Direcció General de Comunicació

Empreses

El Govern i l'ICF doten el Fons Arrels amb 100 milions per invertir en el capital d'empreses estratègiques de Catalunya

query_builder   12 març 2024 13:00

event_note Nota de premsa

El Govern i l'ICF doten el Fons Arrels amb 100 milions per invertir en el capital d'empreses estratègiques de Catalunya

  1. El Govern ha aprovat avui aportar 50 milions d’euros al fons, que afavorirà i potenciarà l’arrelament de les empreses catalanes i dels seus centres de decisió a Catalunya
  2. L’Institut Català de Finances, amb experiència en inversions de capital, gestionarà el fons i hi ha aportat 50 milions d’euros addicionals


El Govern ha aprovat aquest matí una aportació de 50 milions d’euros per al Fons Arrels. L’objectiu d’aquest fons, impulsat per l’Institut Català de Finances (ICF), és entrar al capital d’empreses estratègiques perquè mantinguin el seu arrelament i els seus centres de decisió a Catalunya. Aquestes participacions mai seran de control, però sí que tindran capacitat d’influència. La banca pública de la Generalitat també hi contribueix amb 50 milions d’euros, de manera que el fons Arrels comptarà amb una dotació total de 100 milions. La part que aporta la Generalitat directament provindrà de les arques del Departament d’Economia i Hisenda.

En l’actual context global, mantenir l’activitat econòmica i industrial a Catalunya esdevé una prioritat i, en aquest sentit, la possible pèrdua del control d’aquesta activitat empresarial estratègica, a mans de grups inversors de fora de Catalunya, és un risc a l’alça. Per aquest motiu, el Govern s’ha mostrat compromès a impulsar mesures que afavoreixin i potenciïn l’arrelament de les empreses catalanes i dels seus centres de decisió a Catalunya.

L’ICF serà qui realitzarà aquestes inversions, que es caracteritzaran per ser a llarg termini i per l’entrada al capital de les companyies. Aquestes han de tenir domicili social i fiscal o establiment permanent a Catalunya i també han de ser tractores per al conjunt del teixit productiu del país, és a dir, amb vincles potents amb empreses i proveïdors catalans.

Tant el Departament d’Economia i Hisenda com el d’Empresa i Treball podran fer propostes conjuntes de línies que puguin ser objecte d’inversió. Serà la banca pública de promoció, a través de la seva autonomia de gestió i amb el seu equip de professionals especialitzat en l’anàlisi, avaluació i seguiment d’inversions en capital, qui decidirà les inversions a dur a terme.

Amb aquest fons, l'entitat, amb una dilatada experiència en l'àmbit d'inversions en capital, amplia el seu catàleg d'instruments financers per dirigir-se a empreses madures, solvents i amb una elevada facturació que siguin cabdals pel desenvolupament econòmic i social de Catalunya.

El Fons Arrels és un instrument que ja existeix a altres territoris, com el País Basc, on l’Executiu compta amb el fons Finkatuz, a través del qual ha participat en empreses rellevants d'Euskadi com ITP Aero, CAF i Kaiku.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia