1. Amb ella ja són cinc les víctimes per violència masclista el 2024 a Catalunya

El Departament d’Igualtat i Feminismes condemna el feminicidi d’una veïna d’Olot que es va produir ahir dijous. El Departament expressa el seu més sentit condol i escalf a l'entorn de la dona presumptament assassinada per violència masclista i als veïns i veïnes de la localitat.

Amb la confirmació d'aquest cas, el nombre de dones assassinades enguany per violència masclista són 5, corresponents a tres dones i el feminicidi vinculat amb finalitat de violència vicària que es va produir a Barcelona el 8 de gener, en què el pare va matar el seu fill de 10 anys i la seva filla de 7. Des que es van començar a recollir dades oficials l'any 2012, hi ha hagut 135 feminicidis a Catalunya. Fruit d’aquest feminicidi queden orfes 3 fills i filles, que serien els primers d'aquest 2024. La darrera dècada han quedat orfes 88 fills i filles per la violència masclista.

Erradicar les violències masclistes és una qüestió de país. Per aquest motiu, el Departament fa una crida a sumar esforços des de tots els àmbits de la societat per acabar amb les violències masclistes en totes les seves formes. Només amb la implicació de tots i totes aconseguirem vèncer el masclisme i desterrar el patriarcat de la nostra societat. No serem una societat lliure fins que les dones no tinguin plenament garantit el dret a viure lliures de violències masclistes.

Recordem que davant qualsevol indici o situació de violència masclista cal trucar al telèfon 900 900 120. Hi pot trucar tothom. Tinguem ben present que una trucada pot salvar una vida. Aquesta línia és gratuïta, confidencial, no deixa rastre i opera les 24 hores cada dia de l'any en múltiples idiomes. Ofereix atenció psicològica directa, fa un primer assessorament jurídic i fa derivació, si així se sol·licita, als serveis especialitzats que acompanyen les dones en la seva recuperació.

Les dones que estiguin patint algun tipus de violència masclista també poden adreçar-se a qualsevol dels serveis de la xarxa pública d’atenció a les violències masclistes que s’ubiquen arreu del país. D’altra banda, en cas d'emergència davant d'una agressió, cal trucar al telèfon 112.

Per últim, el Departament d’Igualtat i Feminismes apel·la a la responsabilitat col·lectiva i demana el màxim respecte a la intimitat de la víctima i del seu entorn, per tal de facilitar el seu procés de dol i no afegir més dolor evitant cap mena de revictimització.