En l’operatiu especial de vigilància amb motiu de les vacances de Setmana Santa els efectius del Cos d’Agents Rurals han realitzat 1.981 actuacions i han interposat 89 denúncies. L’objectiu és garantir la preservació del medi natural i el compliment de la normativa i les lleis que el protegeixen. S’hi han destinat 200 efectius que han centrat els esforços en més de 50 parcs i espais naturals. Tot i l’elevat nombre d’actuacions per afluència de públic, un total de 259, no s’han arribat a produir problemàtiques destacables i en línies generals hi ha hagut respecte per l’entorn dels espais naturals.

De les actuacions efectuades entre els dies 24 de març i 1 d’abril, 1.255 han estat motivades principalment per a la preservació d’espais naturals. En aquest aparat les més nombroses (259) han estat les actuacions de regulació d’afluència de persones usuàries; seguit de la vigilància de l‘espai natural (212); la vigilància de l’activitat d’acampada (154); la regulació de l’estacionament o l’afluència de vehicles (164), i el control de caravanes, autocaravanes i similars (138). El control de la circulació motoritzada ha generat 219 actuacions.

Inspecció espais naturals{"name":"2024/04/04/14/08/f5a6d11b-b907-4f0d-8b3d-afc0872ec6ac.jpg","author":"Agents Rurals","type":"0","location":"0","weight":192550}


Un altre gran àmbit de treball en aquest dispositiu és la prevenció dels incendis forestals. Aquesta activitat ha sumat un total de 726 actuacions , la majoria de prevenció, donat que s’han produït episodis de pluja que han fet baixar el risc de perill d’incendi. Les actuacions han estat principalment inspeccions en àrees recreatives (108); inspeccions per coure menjar (87); els focs d’esbarjo (65); la inspecció de punts d’aigua (36); verificacions de columnes de fum (36); l’estat de la xarxa bàsica de camins (29), així com la inspecció de les cremes de restes vegetals (21).

De les 89 denúncies interposades en aquests dies a tot el territori, destaquen les 22 per circulació motoritzada en el medi natural; les 11 per a la prevenció d’incendis forestals i 18 més per pesca continental.

La vigilància preventiva per facilitar l’accés als espais naturals de forma controlada i segura per a les persones, la prevenció d’incendis forestals, el control d’activitats d’acampada i el de la circulació motoritzada son les actuacions que s’han dut a terme en el marc d’aquest dispositiu especial de Setmana.

També es posa l’accent en fer compatibles les activitats d’oci i turístiques amb la protecció del paisatge, la flora i la fauna, i l’activitat del sector agrícola i ramader.

El dispositiu ha comptat amb el suport d’un helicòpter i les embarcacions de vigilància a la zona del Cap de Creus i Illes Medes i Terres de l’Ebre.

1  

Imatges

Una Agent Rural inspecciona un espai natural

Una Agent Rural inspecciona un espai natural 192550