Drets Socials

El conseller Campuzano durant la visita.

El conseller Campuzano inaugura la nova Barnahus de Girona

query_builder   14 març 2024 19:47

event_note Nota de premsa

El conseller Campuzano inaugura la nova Barnahus de Girona

  1. El titular de Drets Socials ha visitat aquesta tarda la nova Barnahus que atendrà infants i adolescents víctimes de violència sexual de les comarques gironines
  2. Es tracta d’un dels 12 centres que el Govern ha previst activar, per exportar arreu del país el model d’èxit que es va iniciar de forma pilot a Tarragona el 2020
El conseller Carles Campuzano durant la inauguració.{"name":"2024/03/14/19/33/6a9bd97d-c1a2-48ae-b797-87fdeab3c0b8.jpg","author":"DSO","type":"0","location":"0","weight":346393}

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés, ha inaugurat aquesta tarda a Girona una nova Barnahus, la casa dels xiquets i les xiquetes. Aquest servei atendrà infants i adolescents de la vegueria de Girona que hagin patit violència sexual, i també les seves famílies. Es tracta del sisè servei d’aquestes característiques que el Govern posa en marxa, després que l’any 2020 n’iniciés el pilotatge a Tarragona i ja s’hagin activat les Barnahus de Terrassa, la Seu d’Urgell, Granollers i Lleida.

Es tracta d’un model d'atenció integral a les víctimes on tots els departaments que intervenen en un cas es coordinen i treballen sota el mateix sostre, en unes dependències, lluny de comissaries i hospitals, que permeten crear un entorn amigable per als nens. Disposa, a més, d’un circuit tancat de televisió per gravar el testimoni de l’infant o l’adolescent que permet crear una prova preconstituïda. Així, s’evita que la víctima hagi de declarar una mitjana de quatre vegades en diversos llocs i davant diferents persones.

L’objectiu principal del servei és doncs la valoració, l’atenció, el tractament i el seguiment de qualsevol infant i adolescent de les comarques gironines que hagi patit violències sexuals, per bé que els professionals del centre col·laboraran també en la prevenció i detecció d’aquesta xacra.

En el transcurs de l’acte, el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, ha recordat el sentiment contradictori que suposa inaugurar aquests serveis perquè “en un lloc acollidor i càlid com la Barnahus” s’evidencia “el pitjor delicte que es pot cometre” i a la vegada “es percep l’energia positiva dels i les professionals i les ganes de fer coses”. També ha agraït la participació de tots els agents implicats i ha destacat la complicitat de tots ells per la posada en marxa.

Emergirà una realitat que fins ara desconeixíem. La preocupació que generarà ha de servir perquè aquest recurs no sigui només per a la reparació i atenció a les víctimes i per evitar la seva revictimització, sinó també perquè ens ajudi a sensibilitzar i prevenir”, ha dit el conseller.

El conseller Carles Campuzano, la directora de la DGAIA, Ester Cabanes, durant la visita a la Barnahus de Girona.{"name":"2024/03/14/19/34/b8643dda-85d5-4ded-ac79-9f3b5c505e95.jpg","author":"DSO","type":"0","location":"0","weight":334825}

Estem traient una realitat que estava amagada. És dur. Però una societat que aspira a ser decent i justa ha de ser capaç de fer-ho”, ha afegit el titular de Drets Socials. “Ens hem de sentir raonablement orgullosos de l’aposta que estem fent. Estem sent un referent al sud d’Europa i esperem que aquesta aposta inspiri altres territoris a moure’s en aquesta direcció”, ha conclòs.

En el decurs de la visita a Girona, el conseller ha fet un recorregut per les instal·lacions i n’ha conegut l’equip professional, format per una coordinadora, dues treballadores socials, dues psicòlogues i dues administratives. El Departament de Drets Socials ha contractat també dues tècniques que seran la porta d’entrada dels casos i en faran el seguiment, la derivació i l’avaluació inicial. També s’hi desplaçarà personal de l’equip tècnic penal, metge forense, professionals d’atenció a la víctima del Departament de Justícia; així com pediatres, psicòloga i psiquiatra del Departament de Salut, entre d’altres.

Les instal·lacions estan situades al carrer del Riu Güell. Seguint amb el model de Tarragona, la nova Barnahus compta amb dues sales d'espera separades equipades amb mobles, joguines, revistes, llibres, etc., adients a l'edat i a les necessitats dels infants i adolescents. També té un espai de treball per als professionals; cinc sales per a entrevistes i per atendre les famílies, infants i adolescents; una sala d'exploració forense per a la prova preconstituïda; una sala d'observació per visualitzar les entrevistes d'exploració; una sala d'exploració mèdica amb bany; un espai per a Mossos d’Esquadra, i una petita cuina, entre d’altres.

A l’acte d’inauguració ha acompanyat el conseller la secretària d’Infància i Adolescència i Joventut, Núria Valls i Carol; la directora general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, Ester Cabanes i Vall; i la delegada del Govern de la Generalitat a Girona, Laia Cañigueral i Olivé; entre d'altres autoritats dels departaments implicats, així com de l'Ajuntament i altres administracions.

El conseller Campuzano durant la visita a la Barnahus.{"name":"2024/03/14/19/35/f63cc2f0-1435-49fe-b0a5-cae07304338e.jpg","author":"DSO","type":"0","location":"0","weight":311913}

Què és la Barnahus?

Barnahus, la casa dels xiquets i les xiquetes és un projecte del Govern de la Generalitat que implica diverses conselleries. El principal impulsor n’és el Departament de Drets Socials —mitjançant la Direcció General de l’Atenció a la Infància i l’Adolescència—, en coordinació amb Salut, Educació, Interior, Justícia i Igualtat i Feminismes, a més de la Fiscalia i la Judicatura.

El centre té l’aspecte d’una llar, perquè els infants i les seves famílies el reconeguin com un espai amigable que proporciona seguretat i confiança. Hi treballa a temps complet un equip psicosocial i, a més, hi ha altres professionals que s’hi desplacen quan cal o que s’hi connecten per videoconferència per evitar que la víctima i la seva família siguin els que hagin de recórrer a les diferents instàncies que intervenen en aquests processos: comissaria, jutjat, servei d’infància, centre mèdic...

Els objectius principals són dos. D’una banda, procurar que els infants i adolescents es vinculin a un binomi professional —habitualment format per un psicòleg o psicòloga i un treballador o treballadora social—, que s’encarreguen del desenvolupament i la recuperació de les víctimes i d’acompanyar a les seves famílies en aquest procés. De l’altra, minimitzar la contaminació del testimoni i garantir les millors condicions per si l’equip d’assessorament tècnic penal rep l’encàrrec de portar a terme una entrevista forense per a la prova preconstituïda o declaració judicial.

Desplegament territorial

Girona ha posat en marxa el servei Barnahus.{"name":"2024/03/14/19/36/114f9682-9430-4065-902e-877b303c0c45.jpg","author":"DSO","type":"0","location":"0","weight":445441}

Drets Socials va iniciar la prova pilot amb la Barnahus de Tarragona l’any 2020. Fins el 31 de desembre de 2023, aquest recurs ha atès 803 infants i adolescents víctimes de violència sexual i ha aconseguit multiplicar per 4 la detecció de casos respecte d’altres territoris. El bon funcionament de l’experiència tarragonina ha empès el Govern a estendre’n el model amb la projecció d’unitats arreu del país i amb l’aprovació de l’Estratègia Barnahus per a l’abordatge integral dels abusos sexuals contra la infància i l’adolescència a Catalunya. Així, a banda dels serveis de Girona, Lleida, Granollers, la Seu d’Urgell i Terrassa, està previst que en les properes setmanes entrin en funcionament Barnahus a Tortosa, Vilanova i la Geltrú, el Prat de Llobregat, Barcelona, Badalona, Mataró i Manresa.

Per a la gestió i coordinació d’aquests recursos s’han constituït comissions territorials amb representació de Drets Socials, Justícia, Mossos d’Esquadra, Salut, Educació i Igualtat i Feminismes. Les comissions són l’eina principal de consulta, informació i debat, i poden proposar activitats i analitzar les necessitats socials de cada territori. Tenen la funció d’actualitzar i establir els protocols de comunicació i intervenció entre els departaments de la Generalitat, així com elaborar i perfeccionar els circuits necessaris per garantir una atenció especialitzada d’acompanyament a les víctimes en el procés de cura, recuperació i reparació.

3  

Imatges

El conseller Campuzano i la directora general de la DGAIA, Ester Cabanes, durant la visita.

El conseller Campuzano i la directora general de la DGAIA, Ester Cabanes, durant la visita. 334825

El conseller Campuzano intervé durant la inauguració de la Barnahus.

El conseller Campuzano intervé durant la inauguració de la Barnahus. 346393

El conseller Campuzano saluda les professionals a la nova Barnahus de Girona.

El conseller Campuzano saluda les professionals a la nova Barnahus de Girona. 311913

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia