Empresa i Treball

El Govern impulsa una línia d¿ajuts directes de 12,7 ME perquè els allotjaments turístics puguin finançar projectes d¿estalvi i reutilització d¿aigua

El Govern impulsa una línia d'ajuts directes de 12,7 ME perquè els allotjaments turístics puguin finançar projectes d'estalvi i reutilització d'aigua

query_builder   15 març 2024 13:18

event_note Nota de premsa

El Govern impulsa una línia d'ajuts directes de 12,7 ME perquè els allotjaments turístics puguin finançar projectes d'estalvi i reutilització d'aigua

• El conseller d’Empresa i Treball ha presentat aquest matí els detalls d’aquesta nova línia d’ajuts, que s’encamina a finançar mesures de caràcter estructural amb una subvenció màxima de fins a 300.000 euros per projecte

• Aquesta mesura s’emmarca en l’objectiu del Compromís Nacional per un Turisme Responsable per reduir la petjada hídrica del sector

La Generalitat de Catalunya impulsarà una línia d’ajuts directes dotada amb 12,7 milions d’euros per finançar projectes destinats a la reducció i reutilització de l’aigua que utilitzen els allotjaments turístics. La mesura, alineada amb el Compromís Nacional per un Turisme Responsable (CNTR) i destinada a fer realitat mesures de caràcter estructural, l’ha presentat el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, acompanyat de la directora general de Turisme, Marta Domènech i Tomàs, des de l’estand de Catalunya del saló de turisme B-Travel 2024.

Torrent ha afirmat que “la nostra voluntat és estructural; no només volem fer front a la situació actual de sequera sinó que també volem preparar-nos per al futur perquè estem plenament implicats en la transformació verda dels sectors econòmics del país”. Segons el conseller “treballem per una Catalunya que sigui capaç de fer el salt endavant que avui ens reclama la nostra societat i això també passa per aquest nou model de turisme que estem impulsant”.

Els ajuts estan pensats exclusivament per millorar l’estalvi i la reutilització d’aigua als establiments turístics, així com per potenciar la digitalització del consum per aconseguir una despesa intel·ligent. Aquestes mesures s’emmarquen en l’objectiu del CNTR per reduir la petjada hídrica que pugui generar el sector turístic i assolir un canvi de paradigma que afavoreixi l'estalvi, l'eficiència i l'ús sostenible de l'aigua. Unes mesures que tenen més rellevància tenint en compte el context actual de sequera.

“El sector turístic està fent una bona feina des de fa temps en l’entorn de la reducció del consum d’aigua; en els últims anys ha progressat molt i la majoria d’establiments turístics han fet inversions i han aplicat mesures”, ha explicat Torrent. “Però per ser capdavanters en l’adaptació de les noves realitats socials i ambientals cal fer més passes endavant, no només per una qüestió de responsabilitat sinó també per competitivitat perquè cada vegada està més associada amb una oferta el màxim de sostenible possible”, ha reblat Torrent.

La línia de finançament per a projectes destinats a reduir el consum d’aigua mitjançant la reutilització i l’estalvi per part dels establiments turístics està dotada amb 12,7 milions d’euros procedents de la recaptació de l’Impost sobre les estades en establiments turístics. S'adreça exclusivament a allotjaments hotelers; càmpings; allotjaments de turisme rural; apartaments turístics; i albergs de joventut de titularitat privada que estiguin subjectes a l’Impost sobre les estades turístiques.

La Direcció General de Turisme subvencionarà els projectes que compleixin les especificacions tècniques, amb un ajut màxim de 300.000 €. S’hi podran presentar actuacions dutes a terme des de l’1 de gener de 2023. La resta del cost de l'acció subvencionada va a càrrec de la persona beneficiària. Les activitats subvencionades tenen un termini màxim per acabar les actuacions de dotze mesos a comptar de la data de notificació de l'ajut.

Actuacions subvencionables

Es classifiquen en dues línies en funció de la naturalesa del mecanisme de reducció de consum d'aigua: reutilització o estalvi d'aigua.

Línia 1 - Reutilització de l'aigua. Actuacions consistents en el tractament i posterior reutilització de l'aigua provinent de fonts diferents de la xarxa d'aigua potable (piques, dutxes, banyeres, piscines, rentat, condensació d'agents frigorífics, pluja, mar o residuals): sistemes de recuperació d'aigües; sistemes avançats de bugaderia i cuina; i sistemes amb fonts alternatives d'aigua.

Línia 2 - Estalvi d’aigua. Actuacions que redueixin el cabal d'aigua necessari i que comportin un estalvi d'aigua al conjunt d'instal·lacions en servei d'un establiment: sistemes d'estalvi d'aigua en habitacions, cambres de bany, cambres de neteja, zones de dutxes i vestuaris; sistemes d'estalvi i eficiència en piscines i aigües d'esbarjo; sistemes d'estalvi i eficiència en reg; sistemes digitals; reposicions i millores de les xarxes d'aigua.

Catalunya al B-Travel

Catalunya participa des d’avui divendres i fins diumenge al Saló de Turisme B-Travel, a Fira de Barcelona. El conseller d’Empresa i Treball ha inaugurat l’estand català on, entre altres propostes, i amb motiu de la Copa Amèrica, s’hi pot viure una experiència immersiva on els visitants poden navegar per Catalunya a bord d’un AC75 a través d’unes ulleres de realitat virtual.

L’estand de Catalunya, a través de la presència conjunta de l’ACT i dels diversos patronats de Turisme, presenta tota la varietat de productes i experiències que ofereixen les marques turístiques catalanes. A més del Grand Tour de Catalunya, i les novetats al voltant de la distinció de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025, destaca la nova plataforma “9 Rutes artesanes de Catalunya”, una guia turística digital que està present a les grans pantalles de l’estand de Catalunya. El projecte, impulsat pel Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya, defensa un turisme de proximitat, cultural i experiencial, valors estretament lligats amb el que recull el Compromís Nacional per a un Turisme Responsable.


Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________

  1. Twitter: @turismecat|@empresacat | @treballcat
  2. Youtube: https://www.youtube.com/turismecat



2  

Imatges

El conseller Torrent, durant la presentació de la nova línia d'ajuts directes per reduir la petjada hídrica del sector.

El conseller Torrent, durant la presentació de la nova línia d'ajuts directes per reduir la petjada hídrica del sector. 256996

La directora general de Turisme, Marta Domènech i Tomàs, al saló de turisme B-Travel 2024.

La directora general de Turisme, Marta Domènech i Tomàs, al saló de turisme B-Travel 2024. 1099162

sequera
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia