- La possibilitat de poder formalitzar el DVA davant de professionals sanitaris ha estat clau en aquest augment
- Més d’un 20% de les persones que han fet el document tenen menys de 60 anys
- L’any passat es van registrar 34.595 DVA, un document que permet deixar per escrit les decisions sobre l’atenció mèdica en cas de no poder expressar-les
El Departament de Salut ha fet públic l’informe sobre el Registre de Documents de Voluntats Anticipades de l’any 2024. Així, durant l’any 2024 s’han registrat 34.595 DVA a Catalunya, fet que suposa un increment del 57% respecte l’any 2023, on es van registrar 22.035 casos. Els documents de voluntats anticipades recullen les instruccions sobre quin tipus d'atenció mèdica es vol rebre o no, en cas de no tenir capacitats per decidir o comunicar-se. El nombre total de DVA registrats a Catalunya, a data 31 de desembre de 2024, és de 188.034 documents.
L'increment de DVA del 2024 s’explica fonamentalment per l’entrada en vigor, des del mes d’abril de l’any passat, de la Llei 2/2024, del 6 de febrer, que modifica la Llei 21/2000 sobre els drets d'informació en salut, l'autonomia del pacient i la documentació clínica. Aquesta reforma va introduir un canvi clau en el procés de formalització del DVA, permetent per primera vegada la seva formalització davant d’un professional sanitari de l’àmbit de l’atenció primària, hospitalària o sociosanitària de Catalunya.
Fins aleshores, el DVA només es podia formalitzar mitjançant dues vies, que continuen vigents:
- Davant de notari, amb plena validesa jurídica i sense necessitat de testimonis.
- Davant de tres testimonis, dels quals almenys dos no podien tenir relació de parentiu fins a segon grau ni estar vinculats patrimonialment amb l’atorgant.
Dels DVA registrats l’any 2024, el 63,55% corresponen a dones i el 36,45% a homes. En relació amb l’edat, no s’observen diferències significatives entre homes i dones. No obstant això, cal destacar un increment en el nombre de persones que realitzen el DVA abans dels 60 anys: el 21,87% de les dones i el 20,64% dels homes que han formalitzat el document l’any 2024 es troben per sota d’aquesta franja d’edat.
A més l’informe publicat també desglossa les dades per lloc de residència i per mètode utilitzat per la registre del DVA. El portal Canal Salut de la Generalitat de Catalunya ofereix una secció específica dedicada a les voluntats anticipades, amb informació detallada tant per a la ciutadania com per als professionals sanitaris.