Direcció General de Comunicació

Govern

El Govern reclama a l'Estat els 5.029 milions d'inversió pressupostada i no executada des del 2015

query_builder   5 març 2024 13:17

event_note Nota de premsa

El Govern reclama a l'Estat els 5.029 milions d'inversió pressupostada i no executada des del 2015

  1. Li requereix que acceleri les encomanes de gestió de les inversions de l’Estat per part de la Generalitat
  2. Exigeix que les dades d’inversió territorialitzada es tornin a publicar amb la periodicitat deguda

El Govern ha aprovat reclamar a l’Estat mesures concretes per revertir el dèficit permanent d’inversions a Catalunya. La primera, exigir a l’executiu central els 5.029 milions d’inversió pressupostada i no executada a Catalunya entre els anys 2015 i 2022, a través d’una transferència que compensi aquesta inexecució. El 2015 és quan l’Estat va començar a publicar les dades d’execució de tot el sector públic, incloent-hi la despesa dels ministeris. Anteriorment, només publicava les dades del ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible (anteriorment, ministeri de Foment).

A més de demanar-li les explicacions pertinents per detallar quins han estat els impediments que no li han permès dur a terme les inversions previstes als pressupostos estatals, el Govern requereix que acceleri les encomanes de gestió de les inversions de l’Estat a la Generalitat, per tal d’assegurar-ne l’execució.

El Govern, finalment, insta el govern espanyol a tornar a publicar amb la regularitat deguda les dades de les inversions del sector públic per comunitats autònomes.

Les dades d’execució de les inversions de l’Estat a Catalunya de l’any 2022 han constatat un cop més la tendència a la baixa observada els darrers exercicis. El percentatge d’execució de les inversions inicialment previstes als pressupostos generals de l’Estat de l’any 2022 ha estat del 43%, el segon més baix de totes les CA. L’any anterior, el 2021, havien estat del 36%.

A més, d’acord amb les dades del primer semestre, l’execució ha estat de només el 16% del pressupost.

Entre els anys 2015 i 2021, l’Estat ha deixat d’executar a Catalunya 3.754 milions d’euros. Si hi afegim els 1.275 milions no executats durant el 2022, la xifra acumulada d’inversió pressupostada i no executada a Catalunya entre els anys 2015 i 2022 se situa en 5.029 milions d’euros. També cal recordar el dèficit d’inversió derivat de l’incompliment de la Disposició Addicional tercera de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya durant el període 2009-2013, que puja un total de 2.951 milions d’euros.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia