La consellera també s’ha reunit amb la síndica d’Aran i s’ha compromès a reprendre els treballs per traspassar noves competències i gestions en l’àmbit social al Conselh Generau d’Aran.

La consellera de Drets Socials i Inclusió, Mònica Martínez Bravo, ha visitat l’Alt Pirineu i Aran per conèixer de prop projectes socials i reunir-se amb representants del territori. Ahir a la tarda es va trobar amb l’alcalde de Vielha e Mijaran, Juan Antonio Serrano, i aquest matí ha mantingut una reunió amb la síndica d’Aran, Maria Vergés. En ambdues trobades hi han participat el secretari general del Departament, Raúl Moreno, i el coordinador territorial de Drets Socials i Inclusió a l’Alt Pirineu i Aran, Josep Lluís Piqué.


Un projecte innovador per combatre la soledat no desitjada

La consellera durant la seva visita al projecte Vincles.{"name":"2025/03/20/17/33/e4b50ad4-fe9e-4be6-9518-37d889cacbd6.jpg","author":"Drets Socials","type":"0","location":"0","weight":3353804}

Aquest migdia, la consellera ha visitat a Sort el projecte Vincles, una iniciativa per detectar i intervenir de manera precoç en situacions de soledat entre les persones grans. Aquest projecte, impulsat per la Fundació iSocial, rep 390.700 euros del fons Next Generation EU que gestiona el Departament de Drets Socials i Inclusió. Es tracta d’un pilotatge d’innovació en serveis socials que aplica una metodologia pionera per detectar i atendre les situacions de soledat no desitjada de les persones grans a les sis comarques de muntanya del Pirineu català.

La soledat no volguda és avui una preocupació i un objectiu prioritari per als serveis socials bàsics d’aquestes comarques i pel Govern, atès que l’Alt Pirineu-Aran concentra les tres comarques més sobreenvellides de tota Catalunya i les altres tres se situen també per sobre de la mitjana catalana. Per combatre aquestes situacions, Vincles aplica el sistema basc Auzosare, que ha tingut èxit en municipis de muntanya de Guipúscoa. Es desenvolupa en tres fases:

  1. Detecció: Mitjançant Vincles-detecció, una eina informàtica basada en big data, els serveis socials identifiquen de manera automàtica i geolocalitzada les persones grans en risc de soledat.
  2. Activació comunitària: Es mobilitza la comunitat per enfortir les xarxes veïnals i promoure activitats que generin vincles socials.
  3. Acompanyament professional: Els i les professionals ofereixen suport i orientació a les persones en situació de fragilitat i les convida a participar en les activitats la comunitat.

El projecte també compta amb la col·laboració del sistema de salut, incorporant dades sanitàries a la detecció i promovent la coordinació entre professionals sanitaris i socials.

Després de la visita al projecte vincles la consellera i el secretari general han celebrat una trobada de treball amb l'alcaldessa de Tremp i delegada territorial del Govern a l'Alt Pirineu i Aran i els presidents dels consells comarcals, per escoltar de primera mà les necessitats i reptes del territori.{"name":"2025/03/20/17/33/0dd2a070-ff0c-4853-ac83-d13d5d53f2dd.jpeg","author":"Drets Socials","type":"0","location":"0","weight":2350762}

Durant la visita, la consellera ha destacat la diversitat d’actors implicats en el projecte. A més de la Fundació iSocial i el Departament de Drets Socials i Inclusió, hi participen els consells comarcals de l’Alt Urgell, Pallars Sobirà, Pallars Jussà, la Cerdanya, l’Alta Ribagorça i la Val d’Aran, així com la Universitat de Lleida i diverses entitats del tercer sector. També col·laboren l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu-Aran i les organitzacions basques Agintzari i Gislan, impulsores del sistema Auzosare.

Després de la visita al projecte vincles la consellera i el secretari general han celebrat una trobada de treball amb els presidents dels consells comarcals, per escoltar de primera mà les necessitats i reptes del territori.


Més autogovern per a l'Aran en l'àmbit social

La consellera i la Síndica{"name":"2025/03/20/16/10/2b3d8c80-17d7-44f8-ad1f-0f8c73b8a831.jpg","author":"DSO","type":"0","location":"0","weight":825357}

Aquest matí, en la seva trobada amb la síndica d’Aran, la consellera Martínez Bravo ha refermat el compromís del Departament per reprendre els treballs de traspàs de les competències per elaborar declaracions i certificats de dependència i discapacitat.

“Amb l’horitzó d’un traspàs en aquest àmbit es milloraria la gestió i la qualitat del procés de valoració, atenció i seguiment de la dependència i la discapacitat i alhora es reforçaria el paper d’Aran en la coordinació i l'impuls del desplegament efectiu de la Llei de la dependència”, ha assegurat la consellera.

“Avançar en l’autogovern de l’Aran és un encert”, ha remarcat, “més encara tenint en compte l’expertesa d’aquest territori”. En aquest sentit, la consellera ha recordat que a Aran “gràcies a la seva autonomia, l’àmbit social es gestiona de manera conjunta amb l’àmbit sanitari. És un model pioner i de referència pel conjunt del país en l’atenció sanitària i social, que permet millorar l’eficàcia de la gestió i la cura de les persones”.

Durant la trobada també s’ha abordat reprendre els treballs tècnics en relació a la gestió dels títols de família nombrosa i família monoparental que expedeix el Departament i que permeten als titulars gaudir d'avantatges en diverses institucions, entitats i establiments comercials.

“Una de les prioritats del Govern és garantir la qualitat dels serveis públics arreu del territori, siguin on siguin, també a l’Aran, respectant les seves singularitats”, ha conclòs la consellera.

Per la seva banda, la síndica d'Aran ha destacat que "consolidar les competències en matèria social és una de les prioritats del govern aranès per aquesta legislatura que ha de permetre'ns ampliar la cartera de serveis que ve de la mà de l'ampliació de l'acord de traspassos”. Maria Vergés ha remarcat que "amb aquesta ampliació de traspassos aconseguirem, d'acord amb la normativa vigent, volem aconseguir dur a terme el procés complet de declaracions de discapacitat i dependència, el que significaria menys temps d'espera pels usuaris i usuàries".


Fons Next Generation{"name":"2025/03/25/11/07/8a3eac6c-8df1-4bba-928c-59f3c150fd8a.jpg","author":"Drets Socials","type":"0","location":"0","weight":112896}


6  

Imatges

La consellera i la síndica

La consellera i la síndica 825357

La consellera ha visitat a Sort el projecte Vincles,

La consellera ha visitat a Sort el projecte Vincles, 3353804

La consellera durant la seva visita al projecte Vincles.

La consellera durant la seva visita al projecte Vincles. 3139819

La consellera amb alguns dels diferents actors implicats en el projecte Vincles.

La consellera amb alguns dels diferents actors implicats en el projecte Vincles. 4628434

Després de la visita al projecte vincles la consellera i el secretari general han celebrat una trobada de treball amb l'alcaldessa de Tremp i delegada territorial del Govern a l'Alt Pirineu i Aran i els presidents dels consells comarcals, per escoltar de primera mà les necessitats i reptes del territori.

Després de la visita al projecte vincles la consellera i el secretari general han celebrat una trobada de treball amb l'alcaldessa de Tremp i delegada territorial del Govern a l'Alt Pirineu i Aran i els presidents dels consells comarcals, per escoltar de primera mà les necessitats i reptes del territori. 2350762

 El projecte Vincles és una iniciativa per detectar i intervenir de manera precoç en situacions de soledat entre les persones grans.

El projecte Vincles és una iniciativa per detectar i intervenir de manera precoç en situacions de soledat entre les persones grans. 2334820

1  

Vídeos

Tall de veu de la consellera Martínez Bravo