Alcaldies de la vegueria de Girona

Vicepresidenta Vilagrà: "L'aprovació de l'Estatut de Municipis Rurals suposa un avenç fonamental que marcarà com intervenir en cada municipi d'una manera clara i justa"

query_builder   11 març 2024 18:33

event_note Nota de premsa

Vicepresidenta Vilagrà: "L'aprovació de l'Estatut de Municipis Rurals suposa un avenç fonamental que marcarà com intervenir en cada municipi d'una manera clara i justa"

  1. La vegueria de Girona aplega 140 municipis rurals que es podran beneficiar de les mesures d’aquest nou estatut
  2. Durant la seva intervenció, la vicepresidenta del Govern ha fet una crida a l’aprovació dels pressupostos: “Estan en joc 2.400 milions d’euros addicionals i ara és l’hora de posar la ciutadania al centre”


Reunió Estatut Municipis Rurals{"name":"2024/03/11/18/36/953eb33e-edf6-4c01-b240-6ad3ba5efc22.jpeg","author":"Presidència","type":"0","location":"0","weight":196072}


La vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà Pons, ha visitat Sant Miquel de Campmajor (Pla de l’Estany) per reunir-se amb les alcaldies rurals de la vegueria de Girona i presentar l’Avantprojecte de llei de l’Estatut de Municipis Rurals. Un nou marc legal que incidirà de forma “directe i real” en els problemes de la població rural i que encara les últimes fases abans de la seva aprovació al Parlament.

Durant la seva intervenció, la vicepresidenta ha explicat que aquest projecte de llei va néixer “per la necessitat dels municipis rurals de comptar amb una legislació pròpia que s’adeqüés a les seves característiques”, ja que “la gran majoria tenen unes obligacions iguals que els altres municipis però amb menys recursos i més territori”. Actualment, el 61% dels municipis de Catalunya són municipis rurals i només hi viu el 4,2% de la població. Mentre que, al 39% restant, hi viu el 95,8 % de la població. Una situació de desequilibri territorial que es vol mirar de revertir amb l’entrada en vigor d’aquest estatut. Entre les mesures que contempla el text hi ha incentius econòmics i fiscals, i ajudes a l’habitatge i a l’emprenedoria. Així mateix, tal com ha explicat Vilagrà, amb aquest nou marc legal “totes les subvencions i lleis que s’impulsin hauran d’incorporar una garantia rural per tal que es tingui en compte la idiosincràsia d’aquests territoris”.

Vilagrà ha valorat “molt positivament” la rebuda de l’estatut entre les alcaldies rurals i ha remarcat que serà “un punt d’inflexió” pels ajuntaments i per a tota la ciutadania. Així mateix, ha explicat que “per primera vegada s’estableix la definició de municipi rural com aquell municipi on la població és inferior a 2.000 habitants i que pertany a una comarca rural”. Una descripció que, segons Vilagrà, “suposa un avenç fonamental que marcarà com intervenir en cada municipi d’una manera clara i justa”.

Finalment, la vicepresidenta del Govern també ha fet una crida a l’aprovació dels pressupostos, ja que “estan en joc 2.400 milions d’euros addicionals” i ara és l’hora “de posar la ciutadania al centre”. Per Vilagrà, l’aprovació d’aquests pressupostos, permetrà “enfortir els serveis públics i promoure l’activitat econòmica i industrial de Catalunya”. Així mateix, a preguntes sobre la llei d’amnistia, la vicepresidenta ha afirmat que “amb la seva aprovació, es tanca una carpeta, la de la repressió, i se n’obre una altra, la de l’autodeterminació”.

3  

Imatges

Reunió Estatut Municipis Rurals

Reunió Estatut Municipis Rurals 108101

Reunió Estatut Municipis Rurals

Reunió Estatut Municipis Rurals 123546

Reunió Estatut Municipis Rurals

Reunió Estatut Municipis Rurals 186714

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined