- La titular de la cartera de Transició Ecològica destaca el paper clau de l’emmagatzematge del carboni perquè Catalunya pugui assolir els seus compromisos de reducció de gasos amb efecte d’hivernacle
- La consellera diu que el Govern serà exigent en l’avaluació de riscos ambientals i territorials
“Les tecnologies de captura, ús i emmagatzematge del CO2, conegudes com a CAUC, representen una via complementària cap a la neutralitat climàtica, especialment per als sectors en què la descarbonització completa és complexa”. Així de vehement ha estat aquest dijous la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, durant la inauguració del seminari sobre tecnologies CAUC a Catalunya que ha organitzat la Plataforma Tecnològica Espanyola del CO2 a Barcelona.
De fet, ha explicat Paneque, “el Pla Integrat d’Energia i Canvi Climàtic de Catalunya 2030 (PINECCAT30), en elaboració, ja contempla escenaris amb aquestes tecnologies”, així com “els pressupostos de carboni, que el Govern preveu aprovar en les pròximes setmanes”.
Emissions “difícils d’eliminar”
Catalunya està alineada amb els objectius europeus de reducció del 55% de les emissions l’any 2030, respecte dels nivells de 1990. Aquest compromís de reducció d’emissions “no és només una obligació jurídica”, ha explicat la consellera, “sinó que neix d’una convicció profunda: protegir el planeta, preservar la salut de les persones i garantir un futur més just i sostenible per a les generacions que vindran”.
La descarbonització de la indústria és una peça fonamental en aquest desafiament. Hi ha sectors industrials que, malgrat els esforços per reduir emissions mitjançant millores en l’eficiència energètica o l’electrificació, generen emissions tècnicament difícils d’eliminar, com el del ciment, la calç o la indústria petroquímica. “En aquests casos”, ha afirmat Paneque, “les tecnologies CAUC són fonamentals per reduir aquelles emissions residuals que encara avui no es poden evitar”.
Acompanyament i vigilància
La consellera ha fet valdre el paper clau de l’acció pública per avançar cap a una economia descarbonitzada, afirmant que les administracions han de liderar i facilitar aquesta transformació amb inversions, incentius i suport tècnic.
Paneque, conscient del debat que generen aquestes tecnologies, s’ha mostrat disposada a assumir des del Govern de la Generalitat una doble responsabilitat: “D’una banda, facilitar-ne el desplegament, especialment en aquells sectors que tenen dificultats reals per eliminar emissions i necessiten solucions per mantenir la seva activitat i competitivitat dins dels marcs climàtics exigits; i, de l’altra, ser molt exigents en l’avaluació de riscos ambientals i territorials”. “Volem garantir que cap avenç tecnològic comprometi la seguretat ni l’equilibri ecològic” ha reblat.