- Es presenta el projecte constructiu de la infraestructura, que albergarà 6 plantes pilot especialitzades en diferents àmbits de la transició energètica
- La plataforma de recerca en energia entrarà en servei el 2027

La consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque i Sureda, ha visitat avui a Gurb les obres de construcció de PRIMA plataforma d’experimentació per a l’impuls a la transició energètica, que lidera la Fundació Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC). “Aquest és un projecte de país que cristal·litza innovació, transferència tecnològica i projectes concrets, i també una manera de fer bé les coses, en un àmbit, la transició energètica, que és estratègic per al Govern”, ha destacat la consellera.
La consellera ha presentat les línies mestres del projecte constructiu: serà una instal·lació de 3.685 m2 d’espai interior i de més de 5.000 m2 d’espai exterior urbanitzat, i serà autosuficient des del punt de vista energètic, tant pel que fa a demanda elèctrica i com tèrmica, i també sostenible constructivament, ja que utilitzarà materials de baixa petjada de carboni. “PRIMA contribuirà a transformar un gran repte, com és la transició energètica, en una oportunitat de negoci i de creixement per a les empreses, especialment les pimes”, ha insistit Paneque. La posada en servei es farà a inicis del 2027.

La Plataforma PRIMA, que suposarà una inversió de 12,8 milions d’euros, serà una plataforma d'experimentació i demostració en entorns reals d’energies renovables, d’emmagatzematge de l’energia i de noves solucions i productes en la fase prèvia a la seva introducció a mercat. L’objectiu és ajudar les el sector productiu a innovar i avançar en àmbits relacionats amb les energies netes i l’ús eficient dels recursos (CleanTech), tot convertint la transició energètica en una oportunitat de creixement i de generació de coneixement i de riquesa. “Estem davant d’un procés de reindustrialització verda, a Europa i a Catalunya, que implicarà recerca, innovació, inversió i nous llocs de treball qualificats”, ha explicat la consellera. L’equipament tindrà una orientació dual, ja que per un costat facilitarà la investigació aplicada i el desenvolupament tecnològic i, per l’altre, prestarà serveis orientats a les empreses.
La infraestructura estarà integrada per sis plantes pilot d’escala industrial, dedicades a diferents àmbits relacionats amb la descarbonització, l’electrificació i l’eficiència energètica. Una d’elles es dedicarà als sistemes d’hidrogen, per tal d’avançar en nous vectors energètics que contribueixen a la descarbonització i l’eliminació progressiva dels combustibles fòssils, amb especial focus a la indústria; una altra, a la mobilitat sostenible, ja siguin vehicles elèctrics o amb combustibles alternatius, com l’hidrogen o altres combustibles sintètics en vehicles industrials; una tercera, a la bioenergia i la valorització energètica de residus, que permeti millorar en la valorització energètica dels residus orgànics de la ramaderia i la indústria agroalimentària a l’hora de generar biogàs i biometà; també es dedicarà una planta als edificis sostenibles i la rehabilitació energètica, per tal de promoure la implantació de les bombes de calor i la geoenergia, així com de noves solucions constructives i tècniques que ajudin a millorar la eficiència energètica reduir la demanda energètica de les llars; una altra àrea de recerca se centrarà en la digitalització de xarxes de distribució i integració de renovables, que permeti fer més resilient la xarxa i adaptar-la a les noves situacions de generació i demanda; i una darrera planta s’orientarà a l’emmagatzematge d’energia i l’agregació de la demanda, de manera que es doni resposta a les noves necessitats d’acumulació d’energia que requereix el desplegament de les renovables i a noves modalitats de gestió de l’energia.
PRIMA esdevindrà la infraestructura de referència en integració de renovables i emmagatzematge d'energia, i estimularà la col·laboració amb institucions públiques, universitats, centres de recerca, empreses privades, agrupacions empresarials i comunitats energètiques en l’àmbit de la transició energètica. El projecte compta des el seu inici amb el suport de la Generalitat de Catalunya (a través de l’ICAEN), l’IREC (Fundació Institut de Recerca de Catalunya), el Consell Comarcal d’Osona, l’Ajuntament de Vic i la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) i l’Ajuntament de Gurb, que ha cedit la parcel·la on s’ubicarà la infraestructura.El projecte ha obtingut el reconeixement dins del programa Strategic Technologies for Europe Platform (STEP), i rebrà finançament a través dels fons europeus estructurals del Programa FEDER 2021-2027.
El desenvolupament del projecte PRIMA s’insereix en la transició cap a un nou model energètic més net, just i inclusiu que impulsa el govern per assolir la descarbonització del sistema energètic català. La Prospectiva Energètica de Catalunya 2050 identifica la recerca i innovació i el desenvolupament empresarial com dues de les estratègies que cal aplicar de manera intensiva per tal d’assolir, l’any 2050, un model energètic neutre climàticament i basat en les energies renovables.