Empresa i Treball

Oriol Pagès

La Generalitat destina 23 milions d'euros a projectes d'inversions industrials productives a Catalunya

query_builder   20 març 2024 12:05

event_note Nota de premsa

La Generalitat destina 23 milions d'euros a projectes d'inversions industrials productives a Catalunya

  1. La convocatòria va dirigida a projectes que millorin la competitivitat, l’impacte en el grau de sostenibilitat ambiental i la digitalització a empreses industrials
  2. Per primer cop s’introdueix com a criteri de valoració que les inversions acreditin una reducció del consum d’aigua del procés productiu

La Generalitat de Catalunya, a través del Departament d’Empresa i Treball, destina un total de 23 milions d’euros a projectes d’inversions productives que millorin la competitivitat, l’impacte en el grau de sostenibilitat ambiental i la digitalització a empreses industrials. Aquesta xifra suposa un increment del 130% respecte als 10 milions que inicialment es van pressupostar a la convocatòria de l’any 2023.

Així ho ha anunciat aquest matí en roda de premsa el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, acompanyat del director general d’Indústria, Oriol Alcoba Malaspina.

Durant la seva intervenció, el conseller ha destacat que s’ha obert aquesta nova convocatòria “per ajudar el teixit industrial català a innovar i transformar-se en clau verda i digital, a crear ocupació i a ser més eficient en consum d’aigua”.

El conseller ha recordat que la prioritat del Govern ha estat la “reindustrialització, en clau verda i digital i això es trasllada en les xifres”. En aquest sentit, ha explicat que “el creixement de la indústria el 2023 ha estat del 3,5%, per sobre de les previsions, que el situaven en el 2,8%, així com del creixement de l’Estat (1,9%) i del comportament de la zona euro, que arrossegat per la caiguda d’Alemanya (-1,8%) cau un 1,9%”.

La línia d’ajuts de noves inversions industrials, gestionada a través de la Direcció General d’Indústria (DGI), s’emmarca en el Pacte Nacional per a la Indústria 2022-2025. El Govern ha treballat des de l’inici de la legislatura per aconseguir que la indústria continuï actuant com un motor per al conjunt de l’economia del país, per millorar la seva competitivitat, resiliència i valor afegit, i per reforçar encara més la seva internacionalització.

L’objecte d’aquesta línia són els projectes d’inversió per a noves plantes de producció o per la millora dels processos productius de plantes existents que comportin un volum d’inversió mínim de 100.000 euros per a petites i mitjanes empreses i d’un mínim d'un milió d’euros per a grans empreses.

La quantitat dels ajuts és de fins a un 20% de la inversió amb un màxim de 500.000 euros per projecte, sempre en funció del marc d’ajuts que li sigui aplicable. Les despeses subvencionables són per a la maquinària dels processos productius o components que formin part directament d’una línia de producció, enginyeria del procés productiu i programari associat directament a les inversions.

Aquests ajuts es poden acollir al marc temporal establert per la UE per pal·liar els efectes que la invasió d’Ucraïna ha tingut en el teixit empresarial, a conseqüència dels increments de costos, ruptures de cadenes de subministrament o dificultats amb el transport internacional.

Entre els requisits indispensables per accedir als ajuts, destaca el manteniment dels llocs de treball existents, disposar del 50% del finançament del projecte i conservar el centre productiu allà on es dugui a terme el projecte.

Pel que fa als criteris de valoració, per primer cop s’introdueix que les inversions acreditin una reducció d’almenys el 15% del consum d’aigua del procés productiu per un mateix volum de producció, o que millorin les ràtios de consum del seu sector industrial. També es tindrà en compte la dimensió de l’empresa, prioritzant les empreses petites i microempreses; la generació d’ocupació més enllà del manteniment exigit per l’ordre; l’impacte de la inversió en proveïdors establerts a Catalunya; projectes que contribueixin a la descarbonització del procés productiu i que apliquin criteris d’economia circular i sostenibilitat, la presència de dones en el conjunt de treballadors de l’empresa, així com l’impacte territorial del projecte.

La convocatòria d’ajuts es resoldrà per concurrència competitiva.

Pel que fa a la línia d’ajuts del 2023, fins ara s’ha executat una inversió de 133 milions d’euros i de mitjana els projectes estan executats en un 58,18%. En relació amb l’ocupació, fins ara s’han generat 1.236 llocs de treball dels 1.424 que aquesta línia d’ajut tenia previst contribuir a generar. Això suposa que el percentatge d’execució en generació d’ocupació sigui del 86,78% respecte del total.

41 milions d’euros en ajuts prioritzant la reducció del consum d’aigua

El Govern destinarà fins a 41 milions d’euros en diferents línies d’ajuts prioritzant aquells projectes que redueixin el consum d’aigua. A banda de la línia de noves inversions productives, també s’inclourà aquest criteri en els Cupons ProACCIÓ Green, els Nuclis d’R+D i Innovació tecnològica i la línia d’ajuts innovació oberta i disruptiva que es publicaran en els pròxims mesos.

Així, la Generalitat vol estar al costat de la indústria en el procés per ajudar a fer possibles projectes de reducció d’ús d’aigua, bàsics per aportar una solució estructural a la problemàtica existent.

@empresacat | @treballcat

►►► més xarxes socials

2  

Imatges

Imatge de la presentació en roda de premsa del conseller Torrent (1)

Imatge de la presentació en roda de premsa del conseller Torrent (1) 2542498

Imatge de la presentació en roda de premsa del conseller Torrent (2)

Imatge de la presentació en roda de premsa del conseller Torrent (2) 2263231

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia