- La consellera de Cultura ha signat els acords de cessió durant la seva visita al centre
- La visita coincideix amb el primer any de la renovació de la direcció i en ple procés d’ampliació de la infraestructura de l’arxiu

La consellera de Cultura, Sònia Hernández Almodóvar, acompanyada del director general del Patrimoni Cultural, Joaquim Borràs, ha visitat avui l’Arxiu Nacional de Catalunya, la primera infraestructura arxivística del país.
Actualment, l’Arxiu Nacional està immers en ple procés de renovació derivat de l’entrada en funcions de Pilar Cuerva com a directora, , i de l’avançament en les obres d’ampliació, que han de dotar la institució de nous espais que permetran incrementar el volum i la qualitat del patrimoni documental que conserva.
La consellera ha encapçalat l’acte de formalització de l’ingrés en comodat a l’ANC de dos fons documentals molt rellevants per a la història econòmica, social i cultural de Catalunya, els fons de la Caixa d’Estalvis de Sabadell i el de Joan Coromines i Vigneaux.

La consellera Hernández ha agraït a les dues entitats “aquest pas amb un llegat del que no es fàcil desprendre’s per dipositar-lo en una institució pública que té la funció de preservar, restaurar i posar el patrimoni a disposició de la ciutadania”
En l’acte de cessió en comodat, a més de la consellera Hernández, hi han intervingut Josep Maria Manyosa i Mas, president de la Fundació Especial Antiga Caixa Sabadell 1859, i Carles Duarte i Montserrat, president de la Fundació Pere Coromines.
D’una banda, la Fundació Especial Antiga Caixa Sabadell 1859 és titular d’un important arxiu històric (127 m de documentació textual, fotogràfica i audiovisual) que aplega la documentació de l’entitat financera des de la seva fundació a la ciutat vallesana. La Caixa d’Estalvis de Sabadell va arribar a ser la més longeva de Catalunya (amb 150 anys d’activitat financera, empresarial i social), entre 1859 i la fusió a la Caixa d'Estalvis Unió de Caixes de Manlleu, Sabadell i Terrassa (Unnim), quan disposava de 621 mil clients i 364 oficines.
La Fundació Pere Coromines ha conservat fins avui el fons (format per 161 metres de documentació) del lingüista Joan Coromines i Vigneaux (Barcelona, 1905-Pineda de Mar, 1997). Fill de l’escriptor, polític i economista Pere Coromines i de Clementina Vigneaux, pedagoga fundadora la primera escola Montessori de Catalunya, se’l considera una figura cabdal en la història i la cultura del nostre país per la seva dilatada obra de lingüista, que ha abraçat l’etimologia, la lexicografia, l’onomàstica, la gramàtica històrica, la dialectologia, la història de la llengua, la normativa, l’edició de textos i la traducció. El seu ‘Diccionari etimològic i complementari de la llengua Catalana (1980-1991)’, culminació de la seva obra, és considerat el diccionari crític, etimològic, històric i comparatiu més rellevant de la història de la llengua catalana.