900 900 120

El Departament d'Igualtat i Feminismes condemna un nou presumpte cas de violència vicària i un intent de feminicidi a Catalunya

query_builder   3 abril 2024 14:14

event_note Nota de premsa

El Departament d'Igualtat i Feminismes condemna un nou presumpte cas de violència vicària i un intent de feminicidi a Catalunya

Amb aquest cas ja són set les víctimes per violència masclista el 2024 a Catalunya

El Departament d’Igualtat i Feminismes condemna l’assassinat d'un nen de cinc anys a Bellcaire d'Empordà que s'ha confirmat avui dimecres, 3 d'abril de 2024, en un nou presumpte cas de violència vicària, i l'intent de feminicidi de la seva mare. El Departament expressa el seu més sentit condol i escalf a la mare, la família i entorn del nen i als veïns i veïnes de la localitat. Des de primera hora s’ha activat el Servei d’Intervenció en Crisi per tal que les psicòlogues especialitzades en violència masclista puguin atendre i acompanyar l’escola i els veïns i veïnes del municipi que ho necessitin. La consellera, Tània Verge Mestre, participarà avui al minut de silenci convocat per l’ajuntament de Bellcaire d’Empordà. L’acompanyaran la delegada del Govern a Girona, Laia Cañigueral Olivé, la secretària de Feminismes, Montserrat Pineda Lorenzo, la directora general per a l’Erradicació de les Violències Masclistes, Laia Rosich Solé, i la directora dels Serveis Territorials a Girona del Departament d’Igualtat i Feminismes, Marta Casacuberta Solà.

Amb aquest cas, el nombre de feminicidis d’enguany són set, corresponents a quatre dones assassinades per violència masclista i tres feminicidis vinculats amb finalitat de violència vicària. Des que es van començar a recollir dades oficials l'any 2012, hi ha hagut137feminicidisa Catalunya dels quals 5 corresponen a fills i filles menors d’edat. Els casos de violència vicària, que a Catalunya es comptabilitzen des del 2014, serien 4, en cas de confirmar-se aquest cas i el dels dos germans de 7 i 10 anys assassinats pel pare al barri d'Horta, a Barcelona, al gener. A més, el nombre de fills i filles que han quedat orfes per la violència masclista és de 5 aquest 2024 i de 97 en la darrera dècada.

Erradicar les violències masclistes és una qüestió de país. Per aquest motiu, el Departament fa una crida a sumar esforços des de tots els àmbits de la societat per acabar amb les violències masclistes en totes les seves formes. Només amb la implicació de tots i totes aconseguirem vèncer el masclisme i desterrar el patriarcat de la nostra societat. No serem una societat lliure fins que les dones no tinguin plenament garantit el dret a viure lliures de violències masclistes.   

Recordem que davant qualsevol indici o situació de violència masclista cal trucar al telèfon 900 900 120. Hi pot trucar tothom. Tinguem ben present que una trucada pot salvar una vida. Aquesta línia és gratuïta, confidencial, no deixa rastre i opera les 24 hores cada dia de l'any en múltiples idiomes. Ofereix atenció psicològica directa, fa un primer assessorament jurídic i fa derivació, si així se sol·licita, als serveis especialitzats que acompanyen les dones en la seva recuperació.   

Les dones que estiguin patint algun tipus de violència masclista també poden adreçar-se a qualsevol dels serveis de la xarxa pública d’atenció a les violències masclistes que s’ubiquen arreu del país. D’altra banda, en cas d'emergència davant d'una agressió, cal trucar al telèfon 112.   

Per últim, el Departament d’Igualtat i Feminismes apel·la a la responsabilitat col·lectiva i demana el màxim respecte a la intimitat de la víctima i del seu entorn, per tal de facilitar el seu procés de dol i no afegir més dolor evitant cap mena de revictimització.  

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined