• Ha estat després de la reunió que el conseller de Salut ha mantingut aquest matí a Ginebra amb la directora mundial d’infermeria de l'Organització Mundial de la Salut
• Balcells també s’ha entrevistat amb experts de l’OMS en teràpies avançades i ha destacat el seu compromís d'apostar per l'exempció hospitalària per algunes malalties, “un tema molt important”
El conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, ha mantingut aquest matí una intensa jornada de treball amb diferents reunions amb alts representants de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) a Ginebra. Destaca la trobada amb la directora mundial d’infermeria de l’OMS, Amelia Latu Afuhaamango Tuipulotu, que ha avalat i felicitat la tasca del Departament de Salut en la professió infermera. Les dues parts han coincidit, a més, en la necessitat de desenvolupar el rol de la infermeria, un repte global.
Balcells també ha destacat que “Salut està absolutament alineat amb la seva estratègia mundial d'infermeria” i ha avançat que l’OMS ha convidat al Departament a participar en el Fòrum Mundial que gira al voltant de quin ha de ser el paper de la direcció d'infermeria del sistema de salut. En aquest sentit, Balcells ha assenyat que “és una certa novetat, que significa una aposta a nivell de Catalunya per posar la infermeria com a protagonista del canvi de model assistencial que ha de transformar el sistema nacional de salut”.
El conseller, acompanyat de la directora de cures infermeres del Sistema de salut de Catalunya, Carme Planas, també els ha explicat i trasllat el compromís ferm del Govern en el desenvolupament de la professió infermeria i en la seva visibilitat, destacant el paper crucial d’aquestes professionals en l’àmbit de la salut.
A més de la professió infermera, la delegació catalana ha mantingut una intensa jornada de treball amb representants de l’OMS sobre teràpies avançades en oncologia; la medicina de l’esport i l’activitat física, i les malalties tropicals desateses.
Respecte a les teràpies avançades, el conseller ha explicat que hi ha el compromís de l'OMS d'apostar per l'exempció hospitalària per algunes malalties. “És un tema per nosaltres molt important, sobretot per les malalties minoritàries i també pel càncer, i coincidim amb l’OMS amb aquesta estratègia”.
I és que l’exempció hospitalària permet que algunes teràpies avançades, com ara les cèl·lules CAR-T es desenvolupin i fabriquin als hospitals per a pacients específics, sota prescripció mèdica i subjectes a estrictes normes de qualitat.
D'altra banda, el Departament de Salut ha acordat amb l’OMS signar un acord marc de col·laboració per seguir treballant l’àmbit de malalties desateses i potenciar l’aplicació d’intel·ligència artificial garantint que serà utilitzada de forma ètica i generadora d’equitat en l’entorn sanitari.
Demà el conseller Balcells es desplaçarà fins a la delegació del Govern a Suïssa on realitzarà una jornada de treball sobre la innovació tecnològica i la intel·ligència artificial.
Material audiovisual
Adjuntem declaracions del conseller de Salut a Ginebra.