La consellera Ester Capella durant la seva visita al nou baixador del polígon del Segre, a Lleida

Entra en servei el nou baixador del polígon del Segre, a la línia Lleida-La Pobla de Ferrocarrils

query_builder   18 març 2024 12:03

event_note Nota de premsa

Entra en servei el nou baixador del polígon del Segre, a la línia Lleida-La Pobla de Ferrocarrils

  1. Des d’avui tots els trens preveuen en el seu trajecte l’aturada al nou baixador, que millora l’oferta de transport públic de la zona
  2. La consellera Ester Capella i el president d’FGC, Toni Segarra, han fet parada aquest matí al baixador, després de desplaçar-s’hi en tren des de l’estació de Lleida-Pirineus


La consellera Ester Capella durant la seva visita nou baixador del polígon del Segre, a Lleida
La consellera Ester Capella durant la seva visita nou baixador del polígon del Segre, a Lleida
{"name":"2024/03/18/11/59/18f8ac9b-ac0c-488b-a6c6-f66b6bc0db51.jpeg","author":"Territori","type":"0","location":"0","weight":403959}


Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ha posat en servei avui el nou baixador del Polígon industrial del Segre de Lleida, construït entre les estacions de Lleida-Pirineus i d’Alcoletge, a la línia Lleida-La Pobla de Segur. La consellera de Territori, Ester Capella i Farré, ha visitat aquest matí el baixador després de desplaçar-s’hi en tren des l’estació de Lleida-Pirineus, acompanyada del president d’FGC, Toni Segarra i Barreto, i del paer en cap de Lleida, Fèlix Larrosa i Piqué.

“Avui hem posat en servei el nou baixador seguint el calendari compromès i prestant un servei al conjunt de la ciutadania”, perquè Lleida, ha emfasitzat la consellera, “és una peça fonamental en el sistema ferroviari de Catalunya”.

Durant l’acte, Capella ha posat l’accent en la dedicació de FGC per oferir un “servei de molt alta qualitat” en el tren de Lleida – La Pobla de Segur, que s’ha traduït en un increment significatiu d’usuaris “a mesura que el tren també ha assumit més serveis”.“Volem que tots els mitjans de transports públics s’assemblin a Ferrocarrils, els quals exemplifiquen la nostra bona capacitat de planificació i gestió”, ha subratllat.

La consellera ha recordat que l’objectiu del Govern és “apostar pel transport col·lectiu sostenible, segur i eficient, que ens ajudi a garantir drets, a recosir i vertebrar el país”. Un transport públicdes del qual també “assolir reptes climàtics i energètics”, principis que es tradueixen en un increment dels recursos per aconseguir “més i millor transport públic” en els pressupostos presentats per l’any 2024. “Malauradament, la no aprovació d’aquests pressupostos comporta una perduda de 154,2 MEUR de la despesa prevista en transport públic i, per tant, hi ha polítiques que enguany no les podrem dur a terme”, ha lamentat Ester Capella.

Per la seva banda, el president d’FGC, Toni Segarra, ha manifestat que el nou baixador “beneficiarà moltes persones que treballen al polígon, ja que, a partir d’ara, facilitem que puguin anar-hi en tren, en comptes de fer-ho en cotxe, amb la qual cosa promovem una mobilitat més sostenible. A més, també oferim una nova opció d’accés en transport públic per anar a la zona d’horta de Grenyana i apropem a la ciutadania dos espais de gran interès natural i cultural com són el parc de la Mitjana i el Molí de Cervià”.

Tot plegat, ha afegit Segarra, “contribuirà que la línia Lleida-La Pobla d’FGC continuï guanyant usuaris, tal i com ha anat fent de forma ininterrompuda des que Ferrocarrils en va assumir el servei”. Una línia, ha dit, que el 2023 “va anotar un nou rècord de passatgers, més de 370.000, i que compta amb uns indicadors de qualitat altíssims: el 2023 l’índex de satisfacció dels usuaris va arribar al seu màxim històric, 82 punts, i la puntualitat va ser del 99,4%”

Des d’avui 18 de març, doncs, els horaris de la línia Lleida-La Pobla ja preveuen l’aturada al nou baixador. Tal com succeeix en altres estacions de la línia, les parades al baixador del Segre seran facultatives, és a dir, cal que les persones usuàries accionin prèviament el botó de sol·licitud de parada, tant des de l’interior del tren, per als usuaris que vulguin baixar-ne, com des del botó de petició de parada de la mateixa andana, per als usuaris que vulguin pujar-hi.

La posada en servei del baixador ha estat possible un cop Ferrocarrils ha finalitzat les tasques de construcció de la infraestructura, que han tingut una durada de quatre mesos. Les obres han tingut un pressupost de 453.000 euros (abans d’IVA) i han comptat amb el finançament dels fons Next Generation.

L’actuació ha inclòs el condicionament d’un pas de vianants

Els treballs es van iniciar el novembre passat amb condicionament del pas de vianants que permetrà l’accés al baixador des del Polígon industrial del Segre, concretament des de l’avinguda Indústria. Es tracta d’una vorera d’1,80 metres d’amplada, que tindrà enllumenat en tot el seu recorregut.

Posteriorment, els treballs van prosseguir amb la construcció de l’andana del baixador, que té 80 metres de llargada i 3 metres d’amplada. L’andana disposa d’una marquesina de 10 metres de longitud i gairebé 3 metres d’alçada.

La marquesina incorpora un vinil especial per impedir l’impacte d’ocells, amb motius específics per evitar les col·lisions de les aus contra els vidres. Es tracta del tercer vinil d’aquestes característiques que s’instal·la a les marquesines de la línia, després de la seva implantació inicial a les marquesines de les estacions de Tremp i de La Pobla de Segur. El model pel qual s’ha optat consta d’un vinil decoratiu amb forma de fulles per una cara i d’un vinil contra ratllades per les dues cares.

A més a més, també s’ha habilitat un aparcament amb capacitat per a vehicles i bicicletes, que assoleix les funcions d’aparcament d’enllaç, i que també gestiona Ferrocarrils.

El nou baixador afavoreix l’accés a espais naturals i culturals d’alt interès

El nou baixador millorarà l’oferta de transport públic al Polígon industrial del Segre, que fins ara comptava únicament amb una línia d’autobusos, i facilitarà també l’accés a l’espai agrícola de la partida de Grenyana. Es tracta d’un espai amb un gran valor mediambiental, de biodiversitat i també patrimonial, ja que s’hi troba el Molí del Cervià, considerat un bé cultural d’interès local. La construcció del baixador també afavorirà l’accés al parc de la Mitjana, declarat àrea d’interès natural, amb més de 90 hectàrees de bosc de ribera, prats humits i zones amb aigua.

Per a la construcció del nou baixador, el Departament de Territori, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) i l’Ajuntament de Lleida van signar l’any passat un conveni de col·laboració. Territori va redactar i aprovar el projecte, mentre que FGC ha licitat, adjudicat i executat les obres. L’Ajuntament va posar a disposició els terrenys necessaris per a la nova vorera i la instal·lació d’enllumenat. El nou baixador i l’aparcament són gestionats per FGC, en el si de la línia Lleida-La Pobla.

La línia Lleida-La Pobla va batre el 2023 el rècord de demanda

La línia Lleida-La Pobla va batre el 2023 el rècord de viatges, amb un increment notable respecte el 2022 (33,9%), tot superant la xifra de 370.000 passatgers. A aquest increment hi ha contribuït les millores en el servei estrenades l’abril passat a la línia, que van incorporar un 5è tren diari a i des de La Pobla de Segur, així com millorar les connexions dels trens d’FGC amb els trens d’alta velocitat. Respecte a l’any 2019, abans de la pandèmia, l’increment de la demanda ha estat del 48%.



1  

Imatges

Fotografia

Fotografia 403959

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 449260

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined