionar tot el patrimoni de Gallecs d’acord amb l’interès general i els objectius que fixarà el Pla Especial Urbanístic del Parc Territorial de Gallecs, que està previst que sigui aprovat inicialment el proper mes de maig i definitivament durant el primer trimestre de 2025.

Aquest pla especial per a la recuperació, millora i protecció del medi natural i del paisatge té com a objectius potenciar l’ús social de l’espai, preservar els seus valors naturals, paisatgístics i culturals, i fer-los compatibles amb l’aprofitament sostenible dels recursos agraris i forestals. El Pla Especial també preveu un pla d’Inversions de 5 M€ en el que s’inclou l’abastament d’aigua potable com una de les prioritats.

Paral·lelament, l’INCASÒL també està redactant el Pla de Gestió del Parc Territorial de Gallecs amb la finalitat de valorar les accions precedents en benefici de l’espai i les propostes de futur per a preservar-lo en coherència a l’espai natural protegit.

Gallecs és un espai singular de 754 hectàrees dins el context metropolità de Barcelona que, malgrat la pressió d’un entorn intensament urbanitzat i densament poblat, ha conservat els seus valors agrícoles i forestals propis del paisatge vallesà.


1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 222233