- Els primers exàmens, avui, són per al cos subaltern i el cos auxiliar d’administració
- Els dies 22 de març i 5 i 6 d’abril es faran fins a 25 processos de selecció de diverses escales del cos de titulació superior, del cos de diplomatura i del cos de tècnics especialistes, com ara els d’arquitectura, arxivística, pedagogia, veterinària o analistes de laboratori
- Les proves tornen a ser descentralitzades i es faran a Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona
- Els opositors que aconsegueixin la plaça prendran possessió a finals d’any i faran un curs obligatori que reforçarà els valors del servei públic
Més de 12.300 persones aspirants estan convocades a les més d’una vintena de processos d’oposició en què s’ofereixen 1.808 places per part de la Direcció General de Funció Pública del Departament de la Presidència, que se celebraran en tres caps de setmana, avui i el del 22 de març, i el del 5 i 6 d’abril. Concretament, avui dissabte al matí 2.039 persones aspirants faran els exàmens per accedir a una de les 222 places de l’agrupació professional de funcionaris del cos subaltern. D’aquests, 1.305 els faran a Barcelona, 281 a Tarragona, 252 a Lleida i 201 a Girona. A la tarda, 4.301 persones aspirants faran els exàmens per a accedir a una de les 749 places de cos auxiliar d’administració, de les quals 2.767 a Barcelona, 596 a Tarragona, 517 a Lleida i 421 a Girona.

Aquesta és la segona convocatòria ordinària de processos selectius després dels processos d’estabilització extraordinaris que s’han dut a terme amb l’objectiu de reduir la temporalitat a l’Administració de la Generalitat. La primera convocatòria ordinària, les primeres en 10 anys per a algunes escales i cossos de l’administració de la Generalitat de Catalunya, van tenir lloc els caps de setmana del 5 i 6 i el 19 i 20 d’octubre de l’any passat.
Les proves d’avui, com ja va passar en la convocatòria de l’octubre, es faran de forma descentralitzada. En el cas de Barcelona, els exàmens es faran al Campus Nord de la Universitat Politècnica de Catalunya i al Districte Administratiu. La resta de seus seran la Universitat de Lleida, la de Girona i la Rovira i Virgili, a Tarragona.
Les proves del matí consten de dues parts: un primer exercici, tipus test de coneixements, i un segon exercici, consistent en un supòsit pràctic, també tipus test. Les de la tarda està previst que començaran, als mateixos llocs, a les 16.30 hores de la tarda i l’estructura dels exàmens és la mateixa. Els processos de selecció d’avui es duran a terme en 257 aules de diferents universitats –la UPC a Barcelona, la de Lleida, la de Girona i la Rovira i Virgili a Tarragona– i al Districte Administratiu i més de 500 persones treballadores de la Generalitat vetllaran pel seu bon desenvolupament.
Aquestes oposicions introdueixen de forma progressiva una aproximació a l’actual model de proves selectives de l’Oficina Europea de Selecció de Personal (EPSO) i, per tant, seran més àgils, tipus test i amb temaris més ajustats als perfils. D’altra banda, es farà un curs obligatori, però no eliminatori, posterior a l’adquisició de la condició de personal funcionari de carrera, fita que es preveu per a finals d’aquest any. Aquest curs respon a l’objectiu del Govern de millorar els serveis públics i de garantir que els nous funcionaris, a més de tenir els coneixements acreditats, disposen de les habilitats i competències adequades per al desenvolupament de les seves funcions. Així mateix, en el curs es reforçaran els continguts de caràcter transversal, posant especial èmfasi en l’organització institucional i en els valors de servei públic.
Per altra banda, aquestes convocatòries apliquen la mesura prevista a la Llei 8/2023 de 12 de maig, que consisteix a incloure un percentatge de places addicionals per a la cobertura, per part de persones aspirants aprovades sense plaça, de futures vacants, i així optimitzar la convocatòria i agilitzar la incorporació dels professionals. En aquestes convocatòries es preveu fins a un 15% de places addicionals.
El 22 de març tindran lloc les proves d’accés al cos de gestió d’administració general, amb més de 2.400 persones aspirants per a 185 places. El mateix dia també tindran lloc les proves de la convocatòria del cos de diplomatura, educació social, amb més de 775 persones aspirants per a 127 places. També seran descentralitzades.
I, finalment, el cap de setmana del 5 i 6 d’abril tindran lloc més d’una vintena de processos de selecció corresponents a diverses escales del cos de titulació superior, del cos de diplomatura i del cos de tècnic d’especialistes:
- Cos de titulació superior, arquitectura.
- Cos de titulació superior, arxivística.
- Cos de titulació superior, biologia.
- Cos de titulació superior, enginyeria de camins, canals i ports.
- Cos de titulació superior, enginyeria de forests.
- Cos de titulació superior, enginyeria química.
- Cos de titulació superior, patrimoni artístic: arqueologia.
- Cos de titulació superior, pedagogia.
- Cos de titulació superior, veterinària.
- Cos de titulació superior, enginyeria industrial.
- Cos de titulació superior, metge/essa avaluador/a.
- Cos de titulació superior, planificació lingüística.
- Cos de titulació superior, psicologia.
- Cos de titulació superior, salut pública.
- Cos de diplomatura, enginyeria tècnica agrícola.
- Cos de diplomatura, treball social.
- Cos de diplomatura, salut pública.
- Cos de diplomatura, arquitectura tècnica.
- Cos de diplomatura, biblioteconomia.
- Cos de diplomatura, enginyeria tècnica de forests.
- Cos de diplomatura, enginyeria tècnica d’obres públiques.
- Cos tècnic d’especialistes, analistes de laboratori.
- Cos tècnic d’especialistes, delineants.
En total, hi haurà més de 2.800 persones aspirants per a 525 places. El dissabte 5 d’abril hi haurà exàmens en sessions de matí i tarda, mentre que el dia 6 només n’hi haurà al matí.
Reducció de la temporalitat en un 77,7%
Aquestes oposicions formen part de les convocades durant l’any 2024. Properament, aquest mes d’abril, es farà pública l’oferta per a aquest any 2025, una de les mesures estructurals que aplica el Govern de la Generalitat per mantenir la temporalitat per sota del 8% que requeria Europa. Aquest objectiu es va marcar l’any 2021, quan la temporalitat a la Generalitat era del 35,5%, amb més de 59.000 interins. El 31 de desembre del 2024, la data fixada per Europa per estar per sota del 8%, la temporalitat era del 7,9%, la qual cosa significa que el Govern ha aconseguit una reducció del 77,7%.
Aquesta reducció s’ha assolit per mitjà de diversos processos d’estabilització extraordinaris i també amb la primera convocatòria ordinària. De fet, actualment hi ha altres processos de selecció en marxa a banda d’aquests, gestionats pel Departament d’Educació i l’Institut Català de la Salut, en el marc de les ofertes d’ocupació públiques planificades des de la Direcció General de Funció Pública.