1. El cap de l’Executiu ha presidit la presentació de la Memòria Econòmica de Catalunya que elabora cada any el Consell General de Cambres de Catalunya
  2. Aragonès ha lamentat la manca d’inversió a Catalunya per part de l’Estat, “el dèficit fiscal persistent del 8%” i el retard en el desplegament dels fons Next Generation i dels PERTE
  3. Malgrat el context d’incerteses i dificultats, ha destacat que “l’economia catalana va bé i està preparada”
El president durant l'acte. Fotografia: Arnau Carbonell
El president durant l'acte. Fotografia: Arnau Carbonell
{"name":"2023/07/06/13/44/07bb0eb6-f63e-4e72-ae8b-8cdd4b6fc834.jpg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":90125}

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reivindicat aquest matí la necessitat que “tot el potencial de l’economia catalana es pugui aprofitar al màxim pel país”, en el sentit que “els recursos es puguin decidir i administrar des de Catalunya i que les inversions més importants en infraestructures puguin ser decidides i executades des de Catalunya”. “Quan això no es fa des de Catalunya —ha denunciat— no s’aprofita aquest potencial i suposa un nou peatge afegit a les empreses i treballadors del nostre país”.

En l’acte de presentació de la Memòria Econòmica de Catalunya 2022, que ha tingut lloc a la Llotja de Mar, Aragonès ha denunciat de nou que, tot i que “l’economia catalana resisteix bé i està preparada”, no pot accedir al seu potencial “per limitacions que són fonamentalment de caràcter polític”. En aquest sentit, ha alertat de la manca d’inversió per part de l’Estat, que “des de 2015 només ha invertit de mitjana un 62% del pressupostat”. Una dada que contrasta amb altres territoris com Madrid, “on s’executa el 122%”. I ha lamentat aquest greuge comparatiu, tenint en compte que, “en el que ens correspon com a govern, tenim una execució del 90%”.

Al costat d’aquestes dades, Aragonès també ha criticat el “dèficit fiscal persistent del 8%” del PIB, “que sembla que s’hagi convertit en una llei de la naturalesa”, perquè “no reverteix en la millora de les nostres condicions de vida, de les infraestructures del país ni de la capacitat de treball de les nostres empreses”. “I aquí hi ha una clara limitació política”, ha reblat.

Pel que fa a recursos, el cap de l’Executiu ha lamentat el retard en el desplegament dels Next Generation i dels PERTE del vehicle elèctric, i ha subratllat que “no hi ha temps per perdre” i que “les empreses i administracions necessitem seguretat jurídica per poder aprofitar al màxim aquests fons”. Malgrat les dificultats, ha insistit que Catalunya “està fent els deures, liderant la posada en marxa i la disposició dels recursos provinents dels Next Generation”.

Bones dades per l’economia catalana

Cambra{"name":"2023/07/06/13/45/2972086b-e4c5-4341-9625-d70f77f16d38.jpg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":148785}

Globalment, el president ha considerat molt positives les dades econòmiques respecte del 2022, amb “unes xifres d’un superàvit amb l’exterior del 14% i un record de persones ocupades i d’afiliacions a la seguretat social”. “En un context de molta incertesa i dificultats, l’economia catalana va bé”, ha destacat, ja que “hem continuat creixent, s’han creat llocs de treball i han seguit millorant la majoria d’indicadors a nivell micro i macroeconòmic”. Uns indicadors que, sumats a la resiliència de l’economia catalana, “haurien de servir per tancar d’un cop per totes la carpeta d’aquell discurs que massa vegades hem sentit dir que l’economia catalana està en decadència”.

Aragonès ha destacat especialment les dades d’ocupació que mostren que “mai hi havia hagut tanta gent treballant a Catalunya com avui”, amb 3.700.000 de persones afiliades a la Seguretat Social. I ha marcat com a “assignatura pendent” la pèrdua de poder adquisitiu dels assalariats, a la qual ha demanat “donar resposta a través de la negociació col·lectiva”.

L’acte de presentació, que ha tingut lloc a la Llotja de Mar, ha comptat també amb la participació de la presidenta de la Cambra de Barcelona, Mònica Roca; el president del Consell General de Cambres de Barcelona, Jaume Fàbrega; la directora de la Memòria Econòmica, Carme Poveda; i el catedràtic de la UPF, Oriol Amat. També hi ha assistit el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena.