mini

Territori destina 2,4 MEUR a la rehabilitació i adequació d'habitatges en petits municipis

query_builder   3 abril 2024 13:23

event_note Nota de premsa

Territori destina 2,4 MEUR a la rehabilitació i adequació d'habitatges en petits municipis

  1. Licitades les obres d’adequació d’edificis municipals de la Bovera, Granadella, Juncosa i el Soleràs per destinar-los a allotjaments dotacionals, en el marc del programa Arrelament per l’equitat territorial, amb un pressupost de 472.000 euros
  2. Publicades les bases de la propera convocatòria de subvencions per a la rehabilitació del Programa d’habitatge en el món rural, que tindrà un pressupost de 2 MEUR i abastarà municipis rurals i de muntanya de tota Catalunya


foto{"name":"2024/04/03/13/21/a50f4a40-cf07-497c-8edb-374aa9fbf385.jpg","author":"Territori","type":"0","location":"0","weight":88766}


El Departament de Territori destinarà un total de 2,4 MEUR a l’impuls d’obres de rehabilitació i adequació d’habitatges en petits municipis a través de dos programes que tenen com a objectiu la fixació de població al món rural, tal com ha explicat avui la consellera, Ester Capella i Farré, durant una visita al Soleràs (Garrigues).

Així, mitjançant el programa Arrelament s’han licitat les obres d’adequació d’edificis municipals a quatre municipis de les Garrigues Altes perquè acullin fins a deu allotjaments dotacionals, amb una inversió de 472.000 euros. Es preveu que les obres comencin el proper mes de juliol i acabin el desembre.

I també avui s’han publicat les bases de la propera convocatòria de subvencions per a la rehabilitació del Programa d’habitatge en el món rural, que tindrà un pressupost de 2 MEUR i abastarà municipis de tota Catalunya. La convocatòria, de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, s’obrirà previsiblement el 10 d’abril i es podran presentar les sol·licituds entre el 15 d’abril i el 28 de juny.

Equitat territorial: el programa Arrelament

El programa Arrelament persegueix la fixació de població, l’equitat territorial i la igualtat d’oportunitats en zones que estan patint la despoblació. Posa el focus en els 16 sistemes urbans catalans que han registrat una pèrdua sostinguda de població entre els anys 2001 i 2022. La gran majoria són petits municipis, de menys de 1.000 veïns, localitzats en les àrees més rurals del país. Es tracta de 121 municipis que actualment sumen 83.636 habitants

El 2021, el Departament de Territori va posar en marxa una prova pilot a les Garrigues Altes, als municipis de Bellaguarda, Bovera, el Cogul, la Granadella, Granyena de les Garrigues, Juncosa, el Soleràs i els Torms. La prova pilot tenia dues línies d’actuació: d’una banda, estudis i diagnosis per identificar els àmbits d’actuació que resultaven prioritaris a l’hora d’intentar revertir la tendència a la pèrdua poblacional i, de l’altra, accions concretes per donar-hi resposta, fonamentalment en l’àmbit de l’accés a l’habitatge. Aquesta prova pilot va esdevenir el programa Arrelament, que ja s’ha estès a la Terra Alta, i recentment al sistema urbà d’Organyà, a l’Alt Urgell.

En el cas de les Garrigues Altes, es preveu rehabilitar una desena d’immobles de titularitat municipal per adequar-los com a allotjament dotacional, és a dir, pisos de lloguer social destinats temporalment a col·lectius amb especials dificultats per accedir a un habitatge.

L’Institut Català del Sòl (INCASÒL) ha publicat avui la licitació de les obres d’aquests pisos, amb un pressupost total de 472.079 euros. Es preveu que les obres comencin el juliol i acabin el mes de desembre d’enguany. Els treballs són els següents:

  1. Bovera: reconversió d’una planta d’un edifici municipal al número 3 del carrer Nou per a la finalització d’un habitatge i l’adequació per a una segona unitat dotacional.

·El Soleràs: divisió de la primera planta d’un equipament municipal a la plaça de les Escoles per a creació de dos allotjaments, dels quals un es finalitzarà completament en aquesta actuació.

·La Granadella: millora de l’habitabilitat d’un edifici destinat a habitatge de l’antic mestre per obtenir dos allotjaments.

·Juncosa: rehabilitació de les dues primeres plantes de l’antiga seu de l’Ajuntament, situada al número 1 de la Plaça Major, per acollir fins a dos habitatges a cada planta, dels quals tres quedaran completament acabats en aquesta obra.

A banda d’aquesta prova pilot a les Garrigues Altes, el programa Arrelament està en marxa a dos nous sistemes urbans: la Terra Alta i els municipis d’Organyà, Fígols i Alinyà, Coll de Nargó i Cabó, a l’Alt Urgell. Estava prevista la seva extensió a les Garrigues Baixes i al Segrià Garriguenc però la manca de pressupostos de la Generalitat per enguany ha frenat aquesta ampliació.

Programa d’habitatge al món rural

Mentre que el programa Arrelament se centra en uns pobles en concret, el Programa de rehabilitació d’edificis d’habitatges per fomentar l’arrelament en entorns rurals de Catalunya es dirigeix a les persones físiques i jurídiques privades propietàries d’un habitatge en:

·Municipis de menys de 500 habitants del conjunt de Catalunya.

·Municipis de fins a 1.000 habitants de les comarques de la Terra Alta, les Garrigues, el Ripollès, el Priorat i la Ribera d’Ebre.

·Tots els municipis de la vegueria de l’Alt Pirineu i Aran, inclosos els seus nuclis agregats. No obstant, s’exclouen els nuclis principals de les capitals de comarca (Vielha, el Pont de Suert, Sort, Tremp, la Seu d’Urgell i Puigcerdà).

Poden optar als ajuts els propietaris d’habitatges d’aquests municipis que es comprometin a rehabilitar-los i destinar-los a la seva residència habitual i permanent des del moment de la sol·licitud i fins almenys els 10 anys posteriors a la concessió de la subvenció. També hi poden optar els propietaris d’habitatges buits, que un cop rehabilitats s’hauran d’inscriure a la Xarxa de Mediació per al lloguer i garantir aquest destí, també durant deu anys.

En el cas d’aquest programa, avui s’han publicat les bases de la propera convocatòria de subvencions, que es preveu que s’obri el 10 d’abril, amb un import total de 2 MEUR. Els interessats podran presentar la seva sol·licitud entre el 15 d’abril i el 28 de juny.

Els edificis o habitatges que es rehabilitin hauran d’haver passat la Inspecció Tècnica de l’Edifici (ITE). Es podran subvencionar obres de millora de l’eficiència energètica, de l’estat de conservació general, d’accessibilitat i d’assoliment dels requisits bàsics de seguretat, habitabilitat i funcionalitat. L’import màxim de subvenció serà del50% del pressupost de les obres, amb un topall de 20.000 euros per a la rehabilitació de la pròpia residència habitual i permanent i de 40.000 euros per a la rehabilitació d’habitatge buit amb destí a lloguer a través de la Xarxa de Mediació.

També en aquest cas, l’objectiu del Programa és ajudar a millorar l’estat del parc d’habitatges en els petits municipis i contribuir així a l’atracció i fixació de població.

2  

Imatges

Fotografia 1

Fotografia 1 88766

Fotografia 2

Fotografia 2 142293

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 169249

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined