Delegació a les Terres de l'Ebre

.

Comencen les formacions per a farmacèutics i farmacèutiques sobre productes menstruals reutilitzables a Terres de l'Ebre

query_builder   17 novembre 2023 17:28

event_note Nota de premsa

Comencen les formacions per a farmacèutics i farmacèutiques sobre productes menstruals reutilitzables a Terres de l'Ebre

  1. El Govern distribuirà gratuïtament a través de les farmàcies productes menstruals reutilitzables a una població potencial de 2,5 milions de dones de Catalunya, de les quals prop de 55.000 a les Terres de l’Ebre


  1. Es preveu que 11.600 farmacèutics i farmacèutiques de tota Catalunya rebin la formació, més de 150 a les Terres de l’Ebre


  1. Es podrà escollir entre una copa, unes calces menstruals o compreses de tela a través d’un codi QR que es trobarà dins l’aplicació La Meva Salut, a partir del primer trimestre de 2024


  1. La informació personalitzada i l’assessorament de les farmàcies és clau per afavorir l’ús d’aquests productes, especialment per les persones que els utilitzen per primera vegada, i per fomentar el coneixement de la població sobre el cicle menstrual




.{"name":"2023/11/17/17/27/7835fb11-4e11-45a6-9eed-577cd9fe7051.JPG","author":"Delegació del Govern a les Terres de l'Ebre. ","type":"0","location":"0","weight":1470346}


Les formacions sobre productes menstruals reutilitzables organitzades pel Departament d’Igualtat i Feminismes amb el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC) han començat avui a la seu de la Generalitat de Catalunya a les Terres de l’Ebre. Està previst que arribin a més de 150 farmacèutics i farmacèutiques de les 90 farmàcies que hi ha repartides pels diferents municipis de les Terres de l’Ebre. Es tracta de les formacions que s’organitzen per tota Catalunya per presentar l’acció ‘La meva regla, les meves regles’ i capacitar el personal de les farmàcies sobre els drets sexuals i reproductius i especialment en equitat menstrual i l’ús de productes menstruals reutilitzables.


Durant el primer trimestre de 2024 el Govern distribuirà gratuïtament productes menstruals reutilitzables a totes les dones i persones menstruants de Catalunya a través de les farmàcies adherides. Es tracta d’una mesura inèdita a nivell internacional que té per objectiu garantir el dret a l’equitat menstrual i permetrà escollir entre una copa, unes calces menstruals o compreses de tela, segons la preferència, a través d’un codi QR que es trobarà dins l’aplicació La Meva Salut. Es calcula que podran acollir-se a aquesta mesura al voltant de 2,5 milions de dones, de les quals prop de 55.000 a Terres de l’Ebre.


“Estem avançant decididament amb la transformació feminista”, ha remarcat el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó Fernandez, que ha valorat també el paper dels farmacèutics i farmacèutiques del territori i el país. “És una acció sense precedents que ens converteix en el primer país a nivell mundial que garantirà l’accés igualitari als productes menstruals, a l’educació sobre el propi cos, i a la salut amb perspectiva de gènere”, ha fet valdre la secretària general del Departament d’Igualtat i Feminismes, Georgina Oliva Peña. Oliva ha destacat que aquesta mesura permetrà, a més, “trencar els mites i tabús sobre la regla que afecten el benestar i la salut de les dones, acabar amb la pobresa menstrual, generar un estalvi a les dones i famílies i tenir cura del planeta amb productes sostenibles i reutilitzables”.


Per la seva banda, durant la seva intervenció, el president del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona (COFT), Toni Veciana Nogués, ha destacat que “estem satisfets de posar a disposició de la ciutadania, un cop més, la xarxa de farmàcies del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. I això és gràcies a la labor i col·laboració dels professionals farmacèutics que treballen, amb responsabilitat i compromís, a primera línia oferint assessorament i suport als ciutadans davant les seves consultes, en un entorn de màxima confiança”.


Així, el president del COFT ha recordat que “des del sector farmacèutic, hem de seguir treballant per tirar endavant projectes com aquest que fomentin pràctiques sostenibles i tinguin com a finalitat el progrés en l’àmbit de la salut, així com en l’àmbit social i mediambiental”.


A través d’aquesta jornada s’ha donat a conèixer el funcionament de la distribució dels productes i s’hanreforçat les competències del personal farmacèutic a l’hora d’oferir informació sobre la menstruació i el cicle menstrual i acompanyar en la tria dels productes. La informació personalitzada i l’assessorament de les farmàcies és clau per fomentar l’ús d’aquests productes i afavorir la seva correcta utilització, especialment per les persones que els utilitzen per primera vegada. A més, servirà per fomentar el coneixement de la població sobre el cicle menstrual i contribuir a erradicar l’estigma associat al fet de menstruar i els mites i tabús que poden tenir conseqüències greus en la salut de les dones.


L’acte ha comptat amb la conducció de la psicòloga i sexòloga Elena Crespi Asensio, que ha resolt dubtes sobre els diferents productes menstruals reutilitzables i ha reflexionat sobre els tabús, mites i prejudicis sobre el cicle menstrual i sobre els productes menstruals reutilitzables. A més la companyia La Xixa ha presentat la peça teatral ‘Ni una gota de tabús’, per aprofundir sobre els dubtes més habituals que es generen al voltant d’aquests productes i que poden ser objecte de preguntes a les farmàcies.


En les darreres setmanes també s’han realitzat aquestes jornades a Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona per tal que les formacions arribin a tot el territori català. A més, es continuaran en format en línia. Així doncs, es preveu que s'arribarà a formar 11.600 farmacèutics i farmacèutiques de tota Catalunya.


El projecte garantirà l’equitat menstrual a través d’informació accessible i assessorament professional


Segons l’enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió, Òmnibus de la Generalitat de Catalunya (2023), la percepció majoritària de les persones que hi han participat és que no es parla prou sobre la menstruació. Per exemple, el 51% de les persones enquestades consideren que no se’n parla prou als mitjans de comunicació, i el 43% pensen que caldria parlar-ne més a l’escola. En el cas de la perimenopausa i la menopausa (climateri), aquesta invisibilització és encara més acusada que amb la menstruació. El 71% de les dones opinen que no se’n parla prou als mitjans de comunicació, un 56% consideren que tampoc se’n parla suficient en l’àmbit privat, i el 51% opinen el mateix pel que fa als centres de salut.


A més, els mites i creences encara vigents dificulten el coneixement del propi cos i, per tant, la possibilitat de tenir-ne una cura adequada i de viure aquestes etapes de manera positiva. Aquesta realitat condueix també a una manca de tractament dels símptomes físics i emocionals derivats del reajustament hormonal que es produeix durant el climateri.


En definitiva, la manca d’informació veraç sobre què és la menstruació o la menopausa, les discriminacions i prejudicis entorn aquests processos, i la dificultat d’accés a productes menstruals adequats per a cada persona són vulneracions dels drets sexuals i reproductius. És clau doncs l’acció ‘La meva regla, les meves regles’ que busca portar a totes les llars de Catalunya productes menstruals reutilitzables i informació de qualitat. Disposar d’educació menstrual i informació al llarg del cicle vital és imprescindible per poder prendre decisions lliures i fonamentades.


Els i les professionals faran recomanacions davant de l'elecció dels mètodes de recollida del sagnat i faran l’acompanyament per orientar-les envers aquelles opcions que s’adaptin més a cada cas partint de les següents premisses: explicaran d'una manera senzilla quins són els productes menstruals disponibles que es reparteixen i que es poden escollir; acompanyaran en l’elecció del producte que més s'ajusta a les necessitats de cada persona i per últim obriran un espai on cada dona i persona menstruant senti que pot expressar-se i compartir les seves opinions, dubtes i inquietuds.


Pla integral d’equitat menstrual i climateri 2023-2025


El Departament d’Igualtat i Feminismes i el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya van presentar a finals de setembre els detalls de la distribució gratuïta i universal de productes menstruals reutilitzables a totes les dones de Catalunya inclosa en el Pla integral d’equitat menstrual i climateri 2023-2025 del Departament. Aquest pla impulsat pel Departament d’Igualtat i Feminismes amb la participació de tots els departamentsconté una seixantena de mesures i planteja actuacions en set àrees de treball: l’educació menstrual en la infància, l’adolescència i la joventut; l’educació menstrual en l’àmbit de la intervenció sociocomunitària; l’accessibilitat a productes i espais adequats com la distribució universal de productes reutilitzables i la instal·lació de dispensadors de productes menstruals orgànics en equipaments i serveis públics; les mesures en l’àmbit laboral; la formació de professionals; el foment de la recerca i el coneixement, i la divulgació i sensibilització. Es tracta d’un pla de treball emmarcat en el desenvolupament de l’Estratègia Nacional de Drets Sexuals i Reproductius, que aprofundeix en els drets reconeguts i també n’introdueix de nous, com el dret a l’equitat menstrual.


El Pla integral d’equitat menstrual i climateri 2023-2025 va ser reconegut amb el premi Rezero com una de les millors iniciatives anuals en Residu Zero per empreses, administracions públiques, entitats i comerços el passat mesd’octubre.






18 novembre 2023

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia