1. En un mes, més de 320.000 productes mensuals reutilitzables han estat distribuïts a tot Catalunya
  2. La consellera ha explicat davant de representants de les institucions europees i de tots els nivells de govern el desplegament de la mesura
Govern
La consellera Verge participa a un esdeveniment sobre equitat menstrual al Parlament Europeu
{"name":"2024/04/11/11/40/5182f036-59b4-46e5-aaf6-2d96d3dfb102.jpg","author":"Govern","type":"0","location":"0","weight":"2551346"}

La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, ha participat aquest dimecres en una conferència sobre pobresa menstrual titulada "Empowering Dignity: Addressing Period Poverty in the EU" ("Dignitat que empodera: abordar la pobresa menstrual a la Unió Europea") que ha tingut lloc al Parlament Europeu, a Brussel·les, organitzat pel grup parlamentari dels Verds-Aliança Lliure Europea.

La titular d’Igualtat i Feminismes ha explicat a l’eurocambra el desplegament de l’acció "La meva regla, les meves regles", consistent en el repartiment gratuït de productes menstruals reutilitzables, i ha remarcat que es tracta d’una acció de justícia social, justícia de gènere i justícia climàtica. A més, ha destacat el caràcter inclusiu de la mesura destinada a totes les persones menstruants sense importar la seva condició.

Una campanya que, ha recordat Verge, està destinada a 2,5 milions de dones que ja tenen disponibles productes menstruals reutilitzables a més de 3.000 farmàcies de tot el país. Concretament, més de mig milió de dones han generat el codi QR necessari per accedir als productes i més de 320.000 dones ja s’han acostat a la seva farmàcia de referència per recollir gratuïtament el producte de la seva preferència ja siguin compreses reutilitzables, una copa o unes calces menstruals.

La consellera ha explicat que "La meva regla, les meves regles" s’emmarca dins de l’Estratègia Nacional de Drets Sexuals i Reproductius del Govern. Un pla que se centra en garantir des del dret a l’educació sexual integral fins a l’equitat menstrual a totes les dones i persones que menstruen, passant per un ample ventall de drets.

Verge ha intervingut en la taula rodona "Fixing Period Poverty in Europe" ("Resolent la pobresa menstrual a Europa"), juntament amb Barbara Huemer, representant de l'Ajuntament de Viena, Judit Waller-Fekete, cap d'Inclusió Social i Serveis de Suport a la Creu Roja hongaresa, Veronica Martínez, Directora de BruZelle, una associació contra la pobresa menstrual i els tabús.


Parlar-ne per deixar enrere els tabús

“Poder parlar obertament i de forma comunitària de salut menstrual, de primeres menstruacions i de climateri, de viure el cicle amb salut i de deixar enrere els tabús, ja és transformació feminista”, ha reivindicat Verge. A més, ha remarcat que “allò que passa sobre els nostres cossos no ha de quedar a l'àmbit privat, sinó que ha de ser política pública".

A Catalunya, ha destacat Verge, aquesta conversa s’està vivint intensament en el darrer mes amb l’acció La meva regla, les meves regles, una prova de la necessitat de portar a l’àmbit públic qüestions com l’equitat menstrual és la gran demanda que ha generat la mesura a tot Catalunya”.

A més, Verge ha destacat el fet que és una mesura verda que minimitza la generació de residus, ja que es tracta de productes menstrual reutilitzables. “Són productes que tenen una vida d'entre 5 i 10 anys, i per tant contribuïm també a la lluita contra l'emergència climàtica i generem més capacitat d'estalvi precisament per la durada d'aquests productes”, ha assegurat la titular d’Igualtat i Feminismes.


L’equitat menstrual, una qüestió de país

En una atenció a mitjans, la consellera ha destacat que la pobresa menstrual afecta una de cada cinc dones a Catalunya. Concretament, ha recordat el fet que “el 23% de dones a Catalunya no poden comprar productes menstruals, i estan utilitzant o bé productes que no són adients, com per exemple el paper higiènic, o estan reutilitzant productes d'un sol ús amb l'impacte que això té en la salut. El 44% estan utilitzant productes que no són de la primera preferència”.

De fet, el cost dels productes menstruals per persona al llarg d’una vida fèrtil, en el cas de les compreses i els tampons d’un sol ús, és de 2.500€. Pel contrari, en el cas de la copa menstrual, el cost descendeix als 144€.

Aquesta situació té conseqüències perjudicials per a la salut i el benestar i causa problemes en la vida quotidiana (a l’escola, a la feina i en els moments d’oci).Utilitzar productes d’un sol ús durant un període de temps més llarg del que és recomanable pot provocar infeccions que afectin negativament la salut. A més, l’estigma i la desinformació al voltant de la menstruació comporta altres limitacions.

Garantir l’accés de tot el que cal per viure la menstruació i el climateri en condicions d’igualtat i justícia distributiva és un dret, com també ho és permetre l’accés als productes menstruals adequats a les persones que es troben en situació de risc per causa de la pobresa menstrual.