• La Comissió Assessora per a l’Estratègia de Dinamització Territorial "País d'oportunitats, País Viu" s’ha reunit aquesta tarda per segona vegada

 

  • En la trobada s’ha presentat l’explorador social com un sistema obert i en línia d’informació de dades sociodemogràfiques a escala municipal, comarcal i de demarcació per al conjunt de Catalunya
La consellera Budó ha presidit la segona reunió de la comissió de País Viu

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha destacat la importància que el Govern i el món local treballin units perquè tiri endavant amb èxit el programa “País Viu”. “Cal una mirada conjunta entre el Govern del país i els governs locals” però també, ha apuntat, la implicació de tots els actors socials, econòmics i polítics “perquè conjuntament aquesta mirada ens ha de permetre transformar la realitat que en aquest moment ens preocupa”. Així ho ha dit aquesta tarda durant la segona reunió ordinària de la Comissió Assessora per a l’Estratègia de Dinamització Territorial, constituïda l’octubre passat amb la finalitat de convertir-se en el principal òrgan consultiu per al desplegament de “País Viu” arreu del territori.

Budó ha expressat el seu convenciment que l’estratègia de “País Viu” ha d’anar més enllà de l’actual legislatura. “En la propera ha de poder continuar perquè certament és un projecte que ha estat molt ben rebut en aquells territoris on ja hem començat a implementar-lo”, ha dit. En aquest context, ha opinat que el programa estratègic tindrà èxit si el territori se’l fa seu “i fa les propostes que consideri perquè és qui més coneix la seva realitat”.  

La portaveu del Govern ha ressaltat la importància de “País Viu” perquè, ha assegurat “realment és una mirada necessària de transformació del nostre país i, sobretot, fer-ho mirant el país, no des d’un despatx de Barcelona sinó treballada des de tots els sectors. Però, sobretot, impulsada des del territori que ha de ser la clau perquè sigui garantia d’èxit”.

L’objectiu principal de la Comissió Assessora per a l’Estratègia de Dinamització Territorial és establir millores en la presa de decisions, aportar coneixement i generar reflexions i anàlisi, sempre des d’una mirada transversal i interterritorial. La Comissió Assessora, que està formada per representants institucionals, sectorials, experts acadèmics en diferents àmbits de coneixement i agents econòmics i socials, té un paper estratègic com a font de coneixement i assessorament de l’Estratègia de Dinamització Territorial del govern català.

En la sessió d’aquest dijous els experts acadèmics Albert Esteve i Juan Antonio Duro han exposat el resultat de l’informe que se’ls va encarregar a la sessió constitutiva de l’octubre sobre l’afectació del despoblament, l’envelliment i l’abandonament territorial al nostre país des de l’òptica de les diferents disciplines que representen: l’economia, la sociologia i la demografia.

La finalitat d’aquests informes és generar coneixement i aportar una anàlisi més exhaustiva de la situació. Alhora, es pretén establir un espai privilegiat de debat i d’acompanyament entre tots els nivells de l’administració, el món municipal i els representants socioeconòmics que permeti millorar la col·laboració interinstitucional.

Precisament, el secretari d’Administracions Locals i de Relacions amb l’Aran, Miquel Àngel Escobar, ha destacat que aquesta és la principal funció de la comissió assessora. “Busca ser un òrgan de deliberació, de debat, on es comparteixin dades procedents de diversos àmbits”, ha apuntat.

La comissió assessora forma part de l’estratègia de l’executiu català,  “Un país d’oportunitats, un país viu”, impulsada el passat mes de maig de 2019 per la Secretaria d’Administracions Locals i de Relacions amb l’Aran del Departament de la Presidència, que pretén desenvolupar mecanismes per afavorir el desenvolupament econòmic, la cohesió social del territori i la igualtat d’oportunitats a tot el país, especialment en aquelles zones afectades pel despoblament, l’envelliment i l’abandonament territorial; amb la implicació compartida de la Generalitat amb els ens locals i amb la participació dels agents socioeconòmics.

Fins al moment, el govern ha desplegat l’Estratègia de Dinamització Territorial a través de la constitució de cinc comissions territorials a diferents comarques del país: el Pallars Sobirà, la Ribera d’Ebre, l’Alt Urgell, la Terra Alta i les Garrigues per donar resposta a les inquietuds del territori en temes d’infraestructures, agricultura i ramaderia, habitatge, telecomunicacions o turisme, entre d’altres, i està previst el desplegament de noves comissions territorials a altres comarques que tenen un índex més elevat d’envelliment com el Ripollès i el Berguedà.