- El conseller de Salut, Manel Balcells, ha visitat l’hospital, on ha anunciat que la redacció de l’avantprojecte es podrà licitar aquest estiu
- L’ampliació permetrà doblar els quiròfans, passant de 5 a 10, i un creixement de llits d’ingrés, de 148 a 177
- Balcells ha dit que aquesta obra ha de permetre que els usuaris “tinguin tots els recursos necessaris, modernitzats i adequats a les necessitats”
El conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, ha visitat avui l’Hospital Sant Jaume de Calella, on ha anunciat que ja ha finalitzat la redacció del pla d’espais per a l’ampliació de l’hospital i que durant el segon semestre de 2024 es podrà licitar la redacció de l’avantprojecte arquitectònic. L’ampliació consistirà en la construcció d’uns 17.200 m² d’obra nova, que permetrà incrementar un 50% la superfície de l’hospital. L’objectiu és incrementar la capacitat assistencial, com també els recursos hospitalaris i modernitzar-ne les instal·lacions.
El conseller ha informat que “el pla funcional està acabat i això permet que abans de l’estiu des del Departament de Salut fem la licitació del projecte bàsic, després el projecte executiu i la direcció d’obres del que ha de ser l’ampliació i la transformació real de l’Hospital de Calella” de manera que “aquest ja és un camí sense retorn”. Manel Balcells ha avançat que es preveu poder acabar l’obra el 2030. El titular de Salut ha destacat que el Pla funcional contempla “les possibilitats de creixement de futur, tant de llits, de quiròfans, de gabinets d’exploració, etc.” de manera que ha de “permetre que els 200.000 ciutadans i ciutadanes pels quals és el centre de referència tinguin els recursos necessaris, modernitzats i adequats a les necessitats”.
En aquest sentit, el gerent de la Corporació de Salut Maresme i la Selva, Ramon Cunillera, ha afegit que “fem una ampliació de l’hospital preveient les necessitats dels pròxims 25 anys”. Cunillera ha explicat que es tracta d’una “ampliació de la capacitat quirúrgica, de llits d’hospitalització d’aguts i, sobretot, d’àrees d’atenció ambulatòria que permetin ambulatoritzar tots aquells processos que en els anys entrants, amb tota seguretat, no necessitaran llit, fet que cada vegada passa més tant en activitat quirúrgica com mèdica”.
Amb l’ampliació de l’hospital, es passarà dels 148 llits actuals a un màxim de 177 i preveu que s’incorporin 12 llits de semicrítics. Pel que fa als quiròfans, creixerà dels 5 actuals a 9 (més 1 que serà d’obstetrícia), i es disposarà de 5 sales per a realitzar endoscòpies i tècniques especials.
Pel que fa al Servei d’Urgències, actualment hi ha 42 boxs i un cop acabada l’ampliació permetrà tenir-ne 65, a més d’un espai de reserva per a 8 boxs més. El Pla funcional també estableix un increment en les places de l’hospital de dia quirúrgic, que es doblarà i passarà de 10 a 20.
L’actuació inclou una ampliació de 17.200 m² d’obra nova i una reforma de 5.000 m² de l’edifici actual. Els edificis que conformen actualment l’Hospital representen uns 21.000 m², de tal manera que un cop duta a terme tota l’actuació, es disposarà d’un hospital d’uns 32.700 m², el que representa un increment del 50% respecte de la superfície actual.
L’ampliació de l’hospital s’aixecarà sobre l’actual aparcament que hi ha davant del centre, que té una capacitat de 140 vehicles. Per tal de dotar l’entorn d’un nou espai d’estacionament, l’Ajuntament va adquirir el compromís de construir-hi un nou aparcament darrere de Can Saleta i ja s’han dut a terme diverses actuacions que permetran iniciar les obres del nou pàrquing.
Durant la visita a l’Hospital de Calella, el conseller també s’ha reunit amb l’equip directiu i professionals de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, entitat que gestiona l’Hospital de Calella.
L’origen de l’Hospital Sant Jaume de Calella es remunta al segle XVI. Des d’aleshores s’han fet nombroses modificacions fins a arribar a l’any 1990, en què es va inaugurar el centre tal com es coneix actualment. Hi treballen un total de 884 professionals.
Està gestionat per la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, una organització sanitària pública creada l’any 2001 que té com a finalitat oferir serveis d’atenció sanitària, social i a la dependència a l’Alt Maresme i la Selva marítima. La Corporació representa el 23% del total de la Regió Sanitària Girona (916.570 persones) a la qual pertany.
Ampliació al bloc quirúrgic de Blanes
El conseller també ha visitat l’ampliació del bloc quirúrgic de l’Hospital Comarcal de la Selva a Blanes, que es troba en la recta final de les obres, la qual ha qualificat d’”extraordinària”. Els treballs han consistit en la construcció d’una nova planta sobre l’actual bloc, dotada de 4 quiròfans nous. La nova planta també disposarà d’àrea de reanimació amb onze lliteres, dos magatzems, central d’esterilització, sala d’espera i diverses àrees de treball. El projecte també ha inclòs la renovació de l’accés principal de l’hospital, amb l’eliminació de l’estany i transformant la zona en una plaça enrajolada.