1. El Govern distribuirà gratuïtament a través de les farmàcies productes menstruals reutilitzables a una població potencial de 2,5 milions de dones de Catalunya, de les quals més de 177.400 a Tarragona
  2. Es preveu que 11.600 farmacèutics i farmacèutiques de tota Catalunya rebin la formació, més de 500 al Camp de Tarragona.
  3. Es podrà escollir entre una copa, unes calces menstruals o compreses de tela a través d’un codi QR que es trobarà dins l’aplicació La Meva Salut, a partir del primer trimestre de 2024.
  4. La informació personalitzada i l’assessorament de les farmàcies és clau per afavorir l’ús d’aquests productes, especialment per les persones que els utilitzen per primera vegada, i per fomentar el coneixement de la població sobre el cicle menstrual.
Es podran acollir a la campanya 177.400 persones menstruants del Camp de Tarragona
Es podran acollir a la campanya 177.400 persones menstruants del Camp de Tarragona
{"name":"2023/11/08/14/10/9bb87e9a-419b-4062-b896-1277f414426c.jpg","author":"Delegació del Govern a Tarragona","type":"0","location":"0","weight":2470389}

Els farmacèutics i farmacèutiques han assistit avui presencialment a la formació organitzada pel Departament d’Igualtat i Feminismes amb el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC) a la seu del Col·legi de Farmacèutics de Tarragona. Es tracta de les formacions que s’organitzen a tot el territori català sobre obre drets sexuals i reproductius i més concretament, sobre equitat menstrual i l’ús de productes menstruals reutilitzables que al Camp de Tarragona es calcula que arribaran a més de 500 professionals.

Les farmàcies seran les encarregades, durant el primer trimestre de 2024, de la distribució gratuïta i universal de productes menstruals reutilitzables a totes les dones i persones menstruants de Catalunya. Es tracta d’una mesura inèdita a nivell internacional que té per objectiu garantir el dret a l’equitat menstrual i permetrà escollir entre una copa, unes calces menstruals o compreses de tela, segons la preferència, a través d’un codi QR que es trobarà dins l’aplicació La Meva Salut. Es calcula que podran acollir-se a aquesta mesura al voltant de 2,5 milions de dones, de les quals 177.400 són de Tarragona.

“És un projecte sense precedents que ens situa com a país capdavanter garantint l'equitat menstrual i l’accés a l’educació sobre el propi cos i a la salut amb perspectiva de gènere”, ha fet valdre la Secretaria General d'Igualtat i Feminismes, Georgina Oliva. També ha explicat que aquesta mesura permetrà, a més, “acabar amb els mites i tabús sobre la regla i la pobresa menstrual, generar un estalvi a les dones i famílies i fer-ho cuidant el planeta, amb productes sostenibles i reutilitzables”.

Per la seva banda, durant la seva intervenció, el president del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona (COFT), Toni Veciana Nogués, ha destacat que “des de les oficines de farmàcia de la demarcació, com sempre, estem a la disposició de les ciutadanes, per oferir-los amb tota la confiança el nostre assessorament a l’hora de triar el producte que millor es pugui adaptar a les seves necessitats”. A més, el president del COFT ha remarcat que “aquest és un projecte al qual donem tot el nostre suport des de les farmàcies i n’estem molt orgullosos de formar-ne part com a punt d’accés, ja que segueix els objectius marcats per l’Agenda 2030 en termes de sostenibilitat i foment de l’ús de productes reutilitzables”.

La jornada s’ha realitzat amb l’objectiu de donar a conèixer el funcionament de la distribució dels productes, resoldre dubtes i reforçar les competències del personal farmacèutic a l’hora d’oferir informació sobre la menstruació i el cicle menstrual i acompanyar en la tria dels productes. La informació personalitzada i l’assessorament de les farmàcies és clau per fomentar l’ús d’aquests productes i afavorir la seva correcta utilització, especialment per les persones que els utilitzen per primera vegada. A més, servirà per fomentar el coneixement de la població sobre el cicle menstrual i contribuir a erradicar l’estigma associat al fet de menstruar i els mites i tabús que poden tenir conseqüències greus en la salut de les dones.

Les formacions van arrencar el passat 27 d’octubre a Barcelona, el passat 7 de novembre es va dur a terme a Lleida, avui a Tarragona i properament aquestes jornades presencials es replicaran a Girona i Tortosa i es continuarà la formació en format en línia. Es preveu que es puguin arribar a formar 11.600 farmacèutics i farmacèutiques de tota Catalunya.

Equitat menstrual: Informació, accés i assessorament

Segons l’enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió, Òmnibus de la Generalitat de Catalunya (2023), la percepció majoritària de les persones que hi han participat és que no es parla prou sobre la menstruació. Per exemple, el 51% de les persones enquestades consideren que no se’n parla prou als mitjans de comunicació, i el 43% pensen que caldria parlar-ne més a l’escola. En el cas de la perimenopausa i la menopausa (climateri), aquesta invisibilització és encara més acusada que amb la menstruació. El 71% de les dones opinen que no se’n parla prou als mitjans de comunicació, un 56% consideren que tampoc se’n parla suficient en l’àmbit privat, i el 51% opinen el mateix pel que fa als centres de salut.

A més, els mites i creences encara vigents dificulten el coneixement del propi cos i, per tant, la possibilitat de tenir-ne una cura adequada i de viure aquestes etapes de manera positiva. Aquesta realitat condueix també a una manca de tractament dels símptomes físics i emocionals derivats del reajustament hormonal que es produeix durant el climateri.

En definitiva, la manca d’informació veraç sobre què és la menstruació o la menopausa, les discriminacions i prejudicis entorn aquests processos, i la dificultat d’accés a productes menstruals adequats per a cada persona són vulneracions dels drets sexuals i reproductius. És clau doncs l’acció ‘La meva regla, les meves regles’ que busca portar a totes les llars de Catalunya productes menstruals reutilitzables i informació de qualitat. Disposar d’educació menstrual i informació al llarg del cicle vital és imprescindible per poder prendre decisions lliures i fonamentades.

Els i les professionals faran recomanacions davant de l'elecció dels mètodes de recollida del sagnat i faran l’acompanyament per orientar-les envers aquelles opcions que s’adaptin més a cada cas partint de les següents premisses: explicaran d'una manera senzilla quins són els productes menstruals disponibles que es reparteixen i que es poden escollir; acompanyaran en l’elecció del producte que més s'ajusta a les necessitats de cada persona i per últim obriran un espai on cada dona i persona menstruant senti que pot expressar-se i compartir les seves opinions, dubtes i inquietuds.

La meva regla, les meves regles

El Departament d’Igualtat i Feminismes i el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya van presentar a finals de setembre els detalls de la distribució gratuïta i universal de productes menstruals reutilitzables a totes les dones de Catalunya inclosa en el Pla integral d’equitat menstrual i climateri 2023-2025 del Departament. 

Podran escollir un d’aquests tres productes: una copa menstrual, dues compreses de tela o unes calces menstruals en funció del que millor s’adapti a les seves necessitats. Les persones que compleixin els criteris per accedir als productes, podran obtenir un codi QR, individual i intransferible, a través de l’espai web o l’aplicació per a mòbil de La Meva Salut i dirigir-se a la farmàcia per obtenir aquell producte de la seva preferència.

El repartiment gratuït de productes menstruals reutilitzables forma part del Pla integral d’equitat menstrual i climateri 2023-2025, impulsat pel Departament d’Igualtat i Feminismes amb la participació de tots els departaments. El pla conté una seixantena de mesures i planteja actuacions en set àrees de treball: l’educació menstrual en la infància, l’adolescència i la joventut; l’educació menstrual en l’àmbit de la intervenció sociocomunitària; l’accessibilitat a productes i espais adequats com la distribució universal de productes reutilitzables i la instal·lació de dispensadors de productes menstruals orgànics en equipaments i serveis públics; les mesures en l’àmbit laboral; la formació de professionals; el foment de la recerca i el coneixement, i la divulgació i sensibilització. Es tracta d’un pla de treball emmarcat en el desenvolupament de l’Estratègia Nacional de Drets Sexuals i Reproductius, que aprofundeix en els drets reconeguts i també n’introdueix de nous, com el dret a l’equitat menstrual.

De fet, el Pla integral d’equitat menstrual i climateri 2023-2025 va rebre a finals d’octubre el premi Rezero després d'haver estat reconegut com una de les millors iniciatives anuals en Residu Zero per empreses, administracions públiques, entitats i comerços.

1  

Imatges

Aquest migdia se celebra la jornada de formació sobre productes menstruals reutilitzables

Aquest migdia se celebra la jornada de formació sobre productes menstruals reutilitzables 529283