- Avui se n'ha aprovat la creació a la reunió extraordinària del grup d’anàlisi de feminicidis, que s’ha convocat d’urgència
- El grup d’expertes estarà format per una quinzena de professionals de diferents àmbits que presentaran un full de ruta en els pròxims quatre mesos amb mesures i polítiques concretes per fer front a aquesta realitat
- L’anàlisi dels feminicidis tindrà a partir d’ara una nova metodologia que donarà més pes a les dades recollides al territori i a la informació qualitativa que pot aportar l’entorn de cada cas
- També s’ha actualitzat el protocol d’actuació davant dels feminicidis que incorpora novetats com la intervenció comunitària i el desplegament del Servei d’Intervenció en Crisi
La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, ha presidit avui el grup d’anàlisi dels feminicidis. Durant la trobada s’ha acordat crear un grup de persones expertes per tal que investiguin, analitzin i facin propostes de mesures i polítiques concretes davant els assassinats masclistes de filles i fills i de les diferents formes de violència vicària. “Necessitem més eines i més coneixement del que està passant per poder prevenir, detectar i protegir millor les criatures víctimes de violència masclista”, ha compartit Verge. “Per això hem creat aquest grup d'especialistes, perquè necessitem aquesta expertesa afegida des de diferents àmbits professionals que ens ajudi a augmentar la comprensió d'aquesta realitat”, ha continuat la consellera, que ha afegit que “poder respondre a la pregunta de què està passant ens permetrà comptar amb mesures concretes per fer front a aquest tipus de violència”. “No tenim prou informació per qualificar-ho de fenomen, per això creem el grup”, ha emfatitzat Verge.
El grup elaborarà un informe que serà un full de ruta amb mesures i polítiques concretes per a la prevenció, detecció i protecció dels nens, nenes i adolescents davant les violències masclistes. A més, també participarà en l’anàlisi dels casos d’assassinat d’infants i de violència vicària que el grup d’anàlisi dels feminicidis dugui a terme. Estarà format per una quinzena de persones especialitzades en violències masclistes i infància, amb perspectiva feminista. Així, per exemple, hi haurà professionals expertes de la pediatria, medicina forense, psiquiatria, judicatura, juristes, fiscalia (intervenció en violències masclistes i també de menors d’edat), cossos i forces de seguretat, criminologia, antropologia forense feminista, de l’àmbit educatiu i social, del món comunicatiu o expertes en masculinitat, addiccions i salut mental. El grup començarà a treballar al maig i presentarà les conclusions en un termini màxim de quatre mesos.
La consellera Verge va convocar el grup d’anàlisi dels feminicidis d’urgència i de manera extraordinària dimecres arran del triple feminicidi d'una dona i les seves dues criatures al Prat de Llobregat i de l’acumulació d’assassinats masclistes. “Som conscients de la consternació, la ràbia, la indignació, la tristesa que tenim com a país. Això no li ha passat a Amposta, a Bellcaire, ni al Prat, ens ha passat com a país. Cal un canvi social profund que no toleri el masclisme que mata les dones i les criatures", ha reivindicat Verge. “Des del Govern hem fet una aposta com mai per combatre les violències masclistes, no només amb més pressupost, sinó també amb la màxima coordinació entre totes les institucions i amb el màxim de serveis”, ha continuat la consellera d’Igualtat i Feminismes, que ha remarcat que “sabem, però, que no n’hi ha prou, tenim un sistema patriarcal de segles i només portem vint anys de polítiques d’igualtat, i per això cal que continuem augmentant el coneixement i les eines que tenim gràcies a grups d’expertes com el que acabem de crear”.
A la reunió hi han assistit, a més de les persones tècniques i especialistes dels diferents departaments que en formen part habitualment, càrrecs polítics amb capacitat de decisió per avançar en la presa de decisions davant l’acumulació de casos d’assassinats masclistes dels darrers mesos.
Novetats en l’anàlisi dels feminicidis per millorar-ne la prevenció
Durant la reunió, s’ha compartit la nova metodologia que s’utilitzarà per analitzar els casos de feminicidis i que es començarà a aplicar immediatament, amb l’objectiu de millorar-ne la prevenció. Dissenyada per la doctora Patsilí Toledo, una de les expertes més importants a escala mundial i assessora de l’ONU en aquest àmbit, incorpora la recollida de dades qualitatives com la informació dels entorns de la víctima i de l’assassí per detectar possibles alertes que van passar desapercebudes en el seu moment i que ara poden ajudar a prevenir futurs casos. Així mateix, aquesta nova metodologia dona més pes a la informació dels territoris provinent dels grups de crisi dels municipis i consells comarcals on participen els diferents serveis implicats, des del mateix departament a representants dels Serveis d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) o dels Serveis d’Intervenció Especialitzada (SIE).
S’actualitza el protocol d’actuació davant els feminicidis
A la trobada també s’ha compartit l’actualització del protocol d’actuació davant dels feminicidis, aprovat el 2021 i que coordina la intervenció integral de tots els agents implicats davant una situació de feminicidi o un intent de feminicidi, per assegurar el màxim acompanyament possible per a totes les persones afectades. En aquest sentit, el protocol posa el focus en la intervenció comunitària, i s’actualitza incorporant el desplegament del nou Servei d’Intervenció en Crisi, que ofereix atenció presencial a qualsevol persona de l’entorn de la víctima que es trobi en una crisi o en una situació d’alt impacte emocional per situacions de violència masclista en menys de dues hores on sigui necessari.
El document també incorpora la coordinació amb la Unitat de Suport a l’Alumnat en situació de Violència (USAV) quan afecta escoles i la comunitat educativa. A més, l’actualització del protocol recull la tramitació de tots els ajuts disponibles per l’entorn del feminicidi, com són els ajuts pel sepeli, trasllat o repatriació, així com les indemnitzacions a filles i fills de dones assassinades per violència masclista i a les mares de fills o filles assassinats per violència vicària.
Un grup d’anàlisi dels feminicidis amb més d’una dècada de trajectòria
El grup d’anàlisi dels feminicidis, impulsat pel Departament d’Igualtat i Feminismes, es reuneix cada vegada que hi ha un feminicidi per analitzar com ha funcionat la intervenció i coordinació al voltant del cas i proposar millores, tant en l'àmbit local com de país. Hi participen tots els departaments del Govern implicats en l’abordatge de les violències masclistes: a més d’Igualtat i Feminismes, en formen part Justícia, Interior, Salut, Educació i Drets Socials.
El grup forma part de la Comissió Nacional per a una intervenció coordinada contra la violència masclista, que és el màxim òrgan de coordinació del país i que està integrat per tots els departaments del Govern, així com per representants de l'àmbit municipal, la fiscalia i tots els actors de la societat civil que tenen un paper important en l'abordatge de les violències masclistes, per exemple els col·legis professionals o les entitats especialitzades feministes que acompanyen les dones.