- La secretària d’Administració i Funció Pública, Alicia Corral, presenta les línies estratègiques de la seva àrea a la Comissió d’Afers Institucionals del Parlament.
- L’executiu també avança en dos avantprojectes de llei més: el d’Organització de la Generalitat i el Sector Públic i el de protecció de les persones que denuncien casos de corrupció.
- Corral anuncia un reforç dels protocols contra l’assetjament i la potenciació dels mecanismes de participació ciutadana a les polítiques públiques.
- Destaca també l’impuls a la regulació normativa de la direcció pública professional
El Govern aprovarà els avantprojectes de les lleis d’Ocupació Pública i de Participació aquest mateix any perquè puguin iniciar la seva tramitació parlamentària. L’anunci l’ha fet la secretària d’Administració i Funció Pública, Alicia Corral, en la seva compareixença, aquest matí, a la Comissió d’Afers Institucionals (CAI) del Parlament de Catalunya. Corral hi ha detallat les línies estratègiques de la seva àrea respecte, per exemple, a la responsabilitat social institucional, el canvi que promou el Govern en quan a l’organització de l’administració, el lideratge i la captació de talent per als equips, la qualitat en l’ocupació i la formació especialitzada i el Govern obert.
Corral ha explicat que la nova Llei d’Ocupació Pública, que ja fa uns mesos que s’està treballant buscant el consens amb organitzacions sindicals, entitats municipalistes i universitats, “donarà el marc legal de l’ocupació pública a les administracions públiques catalanes i al seu sector públic institucional, i canviarà el paradigma actual en incorporar elements innovadors quant a la gestió pública de l’ocupació”. “Consolidarà”, ha afegit, “les noves fórmules d’atracció del talent a través de les tècniques més innovadores en selecció pública, i valorarà el talent intern com cal, consolidant la carrera professional dels treballadors públics de la Generalitat”. La nova llei també introdueix la perspectiva de gènere i mesures per la igualtat efectiva entre dones i homes, mesures d’integritat pública i de transparència, i determina l’avaluació del rendiment de les persones al servei de l’administració.
A més, l’avantprojecte també potenciarà noves funcions de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya, “dissenyant les estratègies de reclutament innovadores que permetran assegurar el relleu generacional i captar nous perfils professionals imprescindibles per un adequat desenvolupament de l’atenció a la ciutadania”, ha sentenciat Corral. Per fer-ho, es preveu que executi els processos selectius i dissenyi els itineraris formatius per capacitar amb formació professional contínua els empleats públics.
Més lleis en marxa: organització, participació i alertadors
Aquesta, però, no és l’única iniciativa normativa que té en marxa la secretaria d’Administració i Funció Pública, d’acord amb el Pla Normatiu aprovat pel Govern el desembre passat. En aquest sentit, Corral ha recordat que el Govern treballa en l’avantprojecte de Llei d’Organització de l’Administració de la Generalitat i del seu sector públic institucional “per tal de corregir la diàspora normativa existent actualment”. L’objectiu és crear un marc jurídic “clar i coherent” d’organització que dissenyi àrees d’especialitat adequades segons l’activitat i consolidi els instruments per a la governança del sector públic institucional que ja funcionen. Aquest avantprojecte va decaure amb la legislatura quan ja era al Parlament i ara està sent analitzat per la Comissió d’Experts per a la Transformació i la Reforma de l’Administració i la Millora dels Serveis Públics (Cetra).
A banda, pel que fa a la Direcció General de Govern Obert, Corral també ha reiterat què el Govern treballarà en un avantprojecte de llei de protecció de les persones que informen de possibles casos de corrupció, tot i que Catalunya ja té en marxa el seu propi registre d’alertadors des de l’entrada en vigor de la llei espanyola que li dona cobertura. A més, la secretària ha anunciat la tramitació de l’avantprojecte de Llei de Participació per aquest any, després de mesos de feina cercant el consens amb els sectors implicats.
En la seva intervenció, Corral ha detallat com s’estructura la seva Secretaria –dues direccions generals, la de Funció Pública i la de Govern Obert, l’Escola d’Administració Pública de Catalunya, i les set grans àrees estratègiques en què es divideix la seva gestió– però ha deixat clar que tota l’activitat ha quedat inclosa en el procés d’estudi i reforma en què es troba l’administració de la Generalitat de Catalunya. La secretària ha afirmat que “la nostra Administració ha evolucionat significativament, i ho ha fet amb un objectiu clar: estar al servei de la ciutadania amb més eficàcia, transparència i proximitat. Però ens cal un pas més”. En aquest context, el mes d’octubre passat, el Govern va adoptar l’acord 217/2024, pel que s’inicia l’estudi de les reformes que necessita l’administració catalana, s’adopta un pla de xoc de disset mesures que s’està desenvolupant i es crea la CETRA.
En aquest marc, la secretària ha repassat altres àmbits d’actuació:
- Responsabilitat social. Un compromís que es tradueix, en paraules de Corral, “en una administració inclusiva i que generi benestar no només cap en fora – cap al ciutadà – sinó també de qui en forma part”. Per això, ha anunciat, “continuarem treballant per a garantir la diversitat i la inclusió, és a dir, per garantir la igualtat d’oportunitats, i això implica reforçar els protocols ja existents per actuar contra l’assetjament i la millora continua de les eines existents per a impulsar la protecció a les víctimes i garantir la tolerància zero contra l’assetjament.
- Canvis en la cultura organitzativa. La secretaria ha anunciat que s’impulsa una transformació dels sistemes de dades de recursos humans per facilitar la gestió estratègica i també la creació d’un programa temporal per al disseny i la implantació de la comunicació interna a la Generalitat i el seu sector públic. A més, i tal i com es va acordar el març de l’any 2024 a la Mesa General de Negociació dels Empleats i Empleades Públics, s'implantarà un nou sistema de productivitat amb l’objectiu d’avaluar tant les competències com els objectius assolits pels empleats públics.
- Lideratge i creixement dels equips. En aquest àmbit es treballa en la regulació de la direcció pública professional, tal i com constava al pla de xoc aprovat a l’octubre. Corral ha destacat que “els directius públics són els motors del canvi cultural a les organitzacions. Els canvis d’estructures i processos s’han de traslladar a les pautes de funcionament habitual i aconseguir-ho és un gran repte que només es pot assumir des de les figures dels directius públics professionals”. “Apostem”, ha afegit, “de forma decidida per aquesta figura de lideratge professional per consolidar la reforma de l’Administració”. A més, es potenciarà la formació estratègica i de gestió d’equips per als comandaments.
- Captació de nou talent. La secretària d’Administració i Funció Pública ha afirmat que “l’organització està en evolució, i que resulta nuclear adequar la selecció a les noves necessitats de l’organització i a les necessitats per àrees d’especialitat”. Corral ha recordat que més de 24.000 empleats faran 65 anys en els propers 6 anys, i que un 23% dels quals forma part del col·lectiu d’administració i serveis. En aquest context, el Govern ja treballa en el programa de noves vocacions professionals. Es tracta d’una iniciativa que també neix gràcies al pla de xoc de reforma de l’administració i que té com a missió principal oferir a 2.000 estudiants que facin les seves pràctiques professionals al sector públic de la Generalitat de manera remunerada. En aquest sentit, Corral ha defensat que “volem nous perfils professionals i atraure el talent del món universitari i la formació professional; els nostres fills han de veure en l’administració i en el servei públic un espai de treball referent, segur i amb estabilitat on iniciar-se i créixer professionalment”.
- Borsa de treball. Corral també ha recordat que el darrer desembre, el Govern va aprovar la primera borsa d’interins en l’àmbit d’administració i serveis de l’Administració de la Generalitat de Catalunya i els seus organismes autònoms, una eina que donarà fruits ja durant el proper trimestre. L’acord recull el pacte assolit per unanimitat a la Mesa Sectorial de Negociació del personal d’Administració i Tècnic del 9 de desembre passat. Aquesta borsa proveirà els llocs de treball per substitució transitòria, els que derivin per excés o acumulació de tasques, els anomenats nomenaments per reforç, i els conjunturals adscrits programes temporals. En aquest punt, la secretària ha recordat que “hem complert l’objectiu de situar la temporalitat per sota del 8 % que ens demanava la UE i la legislació estatal”, ja que actualment la taxa de temporalitat estructural a Catalunya se situa lleugerament per sota, en un 7,90%, quan l’any 2021 era del 35%.
- Funcionaris d’habilitació nacional. La secretària també ha fet esment a l’acord al que ha arribat l’administració de la Generalitat de Catalunya amb l’Administració General de l’Estat per a la realització dels processos de selecció i el curs selectiu dels funcionaris d’habilitació nacional, a través de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya. D’entrada, aquest acord ja permet ofertar aquest any 218 places per a secretaris, interventors i tresorers.
- Govern obert. A banda dels avantprojectes de llei de Participació i dels alertadors, en aquest àmbit, la secretària ha anunciat que es treballa en potenciar els mecanismes de participació per a què la ciutadania coparticipi en el disseny de les polítiques publiques i en l’impuls de les cartes de serveis.