ContactaEN
Sala de premsa
Sales de premsa dels departaments
event_note Nota de premsa

Conseller Duch: "Cal alinear les prioritats de Catalunya amb les de la UE per aprofitar l'actual mobilització de capital a Europa"

Duch ha participat en el cicle ''Converses del degà”, organitzat pel Col·legi d’Economistes de Catalunya

El conseller ha insistit en la necessitat de “trobar mercats alternatius” davant la política aranzelària dels Estats Units

UEX
El conseller Duch durant la seva intervenció en el cicle ''Converses del degà” del Col·legi d’Economistes de Catalunya
{"name":"2025/05/13/11/46/d5a536e6-92ac-40bf-9287-ee398b74982b.png","author":"UEX","type":"0","location":"0","weight":"614681"}


El conseller d’Unió Europea i Acció Exterior, Jaume Duch, ha intervingut aquest dilluns en el cicle “Converses del degà”, una iniciativa impulsada pel Col·legi d’Economistes de Catalunya (CEC) amb l’objectiu d’acostar qüestions d’actualitat als professionals de l’economia i de l’empresa.

Acompanyat del degà del Col·legi, Carles Puig de Travy, el conseller ha ofert una anàlisi del context geopolític actual, marcat per tres “moments disruptius” que estan configurant un nou ordre mundial: “la invasió d’Ucraïna, que trenca la coexistència pacífica amb Rússia; l’administració Trump, amb una sèrie d’anuncis que alteren les regles de joc dels últims 70 anys; i la Xina, que transforma l’expansió interna en externa de manera més eficaç que els Estats Units”.

Davant d’aquesta nova realitat, Duch ha destacat la importància d’alinear “prioritats i aliances” en el si de la Unió Europea i de construir aliances que afavoreixin la competitivitat i tinguin un retorn tangible per a l’economia catalana.

“Hem d’aprofitar les oportunitats que coincideixin amb les que fixi la Unió Europea. Cal alinear les prioritats de Catalunya amb les de la UE per aprofitar l’actual mobilització de capital a Europa”, ha advertit.

Segons el titular d’Unió Europea i Acció Exterior, les grans prioritats europees passen per inversions en tres grans àmbits: la digitalització i modernització de l’economia europea; la indústria relacionada amb les energies renovables i amb la lluita contra el canvi climàtic; i la seguretat.

En aquest escenari, el conseller ha reivindicat el paper clau dels governs subestatals: “Catalunya ha de ser més visible i més influent als llocs on es prenen les decisions: a Brussel·les. Hem de ser-hi presents per orientar les decisions en els temes que ens poden afectar perquè vagin per on volem que vagin”.

Pel que fa a les aliances, Duch ha destacat la col·laboració amb el govern d’Espanya, però també amb “governs d’altres estats o regions importants similars a Catalunya. Per exemple, els 4 Motors per a Europa o institucions com el Consell Europeu, el Parlament Europeu o el Comitè de les Regions.

La política aranzelària dels EUA, també a debat

Les implicacions econòmiques de la política aranzelària de l’Administració de Donald Trump també han estat una qüestió central del debat.

“Catalunya té la sort que la seva capacitat d’exportació està molt ben distribuïda. Només exportem als Estats Units el 5% de les exportacions, tot i que depèn dels sectors”, ha apuntat el conseller.

En aquest sentit, Duch ha destacat dues actuacions clau del Govern de la Generalitat per donar suport a les empreses catalanes: d’una banda, el Pla Responem, que mobilitza 1.500 milions en ajudes i crèdits per ajudar les empreses catalanes afectades i, de l’altra, l’impuls a la diversificació.

“Empreses que estaven establertes als Estats Units han de trobar mercats alternatius. Per exemple, a l’Àsia i l’Amèrica Llatina. Estem esperant el nou tractat Mercosur, que a Catalunya li pot anar molt bé”, ha clos Duch.

Finalment, des de la fila zero, els col·legiats i col·legiades han traslladat preguntes al conseller. L’acte ha estat conduït per Jaume Menéndez, vocal de la Junta de Govern del Col·legi, i Ariadna Belver, economista, periodista i directora del programa Lideratges d'Onda Cero Catalunya. També ha comptat amb la presència d'Oriol Amat, catedràtic d'Economia Financera i exdegà del Col·legi, i de Salvador Alemany, president de Saba, col·legiat de Mèrit i president de la Comissió d'Empresa del Col·legi d'Economistes de Catalunya.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia