ContactaEN
Sala de premsa
Sales de premsa dels departaments
event_note Nota de premsa

Territori, Habitatge i Transició Ecològica inverteix 1,4 M€ en la millora de la gestió d'espais de la Xarxa Natura 2000

  1. En total es desenvolupen 49 projectes de 36 espais naturals protegits, la major part sense òrgan de gestió
  2. El 21 de maig se celebra el Dia Europeu de la Xarxa Natura 2000 per posar en valor aquests espais naturals que a Catalunya sumen més d’un centenar d’espais i més d’1 milió d’hectàrees


Il·lustració projectes MAP{"name":"2025/05/20/09/14/bd5e9b33-0246-4811-98a7-ee2fc2526dc4.png","author":"DTER","type":"0","location":"0","weight":743948}

El Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica ha executat gairebé una cinquantena de projectes per impulsar la gestió activa de la Xarxa Natura 2000. En total, l’any passat es van executar 49 projectes a 36 espais naturals protegits de la xarxa Natura 2000, 21 dels quals sense òrgan de gestió. El Departament va invertir en aquests projectes 1,4 milions d’euros.

Entre els projectes finançats arreu de Catalunya n’hi ha de relacionats amb la gestió silvopastoral per reduir el risc d’incendis i la protecció dels boscos d’interès comunitari, com el que s’ha realitzat a la zona del Brugal, al Montsec o un estudi sobre la conservació/restauració de punts d’aigua dins l’espai Xarxa Natura de Serralades Transversals. També hi ha projectes relacionats amb la conservació d’espècies com ara un projecte per estudiar les poblacions de Vertigo moulinsiana, uns petits caragols terrestres d’alt valor ecològic, als rius Brugent i Glorieta i a les Muntanyes de Prades. Tots els projectes es poden consultar a la web del Departament.

Aquests projectes s’inscriuen en el Marc d’acció prioritària (MAP), un instrument de planificació estratègica que proporciona les mesures necessàries per a la conservació de les espècies i hàbitats d’interès comunitari que s’han d’implementar a la xarxa Natura 2000 i a la seva infraestructura verda, a la Unió Europea. A Catalunya, el MAP pivota sobre dos eixos, per un costat la gestió activa amb l’impuls de projectes propis i, d’altra banda, amb el suport a entitats ambientals perquè duguin a terme iniciatives de millora de la conservació dels espais naturals en col·laboració amb els ens locals.

Precisament, a finals de l’any passat el Departament va resoldre la convocatòria d’ajuts a través de la qual una trentena d’entitats ambientals rebran 9,3 M€ per finançar l’execució de projectes de gestió d’espais naturals protegits que no disposen d’òrgan de gestió durant el període 2024-2027.

Totes aquestes dades s’han donat a conèixer coincidint amb la pròxima celebració el 21 de maig del Dia Europeu de la Xarxa Natura 2000. A Catalunya, la xarxa suma més d’un centenar d’espais i més d’1 milió d’hectàrees.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia