- En aquesta convocatòria, la 81/24, s’han rebut un total de 3.563 sol·licituds per accedir al Cos, entre les quals s’inclouen 696 inscripcions femenines, la xifra més alta de la història.
- En la convocatòria 81/23, la primera amb reserva de places, 240 persones han estat proposades per iniciar el curs bàsic, entre les quals s’inclouen 95 dones (39,58% del total)
Un total de 696 dones s’han inscrit a la convocatòria 81/24 de 300 places per accedir al cos de Bombers de la Generalitat en la categoria de Bomber/a de 1a de l’escala tècnica. Aquesta xifra d’inscripcions femenines és la més alta assolida històricament després de superar la convocatòria 81/23, en la qual es van inscriure 642 dones. Ambdues convocatòries són les primeres en què s’ha aplicat una reserva del 40% de les places a dones, que actualment representen un 2’8% del personal.
Percentualment, les 696 dones inscrites suposen un 19,53% del total de 3.563 aspirants que optaran a una de les 300 places convocades. Per accedir al Cos, aquestes persones hauran de superar les diverses fases del procés de selecció (concurs-oposició, formació i pràctiques). El termini de presentació de sol·licituds per participar-hi va finalitzar aquest dilluns.
Aquesta xifra d’inscripcions femenines certifica l’augment dels darrers anys fruit de les polítiques per avançar en la feminització dels cossos de seguretat i emergències. Si en la convocatòria de l’any 2019 es van presentar 231 dones, en cinc any la presència femenina s’ha multiplicat per tres fins a les 696 aspirants d’aquest 2024.
El conseller Joan Ignasi Elena ha assegurat que “les dades demostren que les polítiques de feminització tenien tot el sentit i donen resultats”. “Cada vegada hi ha més dones que volen ser bomberes, mosses o agents rurals, i això és una magnífica notícia perquè ens permet avançar cap a uns cossos que sigui un reflex més real de la nostra societat”, ha afegit.
La convocatòria 81/23, a punt d’iniciar la fase de formació, amb un 39’5% de dones
Han estat proposades les 240 persones amb millor qualificació de les fases oposició - que incloïa les proves de coneixements, físiques, oficis i avaluació psicològica i mèdica- i concurs de la convocatòria 81/23 per accedir al curs de formació a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya. Entre els 240 aspirants es troben un total de 145 homes i 95 dones, aquestes últimes representen un 39,58% del total.
El curs, de 900 hores lectives, constarà de nou mòduls. Només les persones que superin aquesta fase començaran la darrera de tot el procés: les pràctiques en un parc de Bombers. En aquesta fase caldrà acreditar 1.104 hores de servei efectiu abans de rebre el nomenament oficial com a bomber/a de la Generalitat de Catalunya.
Actualment, el cos de Bombers de la Generalitat compta amb 74 dones, a les quals cal sumar-hi les 11 bomberes que es van incorporar la tardor passada i que actualment estan en període de pràctiques. La incorporació de 95 noves bomberes un cop superada la fase de formació, per tant, permetrà doblar la presència femenina al cos.