Els Agents Rurals identifiquen en el mateix indret una embarcació amb dues persones repetidament denunciades per aquest delicte

Efectius del Grup de Suport Marí (GSM) del Cos d’Agents Rurals i membres de la unitat aquàtica de la Policia Marítima Mossos d’Esquadra han localitzat marcadors en les colònies de corall vermell (Corallium rubrum) de la Reserva Natural Parcial de Cap de Creus. La principal hipòtesi és que aquests marcadors han estat instal·lats per furtius amb l’objectiu de pescar el corall en immersions posteriors.

Aquests marcadors submarins han estat localitzats arran d’una inspecció realitzada per efectius dels GSM dels Agents Rurals als dos ocupants d’una embarcació que realitzava d’immersions subaquàtiques.

Embarcació interceptada pels Agents Rurals{"name":"2024/02/23/12/40/48d3eac1-f90d-4e2c-b756-16900634fca0.jpg","author":"Agents Rurals","type":"0","location":"0","weight":303941}


La identificació de les dues persones, que disposaven d’equips complerts de respiració autònoma sota l’aigua, va concloure que ambdues havien estat denunciades en més d’una ocasió per pesca il·legal de corall.

Davant les sospites que podien estar pescant corall il·legalment es va demanar la intervenció de la Unitat subaquàtica de Mossos d’Esquadra.

En la immersió realitzada el mateix dia en el mateix indret on es va identificar la embarcació amb els dos individus amb antecedents d’activitat furtiva amb el corall, Mossos d’Esquadra hi va trobar un marcador subaquàtic sobre colònies de corall. Es dona la circumstància que els Agents Rurals havien localitzat dins la embarcació inspeccionada un marcador de les mateixes característiques.

Una segona immersió duta a terme posteriorment per Mossos, no va permetre trobar ni restes de corall, ni les eines utilitzades per sostraure’l.

El corall de la Reserva Natural Parcial de Cap de Creus és apreciat per la seva bona conservació.{"name":"2024/02/23/12/43/e02acd2b-b2a0-438a-8829-6ac46fdead4d.jpg","author":"Mossos d'Esquadra","type":"0","location":"0","weight":243500}


La principal hipòtesi és que els presumptes furtius van ser trobats marcant les zones amb corall vermell per, posteriorment, tornar-hi i endur-se’l. El corall de les reserves naturals parcials és el més apreciat donat que és on aquesta espècie està més ben conservada.

La pesca del corall dins la Reserva Natural Parcial de Cap de Creus i del Parc Natural de Cap de Creus està totalment prohibida. El corall vermell es caracteritza per unes taxes de creixement extremadament baixes, conseqüentment els períodes de temps necessaris per a la recuperació de les colònies s'estimen en vàries dècades. Per afavorir la seva recuperació l'Ordre ARP/59/2017, de 7 d'abril, a finals de 2017, va establir una moratòria a la pesca del corall vermell d'una durada de 10 anys.

Agents Rurals i Mossos d’Esquadra, del Departament d’Interior, i la inspecció de la direcció general de Política Marítima i Pesca Sostenible, del departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, treballen conjuntament en la lluita contra aquesta activitat furtiva a través d’un Grup de Treball amb aquest objectiu.

El corall vermell és un animal amb forma de planta. Les poblacions de corall vermell a la Costa Catalana es troben principalment en la zona de la Costa Brava entre el Cap de Begur i el Nord del Cap de Creus. A la Mediterrània en general i a la Costa Catalana en concret han estat sotmeses a una forta pressió pesquera per la seva utilització en la industria de la joieria.

2  

Imatges

Embarcació inspeccionada pels Agents Rurals

Embarcació inspeccionada pels Agents Rurals 303941

Corall a l'indret on va ser inspeccionada la embarcació dins la Reserva Natural Parcial de Cap de Creus

Corall a l'indret on va ser inspeccionada la embarcació dins la Reserva Natural Parcial de Cap de Creus 243500