L’alberg de Coma-ruga acull la jornada “Som Joventut”, que pretén establir una xarxa estable per compartir recursos entre municipis i comarques

La directora general de l’Agència Catalana de la Joventut, Laia Girós i Barrés, exposa les prioritats del nou Pla Nacional de Joventut 2030

Un total de 37 càrrecs electes d’ajuntaments i consells comarcals del Camp de Tarragona van participar dissabte passat al matí a la jornada “Som Joventut”, organitzada per l’Agència Catalana de la Joventut a l’Alberg Coma-ruga Xanascat (Baix Penedès).

Durant la inauguració de la jornada, la directora general de l’Agència Catalana de la Joventut, Laia Girós i Barrés, va exposar les línies mestres del nou Pla Nacional de Joventut 2030 que —com a novetat— planteja “l’emancipació entesa en un sentit ampli: no només l’accés a un habitatge garantit, que és un aspecte cabdal, sinó també la salut emocional, la justícia ambiental, el treball i l’educació de qualitat o l’accés universal a la cultura”.

En aquest sentit, Girós va recordar als responsables polítics que les coordinacions territorials de joventut han de ser el seu aliat i referent per a poder desplegar les accions dels ens locals en matèria de joventut.

La inauguració de la trobada també va comptar amb la presència del delegat del Govern a Tarragona, Àngel Xifré, i de la coordinadora territorial de Joventut a Tarragona, Carmina Blay.

Aquesta primera trobada dels nous responsables polítics municipals i comarcals en matèria de joventut després de la constitució dels ens locals va servir per compartir les principals problemàtiques i reptes en el desplegament de les polítiques que afecten la vida dels joves tarragonins. 

Amb aquest objectiu, la jornada va comptar amb un intercanvi d’experiències amb la participació de les ex-regidores de joventut de Valls, Ulldemolins i Castellvell del Camp, Laia Castells, Roser Morlans i Jordi Fortuny, respectivament.

Així mateix, la trobada va incloure el taller “El rol de la regidoria de joventut en l’impuls de les polítiques juvenils al municipi”, en el qual es va destacar la importància que l’àrea de joventut lideri les polítiques d’aquest àmbit dins l’ajuntament. Simultàniament, els inscrits en el taller “Les polítiques d’emancipació des dels municipis” van poder participar en un simulacre d’elaboració de programes dirigits als joves que obtinguin un resultat exitós.

En paral·lel, la jornada va programar el taller “Diversitat juvenil i polítiques per combatre les desigualtats” en el qual es va incidir en la necessitat de tenir ben en compte la diversitat i desigualtats existents en el col·lectiu juvenil (per raó de classe, origen o gènere) a l’hora d’impulsar les polítiques públiques.

Finalment, es va exposar als responsables polítics els diferents recursos que des del Govern s’ofereix als ens locals, com són els econòmics (contractes programes), les eines de formació (cursos i documents), de diagnosi (com ara l’Enquesta de Municipis i Comarques o l’Enquesta de Joventut),de guia i orientació (com són les pautes per a elaborar Plans Locals de Joventut) o de planificació de polítiques (a través del personal tècnic de la pròpia coordinació territorial de Joventut al Camp de Tarragona).

Per últim, la coordinadora territorial de Joventut al Camp de Tarragona, Carmina Blay i Boquera, va cloure la trobada “Som Joventut” tot remarcant la necessitat de donar continuïtat i estabilitat a aquesta primera trobada mitjançant la creació d’una xarxa de joventut al territori estable i duradora en el temps que serveixi per detectar i diagnosticar les necessitats dels ens locals en matèria de joventut i per poder-hi donar resposta des del Govern.

1,8M €i 100 plans de joventut al Camp de Tarragona

La Direcció General de Joventut destina aquest 2023 un total de 1.802.000 euros a ajuntaments i consells comarcals del Camp de Tarragona per a desplegar polítiques destinades específicament als i les joves de 12 a 34 anys que viuen en aquest àmbit territorial, que segons les darreres dades de l’Idescat (2020) sumen 159.329 persones.

En concret, 234.357 euros són per als serveis comarcals de joventut, que es destinen a inspeccionar les instal·lacions juvenils o seguir les activitats d’educació en el lleure; 223.000 euros més són per al funcionament de les Oficines Joves, on els professionals assessoren els joves de cada comarca en tots els àmbits vitals; 546.748 es destinen a joves vulnerables; i 797.895 euros més s’inverteixen en contractar el tècnic compartit de joventut i en dur a terme els Plans Locals o Comarcals de Joventut.

Es nombre de Plans Locals de Joventut que hi ha en vigència pel període 2022-2025 en aquesta demarcació és de 96, als quals se sumen 4 Plans Comarcals de Joventut.

Els plans de joventut són l’eina bàsica per a planificar i desplegar les polítiques de joventut als ens locals. Una de les seves virtuts, segons els estudis, és que augmenten la capacitat d’incidència en d’altres àrees de la institució. I un dels factors que afavoreix l’existència d’un pla és que l’ens local disposi d’una estructura tècnica (àrea de joventut) i política (regidoria de joventut).

2  

Imatges

Trobada de regidors de Joventut al Camp de Tarragona

Trobada de regidors de Joventut al Camp de Tarragona 2844658

Trobada de regidors de Joventut al Camp de Tarragona

Trobada de regidors de Joventut al Camp de Tarragona 2176424